Дали азооспермията е полово разстройство


18 Септември 2014, Четвъртък


На 74 години съм. Интересувам се с какви средства бих могъл да увелича броя на
сперматозоидите?
                                                                          Павел Владимиров, Поморие


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Както е известно, след 55-60-годишна възраст при мъжа започва периодът на обратно развитие на половата дейност. През този период отслабва ендокринната функция на половите жлези, което се отразява и на половата активност.
Причината за това е, че характерно за възрастта настъпва отслабване на функциите и намаляване големината на гениталния апарат. При мъжа простатната жлеза атрофира. Половото влечение обикновено отслабва, ерекцията става вяла и рядка.

При лица над 70 години половата дейност напълно се прекратява. Характерна е т. нар. азооспермия, т. е. в еякулата (изхвърлената при полов акт спермена течност) напълно отсъстват сперматозоиди.
Безспорно причината за това при възрастни мъже са дегенеративни изменения и атрофията на сперматогенния епител на тестисите. Установено е, че това се дължи на спадане или пълно прекратяване на дейността на жлезите с вътрешна секреция, отговорни за половите функции на мъжа (т. нар. хипогонадизъм).

Успоредно с това се появяват и редица характерни, но необичайни за мъжа симптоми, каквото е например отлагането на масти в нетипични участъци (млечните жлези, долната част на корема и т. н.).
Ето защо, когато се обсъжда въпросът дали азооспермията е полово разстройство, трябва да се имат предвид преди всичко възрастовите промени, които съществуват обективно, и които сами по себе си не са полови разстройства. Така че тези неизбежни възрастови промени представляват само една възможност за развиване на полови разстройства.

Дали може по някакъв начин да се помогне? Много е съмнително. Но все пак могат да се приложат средства, които биха повлияли на отделни звена на половия цикъл или общото психично и телесно състояние на индивида. Касае се за витаминна – с витамин Е, и хормонална терапия, физиотерапия, лечебна физкултура и др. Препоръчват се още тонизиращи и възбуждащи средства. Но за всичко това трябва да се търси компетентната помощ на специалист уролог-андролог.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки