Безплодието при жената е лечимо в голям процент от случаите


18 Септември 2014, Четвъртък


Мъжът обаче също трябва да се изследва, понякога причината е в него

Автор: проф. Христо Мермерски

По официални данни у нас има над 300 000 безплодни семейни двойки. Това прави невъзможността жената да зачене вече не само личен, но и обществен проблем. Прието е, че ако в продължение на две години жената не забременее, трябва да се търси причината за това и да се лекува.

Причините за безплодието са различни. Едно от тях е възрастта на жената.  Плодовитостта намалява остро след 35-те години и особено между 37 и 40. Фажен фактор е честотата на сношение. Нередовните полови контакти намаляват възможността за зачеване, тъй като фертилните (плодовитите) дни за двойката са само шест дни в месеца.
По полов признак причината за безплодието при мъжете е липсата на производство на достатъчно здрави, подвижни сперматозоиди, както и наличието на блокади, които засягат доставката на сперма. Това се установява със съответните медицински изследвания.

При другия пол предпоставките са повече, понеже жената играе по-голяма роля в процеса на възпроизводство. Основните са няколко. Възможно е един на органите, участващ във възпроизводствения процес, да липсва, да е малформиран или пък да не е функционален, като например запушени тръби.

Понякога причина за безплодието е ендометриозата – заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза, или хиперпролактинемията - повишено отделяне на хормона пролактин, който потиска овулацията.
Възможно е и органите да бъдат нормални, но сложната хормонална система, която е необходима да поддържа развитието на фоликула, овулацията и имплантирането на оплодената яйцеклетка, да е разстроена.

Към останалите причини за безплодието могат да се изброят телесното тегло – тогава, когато то е извън нормата в плюс или минус, непълноценното хранене, пушенето, употребата на някои лекарства и алкохол, сексуално преносими заболявания и т.н.
Фармацевтичната медицина невинаги има шанса да се справи с дадено заболяване, пораждащо безплодието. Лечението му обаче със средства от народните рецепти, предавани от поколение на поколение, дава доста по-добър резултат.

Как да лекуваме стерилност

Донка Георгиева (акушерка)
„Бях на 20 години, когато се омъжих. Няколко месеца след това получих генитално кървене. Първоначално беше слабо, после се увеличи, появи се и болка. Тогава работех в родилно отделение и там направиха изследванията. Но минаха няколко дни, а диагноза така й не ми казваха. Докато не дочух случайно един разговор на колежки, в който те изказваха съжалението си, че аз толкова много обичам децата и се грижа с любов за тях в отделението, а свои няма да имам.

Използвах, когато нямаше никой в стаята, и извадих историята на заболяването ми. Там видях диагнозата си – пелвиоперитонит. Естествено, разстроих се много, казах на мъжа ми, че няма да мога да му родя деца и ако иска – да се разведе, въобще изпаднах в дълбока депресия. Помогна ми една съседка, която имала същия проблем и е използвала рецепта, дадена й от Петър Димков. Каза ми я и реших да опитам.
Тя е проста. Купува се ленено семе. Слага се в тиганче на огъня, но с капак, защото лененото семе, като се загрее, почва да се пращи и да хвърчи като пуканките. Леко се запича, като от време на време, като започне леко да пука, се сваля от огъня и се разтърсва тиганчето. И така – няколко пъти, докато промени цвета си от светло в малко по-тъмнокафяво.

От това се взема по 1 ч.л. 3 пъти на ден на гладно. Веднага след приема му трябва да се изпие чаша вода, за да се разтвори по-лесно в стомаха.
На третия ден болките и кървенето ми изчезнаха. Продължих с лененото семе по този начин и след два месеца със сигурност разбрах, че съм бременна. Години след като родих децата си, когато пак съм имала кървене и леки болки, лекувах се за няколко дена със същата рецепта и симптомите изчезваха.

По този начин помогнах на много жени, включително на дъщерята на съседката ми, която 5 – 6 години не можеше да зачене. Също и на една жена, която беше при нас, в отделението. Та имаше хормонални нарушения, силно окосмяване и други болести. Лежа доста време при нас и накрая я изписаха без никаква надежда. Казах й рецептата и след 6 месеца дойде при нас на преглед, вече бременна.“

Цветанка Георгиева, Сливница.
„Като се коси сеното, в него има много билки. Трупат го на купни, за да се хранят после с него животните. А като свърши, на мястото остана онова, което се нарича трина – ороненото семе и плява от билките. То се взема и се използва за лечение на безплодие.
Събирате го в плик и там се съхранява. 3 шепи от него се слагат в 10-литрово казанче, за предпочитане да е бакърено. 20 минути се вари. Прави се вечер, увивате се в чаршаф и парата трябва да бие половите органи.

Първата вечер се стои 10 минути, втората – 15, третата 20 мин. След третата трябва да има полово сношение. За процедурата втората и третата вечер може да се сложат още по две шепи в казанчето и пак да се сварят.
Това се прави една седмица след менструалния цикъл, не по-рано. Помага и при възпаление на половите органи, бяло течение, при хемороиди и други. Ако се налага, това лечение се повтаря, но не повече от три пъти.“
Ето и още две, изпитани в практиката, рецепти от народната медицина.

Иванка Енчева, Варна:
Вземат се 100 г дъвка на зърна, 15 г терпентиново масло, 15 глави кромид лук, големи колкото орех, 250 г пудра захар. Приготвя се по следния начин: 1 с.л. от дъвката се счуква на прах и се смесва с 1 с.л. терпентиново масло и 1 изпечена, обелена и счукана глава лук. Сместа се слага в стерилизирана марля и се връзва с дълъг конец на тампон. След десетия ден от идването на менструалния цикъл започва лечението, което трае 12 дни. Тампонът се поставя вечер дълбоко във влагалището и се изважда на следващата вечер.

Росица Мазева, Пловдив:
Смесват се равни части ръж, овес, царевица  и жито. Смилат се. В литър и половина вряща вода  се слагат 6 лъжици от сместа или в 1 литър вряща вода - 4 лъжици. Преди да изстине напълно, прецежда се през марля. Това количество се пие за един ден - сутрин и вечер. Прави се няколко месеца, примерно 4-5.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Галина георгиева иванова
10.04.2019 18:50:06
0
0
От шест години сме заедно с мъжъми искаме бебе забреминявам и пада на скоро лекарите ми казаха че имам разкъсване на маткта и шиката и миома. Как може дасе ликува и могали да забременея
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки