Айказаноидите – мистериозните хормони


25 Септември 2014, Четвъртък


В предаването “Нашата храна – нашето лекарство” от 7 септември 2014 г. се включи Ваня, която разказа популярно за айказаноидите – достижение на науката


за хранене през последните години на миналия век. Техен откривател и д-р Бари Сиърс, който ги нарича „Фантомите в хормоналния свят“.
Сиърс е Нобелов лауреат за медицина за разработената от него система за поддържане на хормоналния баланс и контрол в човешкия организъм чрез правилно метаболитно хранене.
Тъй като предстои специално тематично предаване на тази тема, тук ще ви въведем съвсем накратко в същността й.

Айказаноидите са суперхормоните на човешкото тяло и се произвеждат от всяка негова жива клетка. Те са молекулярното лепило, което поддържа тялото цяло. Айказаноидите контролират хормоналната система и всяка жизнена физиологична функция: сърдечносъдовата система, имунната система, централната нервна система, репродуктивната система и т.н.
Те са най-мощният биологически агент, които лекуват, но и които ни нараняват. От тях зависи дали и кога човек може да получи инфаркт, доколко може да разчита на имунната си система, дали ще го измъчва болка или не и още хиляди неща.

Тези суперхормони имат изключително кратък живот в човешкото тяло – само няколко секунди. Те възникват, изпълняват мисията си, след което светкавично се саморазрушават.
Айказаноидите се делят на „добри“ и „лоши“. Познанията за тях започват с откриването на есенциалните мастни киселини през 1929 г. Дълговерижните Омега-6 мастни киселини (арахидоновата киселина) контролират „лошите“ айказаноиди, а Омега-3 мастните киселини - „добрите“.

Как да се разбере кои преобладават в организма ни
Преобладаването на едните над другите не означава наличието на добро здраве на организма. Необходимо е да се търси и намира хармонията между тях, тогава човек се чувства здрав, силен, пълен с позитивна енергия и желание за работа.
Индикаторите, посочени по-долу, макар в известна степен да се условни, все пак показват какво е моментното състояние на организма и – по-важното – какви промени трябва да настъпят в хранителния ни режим.

Доброто физическо състояние означава, че „добрите“ айказаноиди са във възход. Обратното – при намалена енергия в ежедневните действия е налице симптом за увеличеното производство на „лошите“.
Липса на глад между храненията. Тъй като „добрите“ айказаноиди инхибират секрецията на инсулин, нивата на кръвната захар остават стабилни и това потиска глада. Не трябва да изпитвате глад повече от 4 часа след последното хранене.

Плътност на изпражненията. Свръхпроизводството на „добри“ айказаноиди води до притока на много вода в дебелото черво, а оттам и до хлабави изпражнения, разстройство или диария. Обратното – свръхпроизводството на „лошите“ води до запек и плътни изпражнения. Когато те са с нормална консистенция и „плуват“ в тоалетната чиния, налице е баланс между „добрите“ и „лошите“ айказаноиди.

Продължителността на съня. Нуждата от сън се определя от количеството време, необходимо да се възстанови равновесието в предаването на сигнали от един неврон на друг. Така наличието на „добри“ айказаноиди води до по-малка нужда от сън, а когато преобладават „лошите“, потребността от сън нараства. И още – ако се събуждате уморени и недоспали, свръхпроизводството на „лошите“ е налице.

Метеоризъм или газове в стомаха и червата. Наличието им е резултат от свърхпроизводството на „добри“ айказаноиди.
Най-благоприятното за човешкия организъм е състоянието, когато между „добрите“ и „лошите“ айказаноиди е установен пълен баланс.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки