Витилигото може да се лекува с комбинация от билки


25 Септември 2014, Четвъртък


Тази болест засяга всички възрасти – от новородените до хората над 90 години

Автор: проф. Христо Мермерски

Витилигото е хронично, не рядко прогресиращо заболяване, характеризиращо се с поява върху непроменената кожа на бели петна с различна големина и форма. Започва обикновено в по-млада възраст, по-лесно при жените.
Постепенно размерът и формата на петната се увеличават, нерядко те се сливат и така се появяват обширни участъци с млечнобял цвят на кожата.

Цветът на човешката кожа се дължи на пигмента меланин, който се синтезира от клетки, наречени меланоцити. Той придава характерния за кожата цвят. Установява се в косата, ирисите и на някои места в нервната система.
Образуването му се стимулира от слънчевите лъчи. При загубата или намаляването му се получава въпросното обезцветяване на кожата.

Съдържа се в различни количества при различните раси.  Всички хора имат приблизително еднакъв брой меланоцити, но при тези с по-тъмна кожа се произвежда по-голямо количество пигмент.
Дефицитът на меланин може да бъде предизвикан от автоимунно заболяване в организма, дефицит на витамин В12, хиперактивна щитовидна жлеза, прекомерен стрес, наследствена обремененост и дълговременно излагане на слънце.

Около 1% от населението в света страда от витилиго. Засегнати са всички възрасти – от новородените, до хора на 90-годишна възраст. Установено е, че в типичния случай при половината от болните заболяването се развива преди те да навършат 20 години. У нас 15% от болните имат фамилна обремененост. Витилиго се среща и у еднояйчни близнаци.
Заболелите пациенти обикновено нямат никакви оплаквания освен психическия дискомфорт заради променения естетически вид на кожата.

Как да лекуваме витилигото

Рецепта 1 (Цветанка Янкова): Взема се 100 г кора от дървото клен. Кората се изпича във фурна. Мели се като кафе. Прибавят се няколко капки зехтин (да стане като крем). Поразените места се намазват сутрин и вечер. След 10 – 20 дни се чувства подобрение.

Рецепта 2 (доц. д-р Виолета Симеонова, дерматолог): Всеки ден пийте на гладно 1 ч.ч. топла вода с добавени в нея по 1 ч.л. ябълков оцет и мед. За да се подобри ползата от този очистителен коктейл, може да ви помогне предварителното приемане на 1 ч.л. зехтин. Съчетаването на оцета със зехтина помага и за това, че размеква и извежда камъните от жлъчката и бъбреците.

Рецепта 3 (Вяра Стоянова, Варна): Буркан от 750 мл се пълни догоре с цвят от жълт кантарион (звъника) и се залива със зехтин. Кисне на топло 21 дни. Често се разклаща. Прецежда се и се смесва добре с 200 г царевично олио. Прибавят се по желание по 2 капки лавандулово и розово масло за приятен мирис на мазилото. Белите петна се мажат по два пъти на ден в продължение на 6 месеца.

Рецепта 4 (Лиляна Ив. Костадинова, Бургас): 50 г сушени плодове от червена боровинка се запарват в 1 л. вряща вода за 2-3 часа. Прие се по 1 ч.ч. преди ядене 3 пъти дневно.

Рецепта 5 ( при ранен стадий на витилиго, Радка Петрова, Стара Загора): Взема се 1 с.л. дървесна пепел (пресята), 1 глава обелен чесън, сварен на пара и смачкан на каша, и 1 с.л. маслинов зехтин. Всичко това се разбърква добре, за да се получи помада за мазане. С нея се мажат белите петна, докато изчезнат.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки