НАСА ще прави „космическо такси“ за 7 милиарда долара


НАСА ще прави „космическо такси“ за 7 милиарда долара
НАСА ще инвестира в разработването на нови кораби за превоз на астронавти до МКС
19 Септември 2014, Петък


С този проект американската космическа агенция смята да сложи край на руския монопол в откритото пространство


Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) възнамерява да вложи 6,8 милиарда долара в компаниите „Боинг“ и „СпейсХ“, които ще се заемат със създаването на нови кораби за транспортиране на американските астронавти до Международната космическа станция (МКС). Както отбелязва агенция „Ройтерс“: „Това трябва да сложи край на монопола на Русия за пренасяне на екипажи до станцията“.

Ръководителят на програмите на НАСА по създаването на космически кораби от търговски компании Кейти Лудерс съобщи тези дни, че „Боинг“ ще получи 4,2 милиарда, а „СпейсХ“ - 2,6 млрд. долара. Тези средства те трябва да похарчат за завършване на проектите за строителство на нови совалки, които следва да полетят към МКС още през 2017 г.
В случай на успех на програмата, те ще получат нов договор за редовни рейсове до орбиталния комплекс.

По думите на Лудерс, засега се предполага, че като минимум става въпрос за поне шест полета. САЩ разчита експлоатацията на МКС да продължи поне до 2024 г.
От „Роскосмос“ опровергаха слуха, че космическата база в Крим е „дипломатически капан“ за Запада.

На пресконференция в космодрума на нос Канаверал директорът на НАСА Чарлз Болден подчерта, че създаването на нов космически кораб ще позволи на САЩ „да се откажат от зависимостта от Русия за изпращане на астронавти на МКС“. В настоящия момент международните  екипажи достигат до орбиталния комплекс единствено с руските „Союз“-и, при което за едно място на борда им НАСА заплаща на „Роскосмос“ над 70 милиона долара.

Информацията за новите договори  на космическата агенция се появи в медиите още през август. Тогава според американските средства за масово осведомяване основните претенденти за сключването им бяха трима: „СпейсХ“, „Сиера Невада“ и „Боинг“. При това космическият кораб Dragon, разработен от „СпейсХ“, вече се използваше за доставки на различни товари на МКС.

През май в калифорнийската щаб квартира на американската корпорация „СпейсХ“ се състоя презентация на пилотираната версия на космическия кораб за многократно използване  Dragon V2, предназначен за закарване до МКС и връщане обратно едновременно на седем космонавти. За изстрелване на совалката в космоса се използва ракетата Falcon.

Стойността на полета за един астронавт по думите на основателя на компанията Елън Маска ще е около 20 милиона долара.
В края на август по време на изпитателно изстрелване в Тексас се взриви прототипът на ракетата носител Falcon 9R.
На свой ред „Боинг“ пък се е заел със създаването на апарат, наречен CST-100, който използва като ракета носител  Atlas 5, разработена съвместно с Lockheed Martin.


За изкарването на совалките в космоса се използва ракетата „ Falcon“

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки