Възражения срещу план за улична регулация


25 Септември 2014, Четвъртък


Заради една никому ненужна задна улица, която ни отнема половината дворове ще трябва да останем без градини, с които да се изхранваме и преживяваме.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Въпросната улица трябва да мине и през възстановения ми земеделски имот. Аз и моите деца искаме да си направим в него овощна градина.
Всички достигаме до имотите си от главния път Тетевен – Боаза. Тъй като тази улица е крайна и граничи с гората, предполагаме, че през нея никой няма да минава. Може ли да се направи нещо, така че тя да бъде направена така, че да не ни пречи и да е по-къса? С какви документи и до кои институции трябва да се обърнем по въпроса?

Цанка Петкова,
с. Гложене, общ. Тетевен, обл. Ловеч

Съгласно чл. 16, ал. 7 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) за територии с неурегулирани поземлени имоти, както и за територии с неприложена първа регулация по предходен устройствен план по решение на общинския съвет може да бъде създаден план за улична регулация. За осъществяване на тези предвиждания с влизането в сила на плана собствениците на недвижими имоти прехвърлят в полза на общината процентна част от площта на имотите си, определена с плана, но не повече от 25 на сто.

В тези случаи на всеки собственик на недвижим имот общината определя равностоен урегулиран имот (имоти), като се съобразява с местоположението на имотите в местността, но не и с точните им кадастрални граници. Когато имотът попада в различни устройствени зони, новообразуваният урегулиран имот се предоставя в зоната, в която имотът е имал преобладаващо местоположение. Урегулираните имоти са с пазарна стойност не по-малка от пазарната стойност на имотите преди урегулирането им.

Собствениците на поземлени имоти придобиват собствеността върху новообразуваните с плана урегулирани поземлени имоти, а общината придобива собствеността върху отстъпените й части от датата на влизане в сила на плана. За придобиването на собствеността на всеки отделен урегулиран поземлен имот кметът на общината или упълномощено от него лице издава заповед с точно индивидуализиране на имота.

В 7-дневен срок от влизане в сила на заповедта копие от нея се изпраща на службата по вписванията, а копие от одобрения план на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - за служебно вписване в имотния регистър и нанасяне в кадастъра.
Ако имате възражения срещу плана за улична регулация може да се жалвате до Общинския съвет и кмета на община Тетевен.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки