Варена мусака със зелен фасул


26 Септември 2014, Петък


Есенна рецепта за свободното време


Продукти:
1 1/2 кг зелен фасул
3/4 – 1 кг месо – овнешко или свинско, крехко
3-4 глави лук
1-2 моркова
4-5 пиперки
4-6 домата
1 вр. магданоз
червен пипер

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва и заедно с морковите, изчистени и настъргани на едро ренде, се пържи в 2-3 лъжици мазнина. Когато поомекнат, прибавят се пиперките с изчистена семенна част и нарязани на дребно.
Позапържват се и те, добавят се червен пипер и 2-3 домата, нарязани на дребно или настъргани на едро ренде. След две-три минути се прибавя и месото, посолява се, разбърква се и се оставя на котлона, на бавен огън.

Отделно се изчиства зеленият фасул, ако е широк – разрязва се по дължина и се задушава до полуомекване с малко сол и една чаена чаша вода.
В тенджерата, където ще се вари яденето, се слага половината фасул, върху него се разстила половината смес от месото, отгоре се слага останалият фасул, а над него – оставащата част от месото.
Нарязват се на колелца 2-3 домата, нареждат се върху месото, яденето се поръсва със ситно нарязания магданоз, залива се с 1-2 чаени чаши топла вода. Оставя се да къкри на много слаб огън.

По същия начин тази мусака се приготвя и за печене във фурна. В този случай обаче накрая се прави традиционната заливка от 3-4 яйца, разбити в 1-2 чаши прясно мляко, в което предварително са размити една супена лъжица брашно и сол на вкус.
След като сместа се изсипе върху мусаката, фурната се засилва, за да се запекат бързо яйцата и да се получи хубава червена корица.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки