Приемат заявления за син език до 2 октомври


23 Септември 2014, Вторник


На 2 октомври 2014 г. изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят броя на животните, които са изгубили заради разпространението


на болестта син език. За целта те трябва да подадат заявление по образец за форсмажор в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Това се отнася за кандидатите по линия на директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали броя на отглежданите от тях животни с цел да получат подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане.

За да получат субсидиите си, те трябва да задържат в своите ферми заявените вече  глави добитък в рамките на 100 дни след приключване на кампанията – от 9 юни до 17 септември. При загуба на животно стопаните са задължени да го заменят с друго.
Към заявлението за форсмажорни обстоятелства земеделските производители следва  да приложат доказателствени документи, с които да удостоверят смъртността в стопанствата си следствие на епидемията от син език – например бележки от екарисажите или протоколи от ветеринарните лекари. Починалите животни задължително трябва да са идентифицирани чрез номера на ушната марка.

Това са част от мерките в помощ на животновъдите. Те бяха предприети миналата седмица на третото заседание на Координационния щаб за решаване на проблемите с коварната болест, създаден от министъра на земеделието и храните Васил Грудев. Мярката има за цел да помогне на земеделските производители, които поради забраната за придвижване на стоката си не могат да попълнят бройката на стадата си, намалена заради настъпилата смъртност.

От ДФ „Земеделие“ уверяват, че при проверките на място починалите животни няма да бъдат търсени като налични във фермите, а стопаните няма да търпят санкции за намаления брой глави добитък в стадата при получаване на субсидиите за директни плащания за 2014 г.

В края на тази седмица животновъдите ще започнат да получават компенсации за умрелите от син език животни. С актуализацията на бюджета на 16 октомври започват националните доплащания в сектор „Животновъдство”. „Ще се постараем селските стопани да получат средствата възможно най-рано, за да могат да се справят с тази тежка ситуация”, заяви в понеделник Грудев.

Той потвърди позицията си за подготвяната поголовна ваксинация на животните у нас  срещу син език. Министърът очаква подкрепа от ЕС между 50 и 75% за закупуване на ваксината, която ще струва на страната ни между 3 и 4 млн. лева. Отделно има разходи по съхраняването и имунизацията, но те ще бъдат поети от наша страна, обясни още той.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки