„Фортисимо фамилия” за трети път


„Фортисимо фамилия” за трети път
22 Септември 2014, Понеделник


Или как децата да заобичат класическата музика

Автор: Веселин Максимов

Да спрем с горкия плач, че децата израстват агресивни и прости с римите на съвременния световен и български рап и не се интересуват от нищо друго. Макар че една птичка пролет не прави, примерът на нашия сънародник Максим Ешкенази, който живее в Съединените американски щати, е достоен за уважение и възхищение.
Той е диригент и работи там, но много често през годината пътува до родната България, за да участва в различни музикални проекти, целящи именно запознаване с класическата музика. Създател, основател и идеолог е на „Фортисимо фамилия”, чието трето издание ще започне до дни.

По традиция концертите са в зала „България” в столицата, но има идея при първа възможност те да тръгнат на пътешествие из цялата страна, както предишния проект „Фортисимо фест” на Максим Ешкенази. Твърди, че е дълбоко убеден в потребността на българските деца от общуване с класиката и това е достатъчен повод той и останалите му сподвижници, които знаят как да направят това възможно, да го превърнат в реалност.
Началото било поставено с пилотен концерт в Музикалното училище в София, доста различен до момента като либрето и нестандартен начин за поднасяне на младата публика. Вдъхновителят обаче има зад гърба си десетгодишен опит в това класическо шоу, което изнася в Америка, и нещата тръгнали.

След две години „Фортисимо фамилия” има огромен успех у нас и 16 000 деца зрители. У тях вече има безвъзвратно изградени културни стереотипи и нагласи за слушане и интерес към класическата музика във всичките й форми.

Това стана благодарение на интересния начин на изпълнение и различния от застиналата атмосфера на концертните зали сценарий, предизвикващ интерес и оживление. Произведенията изпълняват млади таланти, но умело съпровождани от Софийската филхармония и водени от директора на програмата Светлина Терзиева. Останалото е огромният ентусиазъм и позитивна енергия, които излъчва Максим. През третия сезон „Фортисимо фамилия” започва нов цикъл от концерти, в които ще представят пред децата най-гениалните композитори за всички времена.

Началото ще бъде дадено с "Приказка за Моцарт и Малкия Ото". Но музиката на гениалното „дете чудо”, не просто изтупана от прахта и изпълнена виртуозно, а и с много хумор, закачки, блясък, препратки и в чисто приказен вид, точно такава, каквато е била в момента на създаването от великия Волфганг Амадеус.

Публиката ще се срещне с произведения, писани специално за деца от композиторите  импресионисти, например с "Приказка за Малкия принц". Бисерите на българската музикална съкровищница ще бъдат разказани в "Приказка за Змея и Самодивата". 
Подготвен е нов концерт специално за младежи, който се казва „Рицарска история", и мултимедийния проект „Чайковски: Дете от стъкло". Запазената марка на проекта – театрализирането на класическата музика, отново ще бъде поверено на професионални актьори, понеже двегодишният опит показва, че малките зрители възприемат отлично този подход.

В началото на трети сезон на „Фортисимо фамилия” Максим Ешкенази разказва, че е безспорен факт, че в света няма оркестър, който да прави толкова голям брой различни концерти, дори и най-големите състави имат 2-3 нови постановки, докато в сезон две на „фамилия”- та тук са били създадени десет нови концерта, а с тях и програми, сценарии, приказки, илюстрации и помагала и пособия за родители.
Проследете програмата на новата „Фортисимо фамилия” в интернет и ако имате възможност да видите на живо събития от нея, не я пропускайте.


Децата в публиката се забавляват много, но така и заобичват класиката Маестро Максим Ешкенази е вдъхновител и мотор на „Фортисимо фамилия” Класическите музиканти „куфеят” на сцената заедно с артисти, сякаш се намират на рок концерт

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки