Пак спортисти и артисти станаха почетни столичани


Пак спортисти и артисти станаха почетни столичани
Един от славните спортисти, който стана почетен гражданин на столицата, е и шампионът по вдигане на тежести Янко Русев
19 Септември 2014, Петък


Компания им прави и сбилият се преди години с полицай крупен вносител в Корпоративна търговска банка и бивш министър на културата Вежди Рашидов

Автор: Ани Петрова

Ина този 17 септември столичните общински съветници отбелязаха именния ден на града и официалния празник на София с тържествена сесия. На нея, както с основание написа една информационна агенция, куп легендарни български спортисти бяха удостоени със званието „Почетен гражданин”.

В купа бяха включени с половин век закъснение и футболните легенди Гунди и Котков, както и още сума ти левскари. Което не е повод за злорадство над ЦСКА, но дава подтик да се поговори по темата. Тя пък е прелюбопитна не толкова с отсъствието на Вяра, Надежда и Любов, както и на майка им София от списъка на почетните граждани, а с един натрапващ се акцент – толкова силен и биещ на очи, сякаш от памтивека почетните граждани ги е определял спортистът-кмет, инж. д-р генерал-лейтенант, з.м.с., носителят на черен пояс по карате Бойко Борисов. Защото сред вече повече от 140-те почетни граждани на София повече от стотина са спортисти, поне половината от тази стотица са футболисти и т. н.

Гунди и Котков, които загинаха през 1971 г.

Въпросът не е дали двамата легендарни футболисти Гунди и Котков заслужават, макар и посмъртно, да са почетни граждани на столицата , а защо това става чак сега – 33 години след нелепата им смърт. Ако е до признание – и двамата още приживе бяха всенародни любимци, а Гунди е удостоен със сребърен  „Народен орден на труда” още през далечната 1965 г.

Ето и поводът за закъснелия жест – през тази година спортен клуб „Левски” чества своя вековен юбилей. Посрещна я със съборен сектор „А” на стадион „Георги Аспарухов” и с най-слабото си представяне, ако не за всичките 100, то поне за последните 25 години.
Но, мълчи сърце! По случай 100-годишнината му бяха наградени още състезателката по спортна стрелба ген. Нонка Матова, председателят на БФХГ Илияна Раева - Сиракова, бившият гимнастик и ексгенерален секретар на федерацията по спортна гимнастика Васил Парушев, който от години живее в САЩ, и дори управителят на тенис комплекса на „Левски” в Борисовата градина Димитър Войнов.

И за да не кажете, че са забравени славните столични спортисти от другите отбори, почетни граждани на София станаха и борецът Александър Томов, както и легендата във вдигането на тежести Янко Русев.

Млад спортист, стар артист и нов комунист

С извинение за напомнянето на този просташки алгоритъм от времето преди 10 ноември 1989 г. Тогава се смяташе, че за да просперираш в социалистическото отечество, трябва да принадлежиш към една от споменатите три прослойки. Та така и с почетните граждани на София, още веднъж – извинете!
Следващите редове съдържат само имена на прославени спортисти – всичките до един – почетни граждани на София. Количественото им присъствие сред всички, удостоени с това звание, наистина буди удивление.

Освен вече споменатите Гунди, Котков, Александър Томов и Янко Русев, в списъка са още (без претенции за изчерпателност): Димитър Пенев, Красимир Борисов, Борислав Михайлов, Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов, Йордан Лечков, Христо Стоичков, Наско Сираков, Даниел Боримиров, Пламен Николов, Ивайло Йорданов, Бончо Генчев, Николай Илиев, Илиян Киряков, Петър Михтарски, Петър Александров, Георги Георгиев, Велко Йотов и Красимир Балъков. Което като че ли са четвъртите от световното първенство по футбол в САЩ, заедно с треньора и помощник-треньора.

По-нататък има още спортисти: Валентин Йорданов, Примо Небиоло, президент на МФ по лека атлетика, Екатерина Дафовска, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Таню Киряков, Гълъбин Боевски, Армен Назарян, Изабела Рифатова, Евгения Раданова, Румяна Нейкова, Боян Радев, Александър Томов, Нешка Робева, Йорданка Донкова, Йорданка Благоева, Албена Денкова, Максим Ставийски, Георги Мърков, Андрей Желязков, Чавдар Цветков, Йорданка Донкова.
Всеки от тях има своите заслуги – най-вече към България, а не към София – но ето ги – все почетни граждани на столицата, и то без претенции за изчерпателност.

В този дълъг списък от достойни люде са и най-известните от хората, които някога бяха наричани естрадни изпълнители: Лили Иванова, Емил Димитров, Йорданка Христова, Михаил Белчев и Борис Гуджунов, оперните величия Никола Николов, Гена Димитрова (защо ли го няма великият Гяуров – софийският му дом е на 500 метра от общината?) , диригентката на Оперетата Росица Баталова, големите актьори Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Таня Масалитинова, Цветана Манева, Емилия Радева, Гинка Станчева, Ицхак Финци и т.н.

И блаженопочиналият патриарх Максим е почетен гражданин на София.
Както и бившият президент на Франция Никола Саркози и съпругата му (вече бивша) Сесилия Саркози – заради заслугите им за спасяването на медиците ни в Либия.
А от 17 септември 2014 г. почетен гражданин на столицата ни е и почетният вносител в Корпоративна търговска банка, световноизвестен скулп-тор, бивш министър на културата и бивш депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. Популярен също и с това, че преди години буквално се сби с полицай на паркинга пред Столична община заради едното неправилно паркиране.

Въпрос на критерии и конюнктура

Казват, че в годините на така наречения тоталитаризъм почетното гражданство давало „привилегията” да ползваш безплатно общинските тоалетни, бани и къпални, както и градския транспорт.
Нещата – и тогава, и сега – би трябвало да опират до едното признание, както се казва, до едната чест и слава. И вероятно в повечето случаи е така, освен в епизодите на явно престараване – както е с националния отбор по футбол и със спортистите въобще.

Прави впечатление, че има случаи на явно политическо престараване и преиграване с почестите, например при президентската двойка на Франция или с бившата еврокомисарка Бенита Фереро Валднер, или с някога сякаш пожизнения кмет на Москва Юрий Лужков.
Не звучи добре, изглежда някак конфузно, нелепо дори, почетното гражданство на патриарх Максим, чийто вечен дом стана Троянската света обител…

Липсва Бойко Борисов… или сме го изпуснали?! Симеон Сакскобургготски също отсъства, а дойде и остана жител на София и дори дари на софиянци половината от парка на двореца Враня.
Честно казано, никъде не срещнахме името на легендарния столичен кмет Иван Иванов – осъден на смърт от Народния съд и помилван, за да проектира язовир „Искър”. А пък бившият съветски генерален секретар Леонид Илич Брежнев или са го махнали от списъка, или е бил „почетен” само в Бургас, където след „демокрацията” го лишиха от тази чест.

А нима легендарните чехи братя Прошек не заслужават да са почетни граждани на София, след като имената им са свързани с такива символи на града като Лъвов и Орлов мост. Или братята Евлоги и Христо Георгиеви, дарили средствата за Университета...
Въпрос на критерии и конюнктура – така е било и вероятно така и ще бъде. Нищо лошо, ако в количествено отношение конюнктурата не доминира над достолепието и историческата памет...


Световноизвестният бас Николай Гяуров така и не намира място сред почетните софиянци,  макар домът му да е на 500 м от сградата на общината Софийският университет е една от гордостите на столицата, но братята  Евлоги и Христо Георгиеви, дарили средствата за изграждането му, явно не са заслужили почетно звание

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки