„Аптекарска“ леха под открито небе


„Аптекарска“ леха под открито небе
23 Септември 2014, Вторник


Може с успех да я отгледаме в дворното си място чрез различни диворастящи или градински растения

Автор: Дина Харизанова

Болшинството лекарствени растения са диворастящи и по тази причина – крайно невзискателни към отглеждането си. Така че може да им хареса да бъдат засадени в градината ни. И тъй като са и красиви, те може да се използват и в дизайна на градинските лехи.

Да се намерят лечебни треви не е трудно – достатъчно е да се огледаме какво расте в периметъра на дворния ни участък и какво в близката гора или поле. Достатъчно е внимателно да изкопаем коренищата им и да ги пресадим в градината. Те може да се отгледат и от семена.
Ето кои са най-универсалните лекарствени растения, които всеки може да посади в личното си стопанство.

Мента. С отглеждането й не биха възникнали проблеми. Единственото, което трябва да се направи, е да се ограничи територията на разпространението й. За целта може в земята да се закопае голям контейнер или сандък или пък някакъв участък да се ограничи с помощта на дървени летви или горфирани ленти от ламарина. Освен със семена, тя може да се размножи и като се раздели коренището й – ако например расте у съседите ви.

Мащерка. Това растение има множество разновидности, които обаче са сходни по своето действие. Неговото място не е само в алпинеума, но и в „аптекарската“ градинка. За медицински цели се събират облистените й стъбла по време на цъфтежа.
Девесил. Растението достига до 1,5 м височина. Отварата от него засилва образуването на жлъчен сок и премахва спазмите в стомашно-чревния тракт. Прилага се и при хронични дихателни заболявания като бронхит и трахеит.

Салвия. Популярна е още като градински чай. Това е полухраст с многобройни стъбла, с гъсто разположени сиво-зелени листа и класовидни съцветия, състоящи се от множество светловиолетови цветчета. Освен като билка, растението може да се използва и като подправка за различни ястия – предимно от агнешко месо.
Жълт кантарион. Това е доста декоративно растение. Дори има специално селектиран градински кантарион, който е доста по-едър от дивия. Използвайки лечебните му свойства, трябва да се помни, че е нежелателно да се приема настойка от него в горещите слънчеви дни, тъй като тази билка е силно светлочувствителна и може лесно да прегори от жегите.

Невен. Това лечебно растение се отглежда често в градината за декоративни цели – в цветните лехи, като бордюри или в саксии. Но покрай своята ярка външност невенът притежава и редица ценни лечебни свойства – най-вече като добър антисептик. Но той е и отлично средство при стоматит, гастрити, колити, жлъчни заболявания. Отварите от невен се прилагат и при лечение на сърдечни заболявания, съпроводени със сърцебиене, задух и отоци.

Лайка. Лайкучката, както я нарича народът, не е по-малко декоративна от градинските маргаритки. Тя е същата като тях, само че в миниатюрен вид. Но ако имаме цяла туфа от нея, ще се наслаждаваме на небивала красота. Лайката цъфти продължително време, дори повторно може да ни радва с цветовете си – не само в лехите, но и в букети, наредени във вазата. Лечебните й свойства са широко известни. Тя се използва и за козметични цели, като отварата от нея заздравява косите и леко ги изсветлява. 

Гулия. Известна е още като земна ябълка. Това е високо цвете, което като цяло прилича на слънчоглед. Но за разлика от него гулията има ядлив корен и по-точно грудка. От нейните клубени се приготвят много вкусни блюда. Те може да се използват и в туршиите. Хубавото на това растение, че грудките му може да се вадят и през ноември, и дори през март, тоест тогава, когато в градината няма нищо друго. То е подходящо както за лечение, така и за профилактика на диабета.

Бял равнец. В градинския дизайн белият равнец се изполва основно в своите „цветни“ варианти. Но и обикновеният бял равнец никак не е по-лош като декоративен ефект. При това има лечебни свойства, а ако се включи в микс от други билки, засилва тяхното действие.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки