Излишни думи за образованието


Излишни думи за образованието
Хайтов безкомпромисно посочваше кривините не само в полето на образованието, но и в цялата ни съвременна действителност
15 Септември 2014, Понеделник


Всичко, на което се крепеше националното самочувствие на българина, беше подложено на брутално изтриване и заличаване


Не търся цветисто заглавие, убеден съм, че каквото и да си говорим за образованието, ползата ще се върти около нулата. Държавниците, от които зависи то, се доверяват - и в миналото, и сега - на „специалисти” (наричани днес „професионалисти”), от които вероятно само един от стотината би се вслушал в даваните му съвети. На останалите им е трудно да си представят, че в друга някоя глава освен тяхната би се родила някаква полезна мисъл.

Даже да не е така или невинаги да е така, политиката в образованието никога не е била чисто вътрешна политика. В една или друга степен тя е зависима от определящи съдбата ни външни въздействия.
Дали ще вали или ще има хубаво време в страната ни съвсем не зависи от небето над главите ни; това се диктува преди всичко от "задокеанските" процеси в нагряването и движението на облачните маси около планетата.

Приблизително по същия начин се определя и политическият климат. И този климат, както стана вече дума, особено дълбоко засяга образованието, защото, каквото се посее в съзнанието на децата и младите като светоусещане, национално самочувствие, отношение към останалите народи и пр., това ще се и жъне в бъдещето на политическата нива.
Видяхме какво стана с образованието след 1948 г., когато започна процесът на глобалното му политизиране и превръщането му в идеологически инструмент за интернационализирането - всъщност сталинизирането на страната и народа ни и създаването на нов социалистически човек, необременен от „рецидивите на капитализма".

С това започна преди 40 години гигантска бъркотия в науката и образованието с крайна цел пълното национално обезличаване на българина за целите на ускорената съветизация. Не само цялото образование, но цялата наука бяха основно ревизирани и прекроени с маркс-ленински ножици, особено в сферата на хуманитарните науки.
Историята и археологията, философията, социологията, икономиката и даже езикознанието бяха набързо „преустроени”, приспособени и фалшифицирани.
За степента на фалшификациите ще приведа само един факт: всички водени в историята на България войни бяха обявени за завоевателни, с изключение на Сръбско-българската от 1895 г.

Всичко, на което се крепеше националното самочувствие на българина - националните символи, традиции, големи имена, книги, манастири, църквата и пр. - беше подложено на брутално изтриване и заличаване, на унищожаване. Учебниците бяха изопачени и скопени, стигна се до взривяване на паметници, заличаване на гробове, в това число и гробът на Левски.

Същевременно национализмът беше обявен за най-голям враг на социализма, изсипани бяха върху главите на българина всички смъртни грехове, в това число, че предал своя национален герой; че не го е освободил след залавянето му в Къкрина, че не го е погребал където трябва и най-сетне, че не знае къде му е гробът.

Между другото, сякаш по инерция, тоя барабанен бой по главата на българина продължава и сега, като непрестанно му се натрапва и натяква преименуването на етническите турци - едва ли не като общонароден грях, като че има повече от петима души, които да са знаели за "отпочването" на тази злощастна за политическата ни върхушка акция.
Политическият суховей в образованието не пожали дори и точните науки като биологията, генетиката и даже безобидното почвознание. Там идеологическата агресия придоби най-уродливите (а и вредните) си форми.

Твърди се, че е отминало вече това време. В някои отношения може да е наистина така - в сферата на точните науки например, но в хуманитарните не бива да се лъжем, че нещо съществено се е променило. Та и как да се промени, когато нагнетяваните от системата научни кадри са си същите — пресяваните в продължение на десетилетия през ситото на районните и градски комитети младши и старши научни сътрудници, доценти и професори.
По-умните от тях навярно ще се променят, ако не са се вече променили, но основно увредените от системата са неспасяеми. За тях практическият изход за оцеляване е в бързото пребоядисване в някакъв защитен цвят.

Някои вече са го направили и не само че са вън от каквато и да било опасност, но са успели да се докопат до нови ръководни постове, какъвто е случаят с оня университетски професор, чиито лекции студенти и ученици трябваше две десетилетия подред да слушат и учат как българският език трябва да бъде погребан и заменен с есперанто или с „който и да е от големите европейски езици” (Първият сътрудник на този професор по фабрикуване на учебници по стилистика стана по едно време зам.-министър на просветата).
Три четвърти от учителите са възпитаници на подобни професори и ето ви проблем номер едно: как ще се промени мисленето на тези хора? Та нали с техни усилия, с тяхното съдействие и с помощта на натрапените им убоги учебници за по-голямата част от младите хора сега понятието „Отечество" е анахронизъм.

Те не познават здравословната граница между шовинизъм и национализъм, но знаят, че и двете, ако в миналото бяха престъпни, сега са най-малкото подозрителни, след някои изказвания на отговорни хора, че национализмът е вреден даже и в армията.
Ако национализмът е проблем в армията, едва ли този проблем може да бъде избегнат в образованието. И тука се очертава една нова саморазправа с „национализма”, за да не ни създава излишни вътрешно- и външнополитически трудности.
На всичко отгоре никой не уточнява що е национализъм - преценката явно е в ръцете на тези, на които ще бъде възложено изкореняването му.

Но в такъв случай възниква въпросът: има ли смисъл да се правят нови учебници по история например, да се разобличават извършените вече фалшификации, да се сменяват старите маркс-ленински кадри и „постановки”, ако целта на хуманитарното образование си остава същата: да притъпява националното чувство, националния инстинкт, да се готвим за ликвидацията на родния език (което е в доста по-усилен ход, отколкото преди) и да си създаваме излишни главоболия с нови учебни програми и с нови, по друг начин подготвена учители?...

Ако действащите в момента околоземни политическа вихри изключват запролетяването в нашето образование каквото и да си дрънкаме ние с Дончо Цончев и Добре Жотев, то ще си е живо губене на време, даже ако някаква вълшебна сила би изправила от гроба самого патриарх на българската литература - Дядо Вазов.
Сигурно ще бъде освиркан, както през трийсетте години от Т. Павлов и Вл. Топенчаров. Нарекоха го тогава „патриотар”, по-късно родолюбието на този патриарх бе квалифицирано като „опълченско”, сега не зная какво би станало, ако някой предложи отново да се изучава „Под игото”, след като мнозина у нас вече отричат да е имало османско иго, а само османско „присъствие”.

Едно е ясно, сега проблемът с Вазов ще се решава – както и преди – не от педагозите-съставители на учебници, а от доста по-високо място. При това положение каквото и да кажат писателите за българското образование (а толкова много има да се каже!) всичко ще бъде, както Захари Стоянов би се изразил „бош лаф”.
Едно е сигурно - без български език и честно написана, вдъхваща любов към отечеството история, едва ли ще има България.
Николай Хайтов
Публикувано във в. „Учителско дело” на
8 януари 1992 г.


В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
българофил
17.09.2014 04:16:11
0
0
ТОЗИ БЪЛГАРИН ,АКО БЕШЕ ОСТАНАЛ В БЪЛГАРИЯ ,ЩЯХМЕ ДА ГО ИЗЯЕМ С ПАРЦАЛИТЕ ОТ ЗАВИСТ.СЪЩОТО Е И КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА''ЦЯЛ СВЯТ Я ПРИЗНАВА ЮСАМО КОМУНИСТИТЕ НИ НЕ Я ПРЗНВВАТ.,И НЕ Я ПРДКРЕПИХА, НЕ САКАМ АЗ ДА СХМ ДОЬРЕ ЮА НА ГЕЛЕ А Е ЗЛЕ..ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ КАКВА НЕ Я НАРИЧАХАРОСТОТИЯТА Е ВЕЛИКА СИЛА ОСОЕНО БЪОГАРСКАТА/
1
съвременик
15.09.2014 19:44:02
0
0
ЛИДЕРИТЕ КОМУНИСТИ СТАЛИНИСТИ НАЧЕЛО С ДИМИТРОВ УНИЩОЖИХА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ О НСРЕЖДАНЕ НА СТАЛИН .ЮКОЯТО И ДО ДНЕС НЕ Е ПРОМЕНЕНА.С КАКВО ОТРИЦАНИЕ СЕ ПИШЕШЕИЗА ВАЗОВ,БОТЕВ,ЛЕВСКИ,РАКОВСКИ И ДР БУДНИ БЪЛГАРИ НЯКОЙ ОТ ТЯХ ДАЛИ СИ ЖИВОТА.КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ НАТРАПЕНА ОТ КОМИИНТЕРНА И СССР ИЗПЪЛНЕНА ОТ КОМУНИСТИТЕ СПОМЕНАТИ Е НАЙ АНТИБЪЛГАРСКАТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИСТОРЯТА НИ. СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ,ТОВА НЕ СЕ СЛУЧИ ДО ТАКАВА СТЕПЕН ОТ ДР.СОЦ.СТРАНИ.НАШИТЕ НАЙ ДОЛНОПРОБНИТЕ СЛУГИ НА СССР.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки