Полезните свойства на ябълката


25 Септември 2014, Четвъртък


Ако изяждаме по една ябълка на ден, лекарят няма да идва при нас


Ябълките са богати на минералите – калий, натрий, калций, желязо,магнезий, алуминий, сяра, фосфор, силиций, на каротин, както и на витамините С, В2, В6, Е, РР и други. Съдържат органични киселини, танинови и други вещества.
Една френска поговорка гласи, че ако изяждаме по една ябълка на ден, лекарят няма да идва при нас. Това е вярно, защото тя спомага за укрепване на здравето ни като ценен източник на витамини и минерални соли.

Кои са лечебните качества на ябълката
Понижава нивото на лошия холестерол в кръвта, благодарение на високото съдържание на пектин и влакнини и леко повишава нивото на полезния. Нормализира кръвното налягане.
Тя представлява отлична защита на сърцето и други органи поради многото фенолови съединения, които съдържа. Наличният в ябълките калий поддържа нормалната сърдечна дейност и киселинно-алкалното състояние на организма. От друга страна, извлича излишната вода и намалява отоците при бъбречна и сърдечна недостатъчност.
Много е полезна и при анемия, тъй като съдържа голямо количество желязо и фолиева киселина.

В ролята на антиоксиданти ябълките препятстват окисляването на LDL холестерола и така предпазват артериите от опасното калциране – една от причините за високото кръвно налягане и сърдечния инфаркт.
Осигуряват доброто храносмилане, тъй като баластните вещества в тях в преобладаващата си част са водноразтворими. Образуват желатиноподобни масла и правят съдържанието в червата меко и по-подходящо за качествено извличане от тях на полезните за организма съставки.

При бъбречни заболявания алкализират урината и препятстват образуването на пясък и камъни. Използват се и при чернодробни страдания, подагра, при затлъстяване и диабет.
Намиращите се в ябълките пектин, витамин С и флавоноидите предотвратяват възникването и развитието на злокачествените (раковите) клетки.
Ябълковият сок има способността да убива инфекциозните вируси.
Установено е, че изяждането на една средно голяма ябълка на ден намалява много риска от остро нарушение на мозъчното кръвообращение - инсулт.

Съвсем не на последно място, редовната консумация на ябълки предотвратява опасността от тромбофлебит.
При обединяването на профилактичните и лечебните качества на ябълката с тези на лимона и ореха се получават смеси (коктейли), определяни от народната медицина като рецепти на младостта.

В суров вид ябълката е противопоказна при гастрит, язва и дисбактериоза. Може да се яде печена или да се пие ябълков сок, разреден с вода 1:1. Полезна е и може да се яде при всички болести настъргана (без кората) с мед.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки