Европа призна още един български продукт


Европа призна още един български продукт
16 Септември 2014, Вторник


След „Филе Елена” и „Луканка Панагюрска” Европейската комисия одобри включването на още един качествен български  хранителен продукт в регистъра на храните


с традиционно специфичен характер . Това е  „Роле Трапезица“. Наименованието на този уникален български продукт  произхожда от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град на болярите — Велико Търново.

Ролето представлява пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки като черен или бял пипер и чесън. Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта. Наименованието „Роле Трапезица“  е придобило  гражданственост,  без географският регион да оказва влияние върху производството му.  Наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация.  Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна, посочват  от  ЕК.

Заявлението за регистрация беше подадено в МЗХ от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Членовете на сдружението ще имат право да произвеждат „Роле Трапезица”, като спазват одобрената спецификация и обозначават продукта с европейското лого за ХТСХ, както и да използват означението „Храна с традиционно специфичен характер”.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки