Има риск да загубим 1,65 млрд. лв. аграрни субсидии


Има риск да загубим 1,65 млрд. лв. аграрни субсидии
23 Септември 2014, Вторник


Пропадна и третата обществена поръчка за избор на одитор на Разплащателната агенция към ДФ „Земеделие“


Рискът Брюксел да не признае плащания за над 1,65 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в България е сериозен, след като преди дни се провали и третият опит на аграрното министерство да избере сертифициращ одитор на Разплащателна агенция към Държавен фонд "Земеделие".
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решението на бившия земеделски министър проф. Димитър Греков от 11 юни 2014 г. за откриването на обществената поръчка.

КЗК e установила, че текстът в декларациите за липса на конфликт на интереси е неясно и некоректно формулиран. В този си вид той не изключва възможността лица, участвали в разработването и управлението на проекти по Програмата за развитие на селските райони или свързани с агенцията, да бъдат ангажирани в сертифициращия орган, което фактически е наличие на конфликт на интереси.
В поръчката е имало заложено и изискването експертът по информационни технологии да има определен професионален опит в одита на информационни системи, съгласно един от посочените стандарти – CISA, CISSP или еквивалентни на тях.

Това, според КЗК, е неточно формулирано, тъй като стандартите са за компетентност в различни области. Проучването показало още, че възложителят е объркал еврорегламента, въз основа на който се избира сертифициращ орган, допълват от комисията.
Обществената поръчка е била обжалвана от "Захаринова и Партньори" ООД и "Делойт България" ЕООД.

Министерството на земеделието и храните се опитва да избере сертифициращ орган чрез обществена поръчка още от май 2013 г. Първата от двете процедури беше отменена, а втората – прекратена. В същото време Европейската комисия е изпратила вече пет писма по този проблем до българското правителство, в които недоумява как вече повече от година страната ни не може да избере одитор на Разплащателната агенция при ДФ „Земеделие“. Което от своя страна ще даде възможност разплатените вече от държавата субсидии за развитието на селските райони да бъдат възстановени  с планираните за целта европейски средства.

Това, което съм успял да извоювам, е отсрочка до 30 януари 2015 г., обяви преди време земеделският министър Васил Грудев.
Липсата на такъв одитор, който да оценява и потвърждава като независима инстанция решенията на земеделския фонд по селската програма, за да се предоставят от ЕС договорените и изплатени на фермери, общини и браншови организации средства по европроекти, застрашава не само направените разходи, но и бъдещите. „Многократно изразяваните от мен опасения относно третата обществена поръчка се потвърдиха.

Невъзможността за провеждането на три процедури за обществени поръчки в рамките на една година поставя под риск сертифицирането на около 1,650 млрд. лв., които вече са платени от държавния бюджет.
Оттук нататък ще се възползваме от всички възможности, записани в Закона за обществени поръчки, за да може да се осъществи бърз и адекватен избор на сертифициращ орган, предвид създалите се форсмажорни обстоятелства“, коментира тези дни министър Грудев.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки