Колит – една „модерна” масова диагноза


Колит – една „модерна” масова диагноза
а – нормална слизества обвивка на дебелото черво (в разрез); б – възпалително-дистрофични изменения, обусловени от наличието на колит
18 Септември 2014, Четвъртък


Какво представлява колитът?
Верка Георгиева, Пловдив


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Колитът е сериозно заболяване, което представлява възпаление на слузестата тъкан на дебелото черво. Различават се остър и хроничен колит.
При острия колит дебелото черво се засяга от възпалителен процес едновременно с тънкото черво (ентероколитис акута). Заболяването се причинява главно от различни инфекциозни агенти (най-честа причина е базиларната дизентерия), диетични грешки, хранителни токсикоинфекции, при общи инфекции (тиф, грип, пневмония),  при употребата на обилно количество дразнеща и зле приготвена храна и т. н.

Клинично острият колит се характеризира с остро начало, с коликообразни болки по хода на дебелото черво, с диарични изпражнения. При инфекционните колити се установява и повишение на температурата.
За възстановяването на хроничните колити също играят роля най-разнообразни причинни фактори: инфекциозни агенти, токсични вещества (олово, живак), заболявания на щитовидната жлеза, нарушения в храненето, алергични и имунни механизми, разстройства на нервната система и др. Независимо от причинители, най-главните клинични признаци са общи при различните видове хронични колити. Те се групират в няколко синдрома: болков, диспептичен, диаричен или запек, кръвоизливи.

Болковият синдром при хронични колити е почти постоянно явление. Болките обикновено са локализирани в тази част на корема, където е разположен заболелия сегмент от дебелото черво. Те биват различни по сила, имат характер на колика или пък са постоянни и тъпи. Често пъти са свързани с акта на дефекация.
Диспептичният синдром включва липсата на апетит, горчив вкус в устата, тежест в корема и подлъжичната област, газове, куркане на червата, подуване на корема и др. Той се установява при почти всички болни от хроничен колит.

Диаричният или констипационен (констипация-запек) синдром се изразява в диария, запек или редуване на запек с диария.
Чревните кръвотечения биват окултни (скрити) и явни, обилни. Когато се касае за кръвоизлив от дебелото черво, кръвта запазва обикновено червения си цвят. Масивни кръвотечения до дебелото черво се наблюдават най-често при полипи и хематоми, рак на дебелото черво, хроничен язвен колит и хемороиди. При болни с улцерохеморагичен колит или рак на дебелото черво често кръвта е примесена с гной.

Прогнозата на хронични колити по отношение на живота е добра, но по отношение на излекуването е съмнителна, тъй като всяко нарушение на хранителния режим, различните инфекции и психични травми водят до нови изостряния. Трудоспособността на болните е ограничена. Необходимо е те да имат възможност за спазване на диетичен режим.
Впрочем диетичният режим лежи в основата на профилактиката на колитите по принцип, както и в избягване на изброените по-горе причинни фактори. Особено важни са правилното лечение на болните от опитни специалисти – гастроентеролози, и тяхното проследяване. Абсолютно са противопоказни всякакви методи на алтернативната медицина!

От изключително значение е спазването на режим без психични травми и със строга диета. Препоръчва се употребата на следните храни: мляко, крехко, варено на пара или печено месо, сокове от плодове и зеленчуци, пасирани недразнещи зеленчуци, чай от боровинки, ябълкова диета. Храната трябва да се приема на части – 4-5 пъти дневно по малки количества, в добре приготвен вид, но да бъде кашава.
Препоръчва се и балнеолечение, като най-подходящи за целта са курортите Хисаря, Велинград, Сливенски минерални бани, Наречен, Меричлери и др. Подходящо е и физиотерапевтично лечение чрез електролечение, топлолечение и клизми с ленено семе и лайка.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки