Мафиотската политика и казусът с банка КТБ


Мафиотската политика и казусът с банка КТБ
Ако не се започне изплащането на гарантираната от закона част от депозитите на вложителите, държавата ще продължава да се държи като мафиот
26 Септември 2014, Петък


Голямото неизвестно, около вече международната одисея с тази банка, е колко и кои от покровителите й ще изперат пешкира

Автор: Ани Петрова

Всичко около КТБ тепърва предстои и тепърва ще се развони. И за начало забравете вече остарелия каламбур, че в някои държави има мафия, а у нас мафията си има държава. Истинският проблем е, че у нас мафиите, които си имат държава, са повече от две. А държавата или каквото е останало от нея, е само една.
Но трябва да прибавим в уравнението и онези части от републиката, които се чувстват, самооценяват и държат като държава в държавата. БНБ например, а също и независимата съдебна власт, МВР и прокуратурата…

Да не забравим и президента! Не конкретно Росен Плевнелиев, а президентът като институция. Нима Първанов не се изживяваше като държава в държавата? И не само той; и не само в случаите на „голям шлем” с чужда държава и на разни игри с разните родни служби; и не само в христоматийните повици от типа „Иване, кажи си!” или дори „Филипе, ходи си!”.

При това неравноделно и явно неуправляемо разпределение на силите между мафии и мутациите на държава, изобщо не е странно, че периодично се стига до ситуации, в които локални мафиоти се чувстват и действат като „капо ди тути капи”, а мъжки секретарки (по дефиницията на Доган) и момчета, довчера носили папки в МВР, порастват толкова много, че вирнатите им носове пробиват облаците.

Същото се отнася и до някои преуспяващи мамини синчета. Които на 21-годишна възраст, още студенти, стават парламентарни секретари на министерства и шефове на бордове – например на пристанище Варна, а 25-ия си юбилей посрещат като зам.-министри на бедствията и авариите – преди сами да почнат да причиняват бедствия и аварии. Като в случая с КТБ…

Между обобщението и конкретиката

Тези дни един сериозен мъж, надхвърлил Христовата възраст и определено съзнаващ какво говори, обяви, че Цацаров, Йовчев, Искров, Писанчев, Мавродиев са били назначени на позициите си, за да подпомагат мафията.
И още - Цацаров, Йовчев, Искров, Писанчев, Мавродиев – това са хората, които са пряко отговорни за КТБ, защото институциите, за които са отговаряли, са позволили случилото се с банката, а упоменатите люде са били назначен с цел да прикриват тези схеми.

Каза го Петър Москов, заместник-председател на ДСБ и за да няма разминавания между имена и длъжности, ще уточним, че според него, за да подпомагат мафията (мафиите?) на постовете им са били назначени сегашният главен прокурор Цацаров, бившият шеф на ДАНС, на кабинета на президента Плевнелиев и на МВР Йовчев, дългогодишният директор на БНБ Искров, настоящият председател на ДАНС Писанчев и шефа на Комисията за финансов надзор Мавродиев.

Към момента на подготовката на този текст нито един от упоменатите сериозни и на отговорни постове мъже не е обявил, че ще даде Петър Москов на съд за клевета. Нещо, което Иван Искров направи на секундата, след като Вежди Рашидов го обвини с далеч по-меки изразни средства, че в битието си на управител на БНБ има зависимости и е зависим.

Прочее Вежди Рашидов не се уплаши от заплахата на Искров, но продължава да трепери за своите 1,5 млн. евро в КТБ.
„Разбойнически потенциал винаги ще има. Нищо не е възможно да се направи без помоща на държавата. КТБ е била имунизирана по всякакъв начин и срещу всяка проверка. Това са хората, които са пряко отговорни и са си затваряли очите. ДАНС и другите институции е трябвало да се наложат” изтъкна още Москов.

Той коментира данните, огласени за най-големите длъжници на КТБ, според които кредити за над 5 милиарда лева са били насочени към 150 фирми – повечето на свързани лица, от които 59 „кухи” – без нито един служител, а в 40% от случаите получателите са компании, работещи на загуба.

Да чакаш от такива икономически субекти бързо погасяване на кредити за десетки, а в някои случаи и за стотици милиони, е като да чакаш от умрял писмо.
Тук му е мястото да повторим нещо, вече казвано и базирано на официална информация от БНБ: недостигът на капиталова адекватност в КТБ е за около 6,5 млрд. лева.
Като че ли е излишно да се прави референдум по въпроса дали гражданите – с изключение на вложителите в КТБ – са съгласни банката да бъде спасена със средства от бюджета?!

Една епистоларна одисея в 2014 г.

Отвсякъде критикуван, управителят на БНБ Иван Искров отказва да признае каквато и да е своя вина и залива публичното пространство с писмо след писмо.
Ако вървим от последното (за момента) към първото, то ще опрем до текста, с който Искров отговаря на поредното открито писмо на банкера и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев (на практика най-големият длъжник на КТБ), написано в Белград някъде около Деня на независимостта.

Два манифеста, имащи повече общо с димки, отколкото с бомби.
В първото писмо (впрочем подробно преразказано от Искров в отговора му) Цветан Василев критикува „очевидното нежелание на Централната банка да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата" и допълва, че "Централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси".

В писмото-отговор Искров изтъква, че „от първия ден на заемането на поста управител на БНБ от мен и в работата на УС на БНБ винаги сме имали равнопоставено отношение към всяка една от банките, опериращи на територията на Република България“. Което е доста спорно.
Примери, че някои трезори са били по-равни, подсказва справката в търсачката „Гугъл”. Става дума за неколкократните действия на БНБ за спасяването на ПИБ, както и на бившата банка на Цветелина Бориславова „Сибанк”.

В писмото си Искров посочва още, че "всяко едно решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона”. Звучи много силно, но е твърде трудно за доказване.

Например настоящият омбудсман и бивш висш магистрат Константин Пенчев неведнъж е заявявал публично, че от 15 години БНБ е абдикирала от ролята си, че юридическите аргументи на Централната банка за действията й спрямо КТБ са абсолютно неиздържани.
На 12 септември председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви дословно следното: "Струва си да се проведе разследване дали няма престъпни действия от страна на управителя на БНБ. БНБ не е зависима от законите, а от някой друг. Докато ръководството не бъде сменено с независими хора, някой трябва да ги кара да си вършат работата.”

А какво да кажем за оценката на Бойко Борисов, с чиято премиерска и политическа благословия Иван Искров запази поста си през 2009 г.? В тази доста дълга поредица от отворени писма до Искров има и „ферман” от Борисов, в който управителят на БНБ в прав текст е обвинен за случващото се с КТБ.
Клети, клети Искров, защо не подаде оставка още докато Симеон Дянков бе най-мразения финансист в държавата?

Третата българска легия

И третата българска легия ще има нещо общо с Белград, така е писано. И няма нищо странно в това да сравним сегашното сдружение на вложителите в КТБ с паравоенните формирования от времето на Левски и Раковски, защото бунтовният заряд е съпоставим. Друг е въпросът, че в случая става дума за парите като движеща сила – за собствените пари, които си на път да изгубиш изцяло или частично.

Така или иначе в София легията на вложителите в КТБ иска парите си, настоява за оставката на Искров и управата на БНБ и е склонна да вярва, че Цветан Василев може да направи повече за банката и техните депозити, отколкото Искров например.
А в Белград, между две посещения за подпис в полицията, Цветан Василев се заканва да съди всеки един от тези, които разпалиха „мръсната война срещу КТБ” и също твърди, че може да направи за вложителите в банката повече, отколкото БНБ начело с Иван Искров.

Казано с мрачно чувство за хумор, ако на Василев му бе хрумнало по-рано във времето да направи партия от Комитета на вложителите, то определено можеше да разчита на присъствие в следващия парламент в по-голяма степен, отколкото чрез това политическо ГМО, чийто лидер остана разкрачен във финансовата си зависимост между Василев и Пеевски и изръси обещания, колкото е държавният бюджет на САЩ.
Безспорно, ако не се започне изплащането на гарантираната от закона част от депозитите на вложителите, държавата ще продължава да се държи като мафиот и да отказва да изпълнява собствените си нормативни актове.

Същата тази държава трябва да потвърди, че ще спази закона и няма да предприеме спасяване на КТБ с пари от бюджета. Независимо дали това му се иска на някой политик или мафиот, или на някоя от мафиите в България.
Случилото се с КТБ отговаря на класическото определение за война – продължение на политиката с други средства. Спецификата на казуса е, че става дума за малко или повече мафиотска политика; за делба на територии, в които основен клиент е и държавата; както и за бомба със закъснител, чието избухване може да задейства неконтролируема верижна реакция в цялата банкова система.

Що се отнася до Цветан Василев – той е по-ценен за Сърбия със своята фабрика за 100 млн. долара и работните места, които осигурява, отколкото за България и нейното правосъдие, въпреки че е мажоритарен собственик на банка, чието рухване може да разклати много и различни видове стабилност у нас.
Грубо казано, в България Цветан Василев има защо да се страхува за живота си, защото ще е най-безопасен със затворена уста. Банкерът не крие тези си страхове и затова можем да предполагаме, че ще направи всичко, което е по-силите на един редови милионер в зелено, за да избегне екстрадирането си в родината.


Управителят на БНБ Иван Искров отказва да признае каквато и да е своя вина и залива публичното пространство с писмо след писмо Стъкларската фабрика на Василев – заради нея той е по-ценен за Сърбия, отколкото за България и нейното правосъдие Доскоро Цветан Василев бе сред най-влиятелните мъже в България, обгрижван от клана Ирена Кръстева – Делян Пеевски

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки