ВАС и ЦИК обслужиха ДПС, нарушавайки законите


ВАС и ЦИК обслужиха ДПС, нарушавайки законите
Стотици симпатизанти на Патриотичния фронт протестираха пред сградата на ЦИК на 14 септември с искане изборните секции в Турция да бъдат закрити
26 Септември 2014, Петък


Върховният административен съд отхвърли жалбата на Патриотичния фронт срещу решение на Централната избирателна комисия да разкрие 136 изборни секции в Турция

Автор: Десант

Върховният административен съд се поддаде на натиска на антиконституционната ДПС и на 24 септември отхвърли втората жалба на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. С нея родолюбците искаха Централната избирателна комисия (ЦИК) да изпълни първоначалното решение на ВАС за закриване на част от избирателните секции в Турция.
Висшите магистрати обаче показаха, че техните решения са само пожелателни, а ЦИК направи всичко възможно да угоди открито на интересите на партиите на статуквото.
Съдът не уважи и справедливите искания на родолюбците да бъдат разкрити повече секции в страните с големи, български по дух и съзнание, диаспори като тези в Македония и Сърбия.

„Целта на ВАС и ЦИК е да дадат възможност на ДПС да получат допълнителни 100 хиляди гласа от югоизточната ни съседка. Това е вотът на хора, които не говорят български език, нямат и една стотинка платени данъци в страната ни и не се интересуват от нашия начин на живот. Тези сто хиляди гласа ще решават какво да е бъдещето управление на България. И не на последно място, те ще участват в разпределението на държавния бюджет. Стана ясно, че приказките на ГЕРБ, БСП и „Атака“ срещу партията на Лютви Местан са политическа мимикрия, защото техните представители в ЦИК гласуваха за откриването на секциите в Турция“, подчерта евродепутатът и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Той добави че още през 2009 г. бе доказано, че с помощта на властите в Турция се извършват масови фалшификации. Тогава Конституционният съд касира изборите в 23 от секциите в съседната страна.
Избирателните секции в Турция към днешна дата са 136, като за сравнение в Македония, където има огромен брой български граждани, са разкрити само три изборни пункта.

Жалбата на Патриотичния фронт до ВАС бе подадена на 14 септември. В първото си решение от 18 септември магистратите, след като изслушаха аргументите на родолюбците, установиха по безспорен начин, че няма законни основания в турските градове Курткьой, Чорлу, Шейх Синан и Ялова да бъдат откриват пунктове за гласуване.
Родолюбците представиха следните четири законови основания за жалбата си.

На първо място, решението за откриването на пунктовете е взето без необходимото оповестяване съгласно административно-процесуалния кодекс, защото това е административен акт. Липсва и протокол, че това е обсъдено с Гражданския изборен борд (обществен съвет от граждански организации и НПО-та към президентството, създаден с цел да следи за честността на вота), който работи заедно с ЦИК и има право да дава препоръки.

В решението на ЦИК не се посочват конкретни мотиви за откриването на такъв голям брой секции в Турция. Важно изискване на Изборния кодекс е да има минимум 20 подадени заявления от жители на населеното място, за да бъде бъде разкрита секция. В Анкара, например, подадените заявления са само осем на брой, но това явно не е основание за ЦИК да откажат там да има изборен пункт.

Съвсем друг е въпросът, дали подалите заявления пък изобщо имат избирателни права, тъй като подобна проверка никога не е правена.
Както „Десант“ вече писа, ВАС първоначално излезе с решение 8 от изборните секции в Турция да бъдат закрити. Членовете на ЦИК обаче не се съобразиха с мнението на магистратите.

На 20 септември решението на комисията (за откриване на 136 секции в южната ни съседка) бе прегласувано, като по този начин, освен Изборния кодекс, бе погазено и съдебното постановление. Мотивите бяха, че имало и допълнително подадени заявления и съдът е взел решение на база стара информация, която „още не била качена в сайта на ЦИК“.

„Съдът се е позовал на решение на ЦИК, в което има техническа грешка, която по-късно поправихме. Не можем да не разкрием секции в тези градове, тъй като там са гласували над 100 души през последните 5 години“, заяви говорителят на комисията Цветозар Томов.
Решението на ВАС е окончателно и по този начин стотиците изборни пунктове в южната ни съседка няма да бъдат закрити.
Патриотичния фронт обаче няма да се откаже от борбата. Родолюбците ще изпратят наблюдатели в Турция, които да пресекат опитите за изборни за манипулации и фалшификации.

„Нашите екипи са готови и обучени, за да следят за всякакви нарушения на честността на вота. Те ще заминат въпреки решението на ВАС, ще контролират изборния процес и ще държат връзка с нас и с ЦИК, доколкото може да се очаква това рушащо законите на България формирование (ЦИК) да свърши някаква работа“, категоричен бе съпредседателят на „Национален фронт за спасение на България“ Данчо Хаджиев.


И докато ЦИК осигурява конфорта на „избирателите“ ни на турска територия, външният ни министър Даниел Митов коленопреклонно е обяснил на турския си колега Мевлют Чавушоглу, срещайки се с него по време на редовната сесия на Общото събрание на ООН, проведена тези дни в Ню Йорк, че изгражданите от българска страна по общата граница на двете съседки оградни съоръжения са временни!

Както става ясно от уточненията, разпространени от пресцентъра на външното ни министерство, настоящият ни дипломат номер едно е успокоил Чавушоглу, че оградата не трябва да се разглежда като   фактор с негативно въздействие върху двустранните отношения, а като част от усилията на българското правителство за справяне с последиците от миграционния натиск.

И какво излиза – че сума ти време, удължавайки сроковете и увеличавайки двойно парите, пръснати са опъването на телената мрежа от първоначално предвидените 5 милиона до близо 10 милиона, ние сме строили съоръжение, което сега се оказва временно и ще просъществува от ден до пладне.
За да не дразним комшиите.
Ами да бяхме опънали една завеса по границата – хем щеше да ни излезе по-евтино, хем щеше по-добре да ни прикрива срамотиите!


Ще изпратим в Турция наши екипи, които да следят за честността на вота, каза съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев (най-вдясно)


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки