Сред лехите през златната есен


Сред лехите през златната есен
20 Септември 2017, Сряда


Какви са най-неотложните работи, които трябва да направим през септември

Автор: Десант

Неизбежно настъпи време да се сбогуваме полека-лека с лятото. Все още е топло, но дните започнаха да стават по-малки. Време е за есенните работи в градината.

Нека обърнем първо внимание на зеленчуците

Ако метеоролозите предвиждат застудявания в края на септември и началото на октомври, е добре да се вземат мерки за опазването на отглеждания в градината карфиол. Когато през нощта е застрашително мразовито, растенията трябва да се покрият с дебела амбалажна хартия, като тя се привърже добре към стъблата, за да не я отвее вятърът.

В края на месеца, преди да са започнали есенните слани, тиквите трябва да се приберат на сушина под някой навес или чардак. Защитени на сухо място, те постепенно ще доузреят и ще се запазят дълго време.

Прибира се и алабашът, като след изваждането му от земята едрите листа следва да се откъснат, а по грудката да се оставят само нежните листенца от вегетационния връх. Кочаните е най-добре да се съхраняват във влажна пръст или заринати с пясък.

Доста ангажименти има да се свършат и покрай овошките

Дюлите вече са готови за бране. Те трябва да се откъсват без дръжките. Върху плодното клонче на дървото се намират цветните пъпки за следващата година и с откъсването на дръжката ще се унищожи реколтата, която дървото би трябвало да даде през следващия сезон. Набраните плодове се съхраняват в северни проветриви помещения, далеч от крушите, които ускоряват узряването им и така се намалява срокът на съхранението им.

Не трябва на дървото да се оставят болните и загнили плодове. В тях се запазват причинителите на болестите и вредителите. Те не бива да се слагат и при здравите набрани дюли. Просто следва да се оберат и да се изхвърлят или унищожат.

През септември се извършва резитбата на прасковите, най-вече на младите фиданки с буйно развиваща се корона или на по-стари дървета със сгъстена корона. Това се прави след прибиране на реколтата. За целта трябва да се отстранят лакомниците и ненужните клонки, които сгъстяват короната. 
Малините повече не бива да се поливат, за да узреят по-добре новите им издънки до началото на зимата.

Грижи има и по цветята

Време е да се извадят грудките на прецъфтелите гладиоли. Не трябва да се чака наземните им части да пожълтеят или да изсъхнат. При изваждането им  с остър нож се изрязва наземната част и после се изгаря, тъй като по нея са полепнали различни причинители на болести. Тя никога не трябва да се къса с ръце. Луковиците се оставят за известно време на проветриво място да засъхнат, като се разбъркват всеки ден.

Ако стопанките искат да си наберат гергини (далии) за вазата вкъщи, най-добре е да направят това сутрин. Отрязват се само напълно разтворени цветове и се отстраняват всички останали пъпки. Оставят се толкова листа, колкото да се запази декоративният ефект на букета. Стръковете се потапят веднага във вода, която следва да се сменя два пъти на ден, за да красят букетите по-дълго време стаята.

В края на септември вече е време да се приберат стайните цветя, които дотогава са били  държани навън на открито.


В категории: Хубавият двор , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки