Катуница почете паметта на загиналите при размириците момчета


Катуница почете паметта на загиналите при размириците момчета
26 Септември 2014, Петък


За трета година жителите на Катуница запалиха свещички и почетоха паметта на двете момчета, станали жертви на размириците през есента на 2011 г.

Автор: Камен Колев

В неделя се проведе панихида и курбан на стадиона в селото, а на 23 септември хората се събраха пред кметството и тръгнаха на мълчаливо шествие до лобните места на жестоко прегазения Ангел Петров (19 г.) и неговия приятел Павел Толев (17 г.).
През печалната за Катуница 2011-та на 23 септември микробус, пълен с роми, приближени на ромския тартор Кирил Рашков, сгазиха момчето и влачиха тялото му над 11 метра. Сърцето на Павел не издържа от мъка по неговия приятел и момчето по-късно почина.

При сблъсъците в Катуница, къщите на фамилията Рашкови бяха опожарени, а те се преселиха в Пловдив.Въпреки ледения вятър и студеното време, стотици младежи от цялата страна, местни жители и гости на Катуница се събраха и понесоха транспарант с надпис „Няма да забравим. Няма да простим!”. „Рашкови ги няма и Катуница живее по-спокойно, но остава тъгата от гибелта на двете дечица“, изтъкна кметът на селото Красимир Юруков.

„Трябва да вземем пример от това момче герой Ангел и да не прекланяме глава пред несправедливостите в България, пред нито един олигарх, политик, наглец, какъвто е и Кирил Рашков”, апелира Стоян Тютюнаров от Катуница. Родителите на момчетата продължават да смятат, че Цар Киро е поръчал зверството и коментираха, че присъдата от 3,5 години, от която той реално излежа 2.5 години, е нищожна за деянието му.

Бащата на Ангел – Атанас Петров, който с очите си е видял как бусът с роми прегазва и влачи момчето му, също е недоволен от присъдата на Кирил Рашков. „Така и не дочакахме реална справедливост. Рашков в момента е в затвора за наркотици, в болницата по-точно. Но какво от това? Внуците му обаче са на свобода, а те организират всичко”, казва мъжът. Той е блъскал е вратите на буса, за да спре, но ромите така и не са натиснали спирачката.
За помена от Германия бе пристигнала и майката на Ангел - Веселина. Жената не бе в състояние да каже и дума от мъка, само сподели, че вече не иска да живее в чужбина далеч от родината си и другото си дете.

„Не се преживява кошмарът да загубиш дете. Хората казват, че с времето всичко лека-полека се забравя, но не минава минута, секунда, без да мисля за загиналите ни деца. Благодаря на хората, че в такива трудни моменти като днешния са с нас. Не ни оставят, дават ни куражи подкрепа”, споделя майката на Павел Толев – Райна.
В шествието се включиха и други пострадали от гумите на ромските коли, сред които и Петър, който месеци след размириците ходеше с патерици. Вече се движи без тяхна помощ, но младежът още куца. „Не са получили стотинка обезщетение.

Знаете ли колко операции предстоят на Петър да се оправи напълно? Как ще намерят пари техните, за да се възстанови той”, чуди се Атанас Петров. Една от учителките на сина му в основното училище в Катуница разказва, че като влиза в класната стая на момчето, всеки път й идва да заплаче. „Все пред очите ми е той на обичайното си място в класа. Той стана курбан заради нас. Отърва ни от фамилия Рашкови”, изтъкна преподавателката. Шофьорът на микробуса, прегазил Ангел, получи присъда от 15 години затвор. Соченият за поръчител Кирил Рашков излежа присъда от 2 години и половина лишаване от свобода заради закана към Веселин Христов, вуйчото на загиналия младеж. В момента циганският барон отново е в затвора, заради сделка с наркотици.

По думите на Веселин Христов, вуйчо на убитото момче, въпреки че институциите са абдикирали от трагедията, хората са се научили да бъдат по-единни. Христов бе начело на шествието, носейки на ръце двумесечната си дъщеря София. За хората в Катуница детето е символ на ново начало и по-спокоен живот.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки