Сяра


18 Септември 2014, Четвъртък


Сярата е минeрал с киселинообразуващи функции. Участва в химичната структура на молекулите на аминокиселините - таурин, цистеин, хомоцистеин и метионин.


Дезинфектира кръвта, свързвайки се с тежките метали в нея, има и детоксикиращо действие.
Участва в химичната структура на молекулите на важното за ставите и сухожилия вещество - хондроитин сулфат. Подпомага осъществяването на окислителните реакции, включвайки се в молекулната структура на коензим А.
Сярата подобрява дейността на имунната система, което е изключително важно за редовно спортуващите и професионалните спортисти, тъй като те имат специфично занижен имунитет и са податливи на кожни инфекции.

Подсилва белтъчната структура на космите, използва се като средство, противодействащо на оплешивяването. Участва в синтеза на белтъка колаген, без който кожата ни не би била така еластична. Това прави сярата важен фактор в борбата против преждевременното стареене.
Оптимална препоръчвана доза е 1000 мг  до 4000 мг дневно за умерено спортуващи възрастни. Дозите за спортисти могат да достигнат до 8000 мг дневно без риск от токсичност.

Предозиране, както и странични ефекти не са регистрирани дори след прием на 20 г на килограм тегло за периоди до 30 дни. Положителният ефект обаче от приема на големи количества сяра не се различава по степен на изразеност от този при прием на нормални и оптимални дози. Ето защо не се препоръчва последните да се превишават.
Вредни ефекти се наблюдават единствено при прием на неорганична сяра. Тя е токсична.
Сярата се съдържа в продукти като бяло зеле, бюкселско зеле, сушен боб, яйца, риба, чесън, соя, ряпа, пшеничен зародиш, карфиол, лук, моркови, хрян, скариди, горчица.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки