И в Чикаго заби първият училищен звънец


И в Чикаго заби първият училищен звънец
Момент от откриването на учебната година в българското училище „Нов живот“ в Чикаго
22 Септември 2014, Понеделник


Преди броени дни в България тържествено бе открита новата учебна година. Преди това – в деня на Съединението – 6 септември, и децата на живеещите в Чикаго наши сънародници

Автор: Яна Славянска

прекрачиха прага на българското училище „Нов живот“, което за първи път отваря врати през 2008 г. .
Този ден се превърна в празник не само за малките и големи ученици, които посещават школото, но и за техните родители, които с умиление си спомниха за своите безгрижни и щастливи ученически години.

Разбира се, най-голямо бе вълнението на учителите, които носят тежката отговорност да обучат и възпитат истински българчета и патриоти, макар и отдалечени на десетки хиляди километри от родината си. За тях бяха и пъстрите букети, и усмивките на техните ученици.
Началото на новата учебна година в големия американски мегаполис, през която възпитаниците на училището „Нов живот“ ще трупат знания – за света и за България, както и от различни сфери на науката и изкуството, бе поставено със забавна програма.

Тържеството премина с рецитиране на любими стихчета, с изпълнение на подходящи за случая български песнички, както и с появата на едни неочаквани гости – куклите Мис Пиги, Мис Поет, Мис Буквар и Мис Читанка, които развеселиха всички присъстващи деца и възрастни.
Подобаващо бяха посрещнати и първолачетата. Техните каки и батковци им разказаха за училището, правилата в него, както и спомени от миналото.

Ръководителката на Арт клуба към училището Кина Бъговска с радост сподели гордостта си от получаването за трета поредна година на наградите от Агенцията за българите в чужбина, които тя лично имаше честта да приеме от името на изявените възпитаници на училището. Сред тях са Матю Христов и Християна Кирова, които в конкуренцията на  около 900 участници от цял свят грабнаха втора и трета награда, а рисунката на Християна се появи на рекламен плакат за конкурса, изложен в сградата на Съюза на българските архитекти в София.

„Всички ние бяхме толкова щастливи и горди от успехите на нашите ученици и си помислихме, че не е важно колко деца има в училището – 300 или 30, важно е колко са талантливи те. Важно е, че Българско училище „Нов живот“ е храм на знанието и човечността и че нашите учители са пример на всеотдайност, любов и благородство“ – изтъкна тя.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки