Подготвя се поредното ограбване на народа


Подготвя се поредното ограбване на народа
Изкупните цени от ВЕИ, договорени от правителствата на Станишев и Борисов, надвишават близо три пъти стойностите на обществения доставчик
19 Септември 2014, Петък


Ако не се освободи пазарът на тока от регулация, цената на електричеството ще продължава да расте

Автор: Огнян Марков

Цената на тока най-вероятно ще се вдигне с до 10 на сто от 1 октомври. Това съобщиха в сряда от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От което става ясно, че е в ход подготовката за поредното ограбване на едва свързващите двата края българи.
Неофициално от регулаторния орган твърдят, че процентът можел да е дори едноцифрен, но все пак нямало гаранция, че повишението няма да е и по-голямо от посоченото. Едно е сигурно – от 1 октомври ще плащаме повече пари за потребяваната от нас електрическа енергия.

Очаква се всеки момент платените анализатори и социологически медиатори на общественото мнение да започнат да ни убеждават, че увеличението на месечните ни сметки с 1,50 до 2 лв. не е никак много. И че не ги разбираме тези неща и поради това трябва да си траем и да плащаме колкото ни кажат.
Промяната в цената на тока обаче автоматично ще доведе и до повишаването цените на основни хранителни продукти. Това са хляб, млечни произведения, месо и колбаси, безалкохолни напитки, хигиенни изделия и всякакви други стоки и услуги.

Елементарно е – в мелниците, хлебопекарните, животновъдните комплекси, в кланиците и в цеховете, произвеждащи месни и млечни продукти, производственият процес е електрифициран. И щом токът поскъпне, значи и техните цени ще тръгнат нагоре.
Няма как да не се запитаме защо предстоящото увеличение се предвижда да стане от 1 октомври 2014 г., след като новият ценови период по закон започва от 1 юли на текущата година и завършва на 30 юни следващата? Обяснението за това на практика незаконно повишение може да втрещи всеки – ако не се направело на тази дата, то дългът на НЕК щял да нарасне от 3 на 5 млрд. лева.

И никакъв анализ, нито едно число, което някак да обясни безумната теза, че само за четири месеца задълженията на акционерното дружество щели да скочат с цели 40 процента, след като от две и половина години си стоят горе-долу на едно и също равнище!?

Но истината все пак прозира под доста прозрачното було на демагогията, което уж я прикрива. За всички е очевидно, че се подготвя завръщането на Бойко Борисов на бял кон във властта. Пък той едва ли иска да си цапа ръцете с едно такова непопулярно решение, което да фокусира народното недоволство, та да почнат пак стачки и демонстрации, когато това прекрасно може да свърши служебното правителство, на което скоро предстои да слезе от политическата сцена.

Любопитното е, че при всички предишни такива процедури от 15 години насам инициаторите за скоковете в цените на електроенергията бяха електроразпределителните дружества. Сега единствено ЕВН иска да му се разреши 18-процентно увеличение на тока, докато останалите ЕРП-та само се надяват „да им се възстановят предишните приходи“.
Всъщност повишението на тока, както в прав текст бе заявено, се прави, за да се компенсират натрупаните в НЕК дефицити. И то, като се натоварят с тези задължения сметките на редовите потребители, които нямат никаква вина за допуснатите досега в енерегетиката грешни политически решения.

Но народът винаги е плащал за недалновидното държавно управление и политически шмекерлъци. Затова и продължава да пълни „касичките“ на банките, на мобилните оператори, на чуждоземски хипермаркетингови търговци, на бензиностанциите и т. н. А покрай това да хрантути с данъците си и стотици държавни служители, чийто брой неконтролируемо расте непрекъснато.

Нека припомним, че НЕК задлъжня, защото плати 800 млн. лева за строителството на „Цанков камък“, което според специалистите не струва повече от 300 млн. лева. Държавната компания наля и 1,5 млрд. лева в митичната АЕЦ „Белене“.
Несретният обикновен българин, на който сега му се налага да плаща и тези „усвоени“ от някой друг средства, чудом се пита няма ли начин да се избегне поредното увечиление на електричеството. И в съня си продължава да бленува да се случи чудото цената на тока дори да падне.

Всъщност това е напълно възможно. По принцип. Ето какво отчита ДКЕВР в средата на тази година. „По данни на обществения доставчик и крайните снабдители към този момент тече процес на преминаване на бизнес-клиентите от регулирани към свободно договорени цени.“
Опа! Излиза, че бизнесът вече бяга към свободния пазар, който частично все пак съществува у нас, и на който цената на ел. енергията е доста по-ниска от тази на регулирания.

Само че на частните абонати това е забранено. Те трябва да плащат високите изкупни цени, договорени от Костов и Кобурга преди 15 години с двете американски централи от басейна „Марица-Изток“, както и скъпия ток, постъпващ  от фотосоларните инсталации на Станишев и Борисов.
И чак след като се изплатят тези договори, пазарът на електроенергия ще се освободи и за редовия данъкоплатец. То и тогава цената на тока ще падне рязко надолу. Но колко ли години ще минат дотогава в плавно и болезнено нейно нарастване?!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки