Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
19 Септември 2014, Петък


Какво се случва от Азия до Америка и от Африка до Европа


Китай ще инвестира в икономиката на Таджикистан

В следващите 5 години Китай може да се превърне в основен инвеститор в икономиката на Таджикистан. Това мнение изразиха експерти след приключването на неотдавнашната визита на китайския президент Си Цзинпин в Душанбе.
По време на тази височайша среща Пекин и Душанбе утвърдиха програма за взаимодействие между двете страни за периода 2015-2020 г.

Нейните задачи са набелязани да се решат с финансовата помощ на Поднебесната империя. Размерът на китайската помощ за осеммилионния Таджикистан е колосален. Във високопланинската азиатска република във вид на преки инвестиции трябва да постъпят цели шест милиарда долара.
Над 3 милиарда от тях, която сума се равнява на 30 % от вътрешния брутен продукт на някогашната съветска република,  ще отиде за оборудване на таджикското разклонение на четвъртата линия на газопровода Централна Азия – Китай. Официалният старт на строителните работи бе даден на 13 септември. Участъкът с дължина 400 километра ще бъде положен до 2017 г.

Още 2,8 млрд. долара във вид на инвестиции са планирани да бъдат насочени към различни транспортни и промишлени проекти, а част от тях ще бъде използвана за инициативи, които трябва да наложат положителен имидж на китайците в Таджикистан. С тази цел в Душанбе ще се открие изложбен център на китайски иновационни технологии и ще се появи филиал на института „Конфуций“.

Китай с лекота предложи да предостави на новите си партньори и кредити, независимо от наблюдаваното нарастване на задлъжнялостта на Таджикистан. По официални данни през 2013 г. външният дълг на страната пред Китай съставлява 891 милиарда долара.
Таджикските анализатори смятат, че на тукашните власти е по-лесно да работят с Пекин, отколкото с който и да било друг. Според тях, за разлика от западните финансови институции и страни, Китай отделя суми без да се интересува от вътрешните работи на партньора си. „Те изобщо не се трогват от такива проблеми като спазването на човешките права в Таджикистан“ - отбелязват експертите.


И в Тексас искат референдум за независимост

По информация на „Ройтерс“ предстоящият референдум за независимост на Шотландия насърчава поддръжниците на кампанията за отделяне на щата Тексас от САЩ.
Председателят на Тексаското националистическо движение Даниъл Милър, който настоява законодателният орган на щата да постави въпроса за отделяне от Съединените щати на гласуване на щатски референдум, определи шотландския вот на 18 септември като положителен сигнал. 

„Щом Шотландия може да го направи, Тексас също може“, заяви той.
По думите на Милър Тексас, който е водещият американски щат по производство на говеждо и петрол, би станал 12-ата по големина икономика в света, изпреварвайки убедително Мексико или Испания. 
Тексаското националистическо движение се бори за независимост от края на 90-те години. 
„Без значние дали ще се стигне до победа или до загуба, шотландският референдум служи като източник на вдъхновение и информация за това, което се случва тук, в Тексас“, изтъква още лидерът на движението. 

Около 20% от гласоподавателите в американския щат посочват, че биха подкрепили отделянето на Тексас от САЩ заради преизбирането на Барак Обама за президент, а 67% се противопоставят на подобна перспектива, сочи допитване от януари 2013 г. 
Тексас е вторият по големина щат след Аляска и има население около 27 млн. души. От времето, когато американски президент става Джордж Буш, жителите на щата плащат само щатските данъци и са освободени от плащането на федералните налози.

И още нещо любопитно – Тексас е бил самостоятелна република до 1845 г., която е воювала за своя суверенитет срещу САЩ, които тогава са съставени от 27 щата.
За провеждане на референдум настояваха и в Испания. Всенародното допитване там трябваше да реши дали страната да продължи да бъде монархия или да стане република.
Тази идея активно се обсъждаше на Пиренеите през юни, след като крал Хуан Карлос се отрече от престола и предаде властта на сина си Филип VІ. Засега обаче предложението за плебисцита е отхвърлено.


Ратифицираха споразумението за асоциирането на Украйна с ЕС

Европейският парламент и украинската Върховна рада ратифицираха във вторник едновременно споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Европейските депутати го подкрепиха с 535 гласа „за“, 127 „против“ и 35 „въздържал се“.

В Киев нито един от присъстващите 355 депутати не гласува против. По този начин Радата утвърди отдалечаването на бившата съветска република Украйна от Русия, коментира АФП.

След вота депутатите изпяха националния химн и под техните аплодисменти президентът Петро Порошенко постави подписа си под споразумението.
По време на процедурата и на последвалата я церемония Върховната рада беше във видеовръзка с ЕП в Страсбург.

„Това е исторически момент“, категоричен бе председателят на ЕП Мартин Шулц в обръщението си към депутатите от пленарните зали в Страсбург и Киев.
Точно преди парламентът на Украйна да ратифицира споразумението, президентът Порошенко заяви: „Украинците успяха да обърнат посоката на експреса, който доскоро се движеше на изток, и аз се надявам, че днешното гласуване потвърждава този избор. Нашите синхронизирани ратификации са празник не само за Украйна, но и за Европа, защото без Украйна няма обединена Европа. Искам да благодаря на Европа за подкрепата в тези трудни времена и в същото време бих искал да обърна внимание на нашето правителство – ЕС иска само едно в замяна – реформи. Призовавам ви да не ги отлагате по никакъв начин!“


Севастопол ще приема туристи отвсякъде

С правителствено постановление от тези дни централните руски власти включиха кримския град Севастопол в списъка на пристанищата, през които „се разрешава достъпът на чуждестранни граждани и лица без гражданство, пристигащи като туристи”. Съобщението е публикувано в сряда в официалния сайт на кабинета и е разпространено от ИТАР-ТАСС.

От него се разбира, че решението е взето с цел да се създадат „благоприятни условия за посещението на Кримския федерален окръг” от граждани на държави, които формират основните туристически потоци в Русия.
Властите в Москва очакват постановлението да увеличи туристическата привлекателност на региона и да допринесе за развитието на международния туризъм като цяло, отбелязва  ИТАР-ТАСС.

Припомняме, че след извършения в началото на годината преврат в Киев украинската Автономна република Крим и Севастопол, явяващ се град със специален статут, се откъснаха от Украйна и чрез непризнати от международната общност референдуми се присъединиха към Руската федерация.


Ебола излиза извън контрол

Епидемията от ебола в Западна Африка излиза от контрол, заяви американският президент Барак Обама след среща с представители на американските здравни власти и призова международната общност да действа по-бързо и да направи повече за ограничаване на разпространението на смъртоносната болест.
Държавният глава обяви новите мерки на САЩ срещу епидемията при посещение в Центъра за контрол и превенция на заразните болести в Атланта (CDC). „Сега има безпрецедентна епидемия, която застрашава глобалната сигурност и излиза от контрол“, подчерта Обама, но оцени като „крайно ниска“ вероятността болестта да достигне Съединените щати.

Засилените мерки на САЩ, които бяха поставени под натиск от регионални лидери и международни организации да заемат водеща роля в борбата с вируса, включват изпращане на 3000 военни на африканския континент, включително лекари и санитари, които ще лекуват и провеждат обучения. С тях заминават и инженери, които пък ще подпомагат строителството на клиники, както и експерти по логистика, които ще се включат в организиране на  транспортирането на заболелите.

Говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест уточни, че военнослужещите няма да се грижат пряко за заразени с ебола. Голяма част от тях ще бъдат настанени във временна база в Сенегал, а други – в Либерия. Те ще построят заедно с местните власти 17 клиники с по 100 легла в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне.
В същото време стана ясно, че първите клинични изпитания на ваксина срещу ебола, започнати с група доброволци в САЩ в началото на септември, не са предизвикали нежелани реакции. Това бе оповестено от директора на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи, цитиран от „Франс прес“ и ИТАР-ТАСС.

Ваксината се разработва от няколко години от британската лаборатория „ГлаксоСмитКлайн“, съвместно с Националните здравни институти на САЩ. Тя даде много добри резултати при проведените с маймуни тестове и от 2 септември насам вече е изпробвана върху 10 души.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки