Накараха 42-ма миньори да протестират срещу НЕК


Накараха 42-ма миньори да протестират срещу НЕК
Изкуствено създаване на социално напрежение точно преди избори в минноенергийния отрасъл вече е отиграван няколко пъти в дружествата, зад които се знае, че стои Ковачки
19 Септември 2014, Петък


Мъжете останаха в забоите на мина „Черно море“ ЕАД. Не са получавали заплати от три месеца, вина за което обаче има дружеството, а не държавата

Автор: Десант

Протест под земята започнаха 42-ма миньори от бургаския рудник „Черно море“ ЕАД. На 18 септември те отказаха да излязат след нощната си смяна на повърхността и да се приберат по домовете си. Мъжете заплашиха, че ще останат в забоите, докато не получат заплатите си за юни, юли и август т.г. Гневът им обаче, странно защо, бе насочен не към дружеството, което им дължи пари за възнаграждения, а срещу държавната „Национална електрическа компания“, която пък от своя страна дължала пари на... олигарха Христо Ковачки.

Схемата за изкуствено създаване на социално напрежение преди избори в минноенергийния отрасъл вече е отигравана няколко пъти. И по-специално в предприятията, контролирани от Ковачки. През 2009 г. работници в мини „Бобов дол“ се оплакваха, че са били принуждавани да гласуват за партия „Лидер“ чрез заплахи за уволнения.

В началото на май т.г., непосредствено преди изборите за Европейски парламент, журналистическо разследване на Нова телевизия разкри как миньри от „Бобов дол“ са агитирани да гласуват за БСП, като в замяна са им обещавани парични бонуси.
Подобен сценарий се разиграва и в момента, само че този път натискът над работниците е заради друг играч на политическата сцена – партия, начело на която стои бивш журналист, известен с топлите връзки със скандалния банкер Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

В началото на юли кипърската компания

„Магива Холдингс“ (Magiva Holdings) придоби мина „Черно море", но съмненията са, че и зад въпросната офшорка пак стои Ковачки. По подобен начин беше прехвърлена собствеността и на негови компании - топлофикациите във Враца, Плевен, Бургас, Перник, мина „Чукурово" и „Брикел“. Те бяха пък прехвърлени на сейшелски офшорки.
Според промените, направени от ДПС в Закона за дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, компаниите, които са собственост на офшорки, не могат да участват в обществени поръчки, нито да получават достъп до държавни ресурси.

Освен това, те не могат да получават и разрешения за концесии или енергийни лицензи.
Затова се налага изводът, че Ковачки, спекулирайки с нещастието на собствените си служители, рекетира държавата да влага средства в неговите мини и ТЕЦ-ове, които освен че вече нямат право на дейност, но и нарушават от години куп екологични директиви на ЕС.

Лидерът на КНСБ в мина „Черно море“

Чавдар Николашев заяви пред медиите, че миньорите няма да излязат, докато не получат парите си. Подкрепа за стачката дадоха и колегите им от дневната смяна. Те бяха на работното си място, но не слязоха под земята. Другите рудници в страната обявиха, че са съпричастни с протеста, но го подкрепиха само чрез писма.
„Протестът е изцяло насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-Сливен, който пък дължи пари на мината. Това е причината според нас да не си получаваме заплатите. Вече не може да живее така“, заяви пред журналисти Ростислав Радуков, председател на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа".

Проблемът обаче е в порочния кръг - „Черно море“ вади въглища, които заминават за ТЕЦ-Сливен, където пък се произвежда електроенергия. Централата е единственият консуматор на продукцията на миньорите. НЕК изкупува тока, но дължи на ТЕЦ-а над 6 млн. лева, а от своя страна централата не си е погасила дълга от 4 млн. лева към мината за въглищата.

Държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката отказа да се намеси в междуфирмения конфликт на дружествата, зад които се знае, че стои Ковачки.
„Няма причина на миньорите да не им бъдат дадени заплатите от собственика на мината“, заяви енергийният министър Христо Щонов пред БНР.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки