Велико Търново стана център на тържествата за Независимостта


Велико Търново стана център на тържествата за Независимостта
На Царевец стотици бели, зелени и червени балони излетяха в небето, пуснати от великотърновски ученици
26 Септември 2014, Петък


Търновци показаха, че тачат Независимостта като най-важното събитие през ХХ век за България

Автор: Здравка Христова

Хиляди българи се стекоха във Велико Търново, където по традиция от 1998 година насам официално се чества Денят на независимостта на България. На 22 септември 1908 г. в църквата "Свети 40 мъченици" в подножието на крепостта Царевец княз Фердинанд I и министрите сбъдват българската мечта и обявяват независимостта на страната.
Търново става не само сцена, но и активен участник в най-силния държавен акт през ХХ век. Освободената и съединена България отхвърля васалитета, а народът си връща достойнството на равноправен с останалите европейски народи. На 22 септември се прекланяме пред предшествениците ни, които реализираха този смел и важен държавнически акт.

На Царевец бяха припомнени вълнуващите думи на княза от Манифеста: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък".
Празничен благослов на историческия хълм отслужи Великотърновският митрополит Григорий.
„Искам да се обърна към онези, които на 5 октомври ще бъдат избрани за нагоре - нека се огледат и видят в каква страна живеем.

Страна без вероучение, без духовенство и топяща се военна армия. Трябва не само да се гордеем, но и да се замислим дали сме наистина независими. И не става дума само от банки и от лъжеучители. Нека да се освободим първо от своя грях!”, обърна се към множеството владиката.
Българската независимост е единствената балканска независимост, извършена по мирен начин. Запазени са ресурсите на страната, силите на войската, с дипломатическо-финансова комбинация са съхранени силите на България за бъдещата Балканска война.

Това е едно от онези събития, които не блестят с външна показност и атрактивност, както обикновено се случва при събития от голямо историческо значение. „Събитието е резултатът на бавна, постепенна работа на няколко поколения български политици, дипломати и на цялото българско общество. Това е най-успешният ни дипломатически ход, защото успяхме да използваме противоречията между Великите сили, противоречията между балканските държави и в крайна сметка за един 6-месечен период, колкото продължава почти всяка криза на Балканите, успяхме да постигнем окончателен резултат", коментира историкът проф. Милко Палангурски, един от инициаторите за връщането на 22 септември в официалния празничен календар на България.

Четири формации от България и Гърция със 160 музиканти пристигнаха във Велико Търново за осмото издание на единствения по рода си културен форум у нас - Фестивалът на военните духови оркестри. Той показва по забележителен начин синтеза между армията и изкуството, между строгите ритуали и импровизацията.  Освен собствените си шоу програми, военните оркестри събраха овациите на търновци и гостите на града с няколко общи пиеси. Сред тях беше и песента на цар Иван Шишман, която е символичен химн на Велико Търново и на самия форум. От Солун пристигна гарнизонният оркестър на сухопътните войски.

Специална програма бяха подготвили и изпълнителите от военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Традиционен участник е представителният Гвардейски духов оркестър от София. Символичен домакин на празника отново беше сборният оркестър, в който участват формациите на Националния военен университет "Васил Левски" в старопрестолния град и военното поделението в Стара Загора. За първи път в пищния шоу спектакъл на оркестрите като солисти на сцената излязоха две оперни звезди - сопраното Ива Йонова и тенорът Христофор Йонов.

Те са единствените брат и сестра в света с бляскава кариера, а техните многобройни сценични превъплъщения отлично познава музикалната публика в цяла Европа, Китай и Япония. Те разчувстваха публиката с изпълнение на популярната песен Time to say goodbye на Андреа Бочели и Сара Брайтман.
Старостоличани спазиха традицията и за поредна година се хванаха на дългото търновско хоро. Един до друг бяха танцьори в народно носии, граждани с празнични премени, чужденци и деца.

С концерт, арт ателиета и въздушна арт инсталация бяха изненадани търновци и гостите на града в поредната Нощ на Самоводската чаршия. За първи път старинната улица на занаятите беше покрита с огромни разноцветни платна, а посетителите минаваха през тунел, осветен с факли и фенери. Всичките 16 работилници отново бяха отворени, а майсторите демонстрираха уменията си.

За честванията на Независимостта в старопрестолния град гостуваха и 55 моделисти от цялата страна, които показаха близо 260 умалени копия на самолети, кораби, танкове и автомобили. Сред стендовите модели имаше военна и цивилна техника, бяха представени цели исторически сцени. Посетителите в Регионалната библиотека "Петко Славейков" имаха възможност да видят модели на военни машини от Първата и Втората световна война, Студената война, съвременната история и техники на моделизма. Новост в мащабното представяне бе и участието на седем малки моделисти, които са на възраст до 14 години.

Моделирането на кораби придобива широка популярност преди Втората световна война, а с навлизането на самолета в ежедневието той също става и желан обект за моделиране. Най-запаленият моделист в България се оказва италианският посланик Стефано Бенацо, който е посветил повече от 30 години на своята страст - железниците.

Премиерата на уникално лазерно шоу над Царевец беше изненадата за честванията на 106-годишнината от Независимостта. Спектакълът, подготвен от британеца Анди Фокнър, беше кулминацията на тържествата. Фокнър е и един от техническите изпълнители на 3D мапинг спектакъла на паметника на Асеневци във Велико Търново. Той е с 28-годишен опит и е автор на гигантски лазерни проекции върху втората най-голяма сграда в света - тази на парламента в Букурещ.

Лазерното шоу за 22 септември е стъпка към изграждането на нов грандиозен спектакъл "Между боговете и хората", който ще е втори шедьовър за старопрестолния град след запазената му марка "Звук и светлина Царевград Търнов". Царевец ще бъде основната сцена, но спектакълът ще може да се наблюдава от различни точки на града.


Гражданите отдадоха почит към предците ни с цветя на паметника Самоводската чаршия беше покрита с огромни разноцветни платна За Независимостта в старопрестолния град дойдоха 160 музиканти от военните духови оркестри

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
28.09.2014 11:10:45
0
0
След Съединението 6-септ.1885 год.Великите сили непризнали тоя велик български акт.За нас българите е имало обединено княжество Б-я.начело с княз Ал.Батемберг,но турския султан считал,чее назначил к-з.Ал.Батемберг и за губернатор на Източ.Румелия.В турски карти на България е рисувано,че Сев.Бя.и Софийско са отделно княжество,а Тракия-Източ.Румелия е турска...К-з.Фердинанд е бил васал по документи на турск.султан.Имало е опастност Османската империя да ни пороби наново с военна операция...Бълг.княз Ф-нд.и премиера Ал.Малинов водили преговори с Австро-Унгария-враг на Турция.На 22 септ.1908 год.във В.Търново е провъзгл.бълг.независимост.Имаме вече цар Фердинанд и царство Б-я.На 23 септ.австрийците окупират от турците Босна и Херцеговина.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки