Не стигат 615 млн. евро за новия саркофаг над Чернобил


Не стигат 615 млн. евро за новия саркофаг  над Чернобил
19 Септември 2014, Петък


Ситуацията със старото покритие на авариралия реактор е сериозна – бетонът се напуква и съществува реален риск от изтичане на радиация


Заради възникнали финансови проблеми съществува риск строителството на новия защитен саркофаг над повредения при аварията през 1986 г. реактор на Чернобилската АЕЦ да бъде преустановено за неопределен срок. Във връзка с кризата в Украйна киевските власти няма да са в състояние да завършат работата без допълнителна помощ от страните от Голямата седморка.

За изграждането на стоманена конструкция, която да покрие взривилия се преди 28 години реактор, не достигат 515 милиона евро, цитира източници от немските правителствени кръгове агенция DPA, позовавайки се на „Дойче веле“.
В същото време ситуацията със стария саркофаг, под който в момента се намира реакторът, е твърде сериозна – бетонът се напуква, което създава заплаха от изтичане на радиация.

Както припомня „Дойче веле“, договореността за създаване на фонд, отговарящ за строителството на новото укритие над четвъртия блок на Чернобилската АЕЦ, бе постигната през 1997 г. от водещите страни, влизащи в Голямата седморка. Оттогава до днес бе построена едва половината от стоманения саркофаг, като сега отделените за него средства се оказаха, че свършват.

Първото покритие над повредения реактор беше направено непосредствено след аварията. След известно време бетонният саркофаг започна постепенно да се разрушава. През 2004 г. Европейската банка за възстановяване и развитие обяви конкурс за проектиране и строителство на нов саркофаг. Победител в конкурса, състоял се през 2007 г., стана френският консорциум Novarka.
Само след четири години украинските власти обявиха, че необходимите за създаването на новата защита на реактора 700 милиона евро  вече са събрани чрез вноските на няколко десетки страни, включително и Русия.

За началото на първия етап от строителството на стоманената арка бе съобщено в края на 2012 г. При това общата стойност на проекта постоянно нарастваше и вече се заговори за 1,5 милиарда евро, които ще са необходими за строителството на защитното покритие.
Обектът, на който бе дадено названието „Укритие“, представлява полукръгла конструкция във формата на арка с ширина 257 метра, височина 108 метра и дължина 162 метра. Според разпространената в медиите информация, общото тегло на цялата тази конструкция ще е не по-малко от 25 хиляди тона.

След монтирането на арката направо върху площадката на атомната централа в Чернобил по релси тя трябва да бъде повдигната над реактора и надяната върху стария саркофаг.
Първоначално бе планирано това да стане до края на 2015 г., но заради нестабилната политическа обстановка в Украйна работата по реализацията на проекта забуксува. А сега става ясно и че тя може напълно да спре заради проблемите с финансирането. 

В същото време градчето Припят, което бе затворено за посещения след страшната Чернобилска авария, продължава да привлича към себе си хора, търсещи силни усещания. В октомврийския брой на „Нешънъл джиографик“ е публикувана статия, посветена на такива пътешествия. Така наречените „ядрени туристи“ са направили снимки, които списанието предоставя на вниманието на читателите си.
По-рано украинските власти за известно време „отваряха“ Припят за всички желаещи да го посетят, но през 2011 г. Киев отново въведе строга забрана да се влиза в изоставения призрачен град.

Припомняме, че аварията в Чернобилската АЕЦ се случи на 26 април 1986 г., като при нея бе разрушен четвъртият енергоблок на електростанцията, разположена на територията на тогавашната Украинска съветска социалистическа република (УССР). В резултат на мощния взрив реакторът бе напълно разрушен, поради което в околната среда бяха изхвърлени огромно количество радиоактивни вещества. От опасната 30-километрова зона тогава бяха евакуирани повече от 115 хиляди души.
Тази авария се смята за най-голямата за цялата история на атомната енергетика.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки