Как родните школа ни превръщат в дарители по неволя


Как родните школа ни превръщат в дарители по неволя
19 Септември 2014, Петък


На 15 септември за пореден път удари първият училищен звънец. Родителите обаче бяха с помрачено настроение. Не толкова заради скъпите спортни екипи или униформи,



които задължително изискват част от родните школа и които после почти никое от децата не носи.
Не и заради дадените  дежурни пари за охрана, за помагала, за букети...
С гореизброените разходи хората са свикнали и са се примирили. Сега новата мода да се извиват ръцете на родителите е друга - да се изискват немалки  суми за ремонт и ново обзавеждане на класните стаи.

„От няколко седмици непрекъснато ни изнудват за пари”, споделя майка на ученик от елитното училище „Братя Миладинови” в централната градска част на Бургас. 
„Класната ни обясни, че трябва да сменим мебелите, защото наличните били стари и похабени. Разбрахме, че в другия клас на дете се падало да заплати по 100 лева. Даже и ценоразписа направиха достояние за всички родители – 100 лева струвал един чин, 1000 лв. била цената на секцията, по 20 лв. на дете се падаше за боядисване и по още 10 лв. - за нови щори.

Като разхвърлихме тези пари, се оказа всъщност, че и по сто лева няма да ни стигнат само за едното дете, защото някои от нас имат в това училище записани по две деца. Чудим се къде да сигнализираме”, оплакват се и други потърпевши. Без да знаят, че само преди дни началникът на РИО (Регионален инспекторат по образованието) в Бургас Георги Даутев е изпратил писмо до всички учебни заведения, с което забранява събирането на пари от родителите (виж факсимилето).

Въпреки забраната, училищни директори и преподаватели намират „вратичка” и си избират за съучастник някой по-близък или заблуден родител, който да им съдейства и да убеждава останалите колко много се налага да си помогнат сами, тъй като държавата и общината не правят нищо. Въпросните съучастници се заемат и да събират сумите от жертвоготовните родители. Така персоналът на училището излиза с чисти ръце.

Оказва се това не са единствените незаконни средства, които се взимат от децата и техните семейства през учебната година. Масова практика е да се искат почти ежедневно и стотинки за тестовете (контролните работи), които се правят по програма. Ако някой не си плати, му се трупат задължения и в края на срока или годината си получава бележника само срещу изплатен дълг.

Детските градини също не правят изключение – и там има нерегламентирано събиране на средства от родителите за ремонти, за закупуване на прескъпи играчки и мебели, килими, плазмени телевизори, принтери, саксии, фототапети. Списъкът е доста дълъг и нелеп. И всичко това се купува с „дарения”, взети почти насила и напълно незаконно от клетите родители, голяма част от които  работят  за минимална заплата от 340 лв.

„Докога ще е лукс да изучаваме децата си в България, където иначе по закон образованието е задължително и безплатно”, питаха една през друга майките минути след като децата им престъпиха училищния праг. Всички си бяха платили послушно „дарението”, а в очите им се четеше страх от това каква ли ще е следващата сума, която трябва чинно да заделят от и без това мизерния семеен бюджет, само за да не гледат учителите детето им по „по-друг начин“.
А аз се запитах защо никой не отиде да сигнализира за този повсеместен рекет където трябва. И въобще някой родител интересува ли се от това отиват ли наистина „даренията” им там, където те си мислят, че отиват?

Сандра Вълева,
Бургас


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки