Възпитанието в родолюбие започва от семейството


Възпитанието в родолюбие започва от семейството
28 Септември 2014, Неделя


15-годишната Зорница Върбанова се надява, че възстановките ще пробудят интереса на младите към българската история


- Зори, откога се занимаваш с военноисторическа реконструкция и как стигна до идеята да се посветиш на това хоби?

- Пресъздаването на важни исторически събития ме привлече много отдавна, но сериозно се занимавам с военно-историческа реконструкция от две години. Родителите ми са родолюбци, и аз самата съм възпитана в любов към българската история.
Баща ми Борислав Върбанов е много запален и по историческите оръжия, покрай него и аз започнах да харесвам това хоби. Пътувала съм с родителите си, за да гледаме исторически възстановки още преди самите ние да станем реконструктори.
За съжаление, в днешно време много малко хора обръщат внимание на българската история и се интересуват от героичните страници, които е записал народът ни в изминалите столетия.


- Как твоите приятели, познати, връстници гледат на това твое увлечение?

- Честно казано, не са много хората, които обръщат сериозно внимание на това, което правим, или пък проявяват някакъв задълбочен интерес. Повечето от съучениците ми не се вълнуват и си мислят, че правя това само за да си запълвам свободното време. А истината е, че за мен военно-историческата реконструкция е нещо изключително важно. Чувствам се в свои води, когато съм на възстановка и когато общувам с хора, които обичат и пресъздават българската история.


- Напоследък ти се изявяваш с впечатляващи изпълнения с шашки. Как стигна до решението да подготвиш този сложен елемент от бойните умения на казаците и вярно ли е, че си държала подготовката си в тайна от баща си?

- Да, реших да не му казвам, докато не видя какво ще се получи. Отдавна гледам в интернет изпълнения на казаци, точното наименование е фланкировка с шашки.  Бях много впечатлена и реших, че един ден и аз трябва да мога да го правя.
Започнах да тренирам с две пръчки преди месец и половина-два. Вероятно ми помогна и подготовката, която имам след 6 години тренировка по художествена гимнастика и мажоретни танци. Тези занимания ми помогнаха да „очупя“ китката си, което е изключително полезно за фланкировката. Но когато хванеш шашката и започнеш да я въртиш, а знаеш, че тя е остра, адреналинът е налице. Усещането, когато се получат нещата, е уникално.


- Какво според теб трябва да се направи, за да събудим отново интереса на младите към българската история?

- На възстановките, на които ние с родителите ми ходим, има и млади хора. Вярно е, че те не са толкова много, колкото би трябвало. Всичко зависи от семейството, от това дали родителите са опитали да възпитат децата си с в дух на родолюбие и любов към българската история. Възпитанието в родолюбие започва именно от семейството.
Основната идея на възстановките е да пробудим родолюбивото чувство в българите, да ги върнем към историята, към корените им. Хубавото е, че виждаме малки деца сред публиката, които ни се радват, пипат оръжието и снаряжението ни, снимат се с нас. Това със сигурност им оставя траен спомен и дано успеем да запалим искрицата сред младите хора.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки