Нов храм, построен от СКАТ, отваря врати в Бургас


Нов храм, построен от СКАТ, отваря врати в Бургас
Храмът „Св. Георги Победоносец“ в бургаския квартал „Победа“ по време на строежа му
19 Септември 2014, Петък


Жителите на квартал „Победа“ вече ще палят свещи в уникалната църква “Св. Георги Победоносец”

Автор: Яна Славянска

Феноменът благотворителност води началото си още от Вехтия Завет. Християнството никого не принуждава насила към подобни прояви, но проповядва, че да се прави добро е всеобщ дълг, който не е свързан с благосъстоянието на човека. Най-общо благотворителността е начин да покажеш любовта си към ближния, което представлява „душата” на християнството.

В Бургаския край в последните години широко се разгърна строителството на християнски храмове. Като изключим района на Странджа планина, където от най-стари времена има запазени десетки църкви и параклиси, в много от селищата около областния център никога не е имало православни сгради и днешното им строителство идва да запълни тази непростима липса.

През юли 2010 г. собственикът на националната телевизия СКАТ и настоящ съпредседател на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов направи щедри парични дарения за някои от новостроящите се храмове в областта – за външно саниране на църквата в с. Банево, за строежа на храм „Св. Пимен" в бургаския кв. Крайморие и за довършване на християнските култови сгради в селата Твърдица, Пирне и Рудник. По-късно със спомоществователството на патриотичната медия и новосформираната партия НФСБ, в непосредствена близост до скандалния строеж на мюсюлманския молитвен дом в бургаския кв. „Победа”, бе започнато съграждането на нов православен храм, носещ името на свети Георги Победоносец. 

Изграждането на тази изящна църковна сграда продължи няколко години, тъй като високото  ниво на подпочвени води в района създаваше проблеми при извършване на строителните дейности. Постепенно обаче трудностите бяха преодолени и прекрасното култово здание днес извисява силуета си, подчертан с елегантна камбанария, извисяваща се сред околните жилищни блокове и обществени сгради.

Самият квартал „Победа“, по-популярен сред бургазлии като Комлука, както и съседният на него кв. „Акациите“, е населен предимно с циганско население, което вече години наред е подложено на агресивна мюсюлманска пропаганда. Не без активното съдействие на местната власт, там дори бе направен опит да се построи и джамия, гарнирана с незаконно минаре. Но благодарение на активната намеса на телевизия СКАТ и противопоставянето на общинските съветници от „Национален фронт за спасение на България“ този позорен строеж беше спрян.

„Не трябва да оставяме циганите да бъдат ислямизирани и използвани за намеса в държавата от Турция и ДПС. В „Победа“ голямо влияние придобиват и различни секти, които открито водят антибългарска пропаганда. С църквата „Св. Георги Победоносец“ се надявам да ги привлечем към традиционната за българския народ православна християнска вяра. По този начин ще спомогнем реално за интеграцията на ромите“ – коментира управителят на СКАТ и съпредседател на НФСБ Валери Симеонов.

Строежът на църквата „Св. Георги Победоносец“ бе започнат на 26 март 2011 г. Датата за първа копка на благородното начинание не беше избрана случайно. На този ден през 1913 г. се е състояла историческата победа на българската армия над турския аскер, увековечена с превземането на Одринската крепост през Балканската война.
За архитектурен прототип на храма в кв. „Победа“ е послужила църквата „Рождество Богородично“ в бургаското село Твърдица. Тя бе тържествено открита на 15 октомври 2011 г., като изграждането на нейния покрив също бе финансирано със средства на телевизия СКАТ. Само че бургаският й аналог изглежда съвсем различно на външен вид заради декорирането на фасадата му с изискана минерална мазилка.

Иконостасът в църквата „Св. Георги Победоносец“ е изработен и резбован от майстор Димо Балабанов от Котел, а иконите за него са дарение от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Храмът е получил в дар още много икони и от други щедри благодетели, пред които за дълговечни времена миряните от бургаския квартал „Победа“ ще палят свещи и ще се молят в радост и мъка.

Строителните дейности по новия храм са извършени от бургаската компания „Евробилдинг инженеринг“. За градежа са помогнали и „Домостроене“ – Бургас, както и бизнесмените Георги Манев, Николай Николов, Здравко Станчев и др. А оградата е изградена с подкрепата на Вълчо Вълчев.
Мнозина още са дали своята лепта, за да можем днес да се радваме, че християнските средища в морския град са увеличили своя брой.

Св. Йоан Златоуст, наричан „Светилото на света и Учителят на вселената”, е проповядвал: „Дай хляб и вземи рая; дай малко и вземи много; дай смъртно и вземи безсмъртно; дай тленно и вземи нетленно...”
Така и за своето богоугодно дело всички спомоществователи, както и основните инициатори  и дарители на църквата „Св. Георги Победоносец“ – телевизия СКАТ и партия НФСБ, ще получат като отплата благодарността и признателността на хората, които в началото на октомври за първи път ще пристъпят прага на тази нова духовна обител.


За архитектурен прототип на храма в кв. „Победа“ е послужила църквата „Рождество Богородично“ в бургаското село Твърдица, част от чието изграждане също бе финансирано от патриотите

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки