Негласуването е мълчалива лудост


Негласуването е мълчалива лудост
25 Септември 2014, Четвъртък


За мене човек, който не иска да участва в избори, е граждански инфантилен, социален нехранимайко, глухарче на политическата депресия.


Автор: Теодор Стратилат

В своето отвращение през годините на фалшиви реформи, самоподценяване или мания за елитарност, подобни групи хора за цял мандат доброволно се поставят под попечителството на политически спекуланти. Те не по-малко от купените гласове сътрудничат на тези, които удобно свикнаха обществото да не ги контролира.
Отказалите се от гласуване са фактически част от „петата колона“ срещу възможностите на пряката демокрация. За богатите държави не е лукс да гласуват примерно по-малко от 50 процента, но за затънал полупросяк като България това вече е цяло престъпление.

„Да не гласуваш е все едно да се поставиш под нивото на индивиди с незавършено основно образование. Отказвайки се от вот, ти ставаш допълнителен вътрешен емигрант не само за страната си, но и за Европейския съюз.
В негласуването, освен пасивна мъка през годините, може да има и елемент на социално дебелокожие и нюанс на дебилност. Даже вид невменяемост, след като изборите са единствената възможност човек да участва в помръдването на статуквото. Не е ли фамилно безумие да се откажеш от възможността да влияеш върху бъдещата участ на близки, деца, внуци.

Негласувалите не само пращат нещата по дяволите, те продават мълчанието си директно на Сатаната. И в края на краищата пак гласуват, но като мучат на два крака в обора на глупостта, приличаща на обидена поза. Така дори и почтени хора изпадат задочно в почти криминално гражданско поведение.
Тук искам да призова и жертвите на наводненията, на които дълбоко съчувствам. За тях държавата се оказва не само лоша майка, а в повечето случаи дори не е и мащеха. Но все пак няма друг път да се поправят нещата, освен чрез участието в избори!

„Мудно ходи нашто време“, както е казал още Дядо Славейков, а младежта още повече, особено на избори. Напоследък тя има малки съживявания и поизлиза от сляпото удобство на бойкота и социалния мързел. Но колко многостранни таланти има сред нашите млади сънародници, които не смятат за необходимо да участват в изборите. Жалък алогизъм – малцина гласуват, а всички искат. А и като че ли чужбината ще ги посрещне с медена питка.

Левски бе казал, че свобода на тепсия не се поднася. Същото се отнася и за демокрацията. Иначе върху тепсията остава само рахат локумът на демагозите и грабителите. Срам ме хваща за тази младост без обществена тръпка. Като че ли ние, по-възрастните, трябва да провеждаме поправителен изпит по история.
Как биха се чувствали младежите ни, ако със сърце знаеха биографиите на нашите най-активни възрожденци – повечето са били техни връстници!

Вярно е, че се гласува за настояще и бъдеще, но поне без малко благородна национална памет благоденствие не става. С минимално въображение можем да си представим как биха реагирали националните ни герои, ако бяха наши съвременници – със сигурност щяха да са срещу „майсторите на грабежа“ и срещу техните гьозбояджии, ортаци и калфи.
Аз например ще дам гласа си и в памет на моя славен съименик Тодор Каблешков.

Пък и в името на моите светци-покровители Теодор Тирон и Теодор Стратилат.
Има още малко време за преосмисляне. По важността си тези избори изискват грандиозна масовост за нещо ново. „На оружие! “ – мирно и всеобщо! Това основно оръжие на демокрацията се нарича бюлетина.
Тодор Бакърджиев


В категории: Горещи новини , Трибуна

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
*
24.07.2015 21:44:10
0
0
Ще напиша нещо на друга тема. Не трябва в държавата ни да има дискриминация към инвалидите, лекуваните в психиатрии и прочие (а и техния брой може би е нарастнал в последните години)- а да не говорим какво е за тях и семействата им- не трябва хората чак до там да си губим човещината- важното е хората ако е възможно -да се оправят (ако е възможно по-бързо) и да се променят към добро...
3
Анархист
27.09.2014 12:41:38
0
0
Добре де, а ако не намираш подходяща кандидатура, за която да гласуваш ?
2
мунчо
26.09.2014 11:15:03
0
0
Да не гласуваш означава, че се издигаш високо над тълпата, паплачта и изметта, наречени "народ"!!! Вие сте едно свинско стадо и мърша, заслужавате си ярема и тоягата! Как ли няма заедно с вас да отида да гласувам, безмозъчни отрепки!!!
1
булгар
26.09.2014 04:27:29
0
0
БЪЛГАРИН ,КОЙТО НЕ ГЛАСУВА ДА СЕ ОБЕСИ ПРЕД НС ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО НА БЪОГАРИЯ.ИНФАНИЛ МОЖЕЩЪШ ДА БЪЛЕШ И С ОБРАЗОВАНИЕ.ИНАЧЕ ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ И ТЯХНИТЕ ''АВЕРИ'' ОТ БСП .АТАКА САМО РАЗЛАЙВА КУЧЕТАТА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки