Гениален български учен е обявен за почетен професор на НАСА


Гениален български учен е обявен за почетен професор на НАСА
Виден Табаков
14 Септември 2014, Неделя


Виден Табаков, който от половин век живее в САЩ, е ръководител на наземния екип, изпратил „Аполо 11“ на първия полет до Луната

Автор: Георги Ваташки

В началото на септември американското „Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство“ (НАСА) обяви своите номинации за почетни професори, като на първо място в списъка е видният учен от български произход и професор по ракетно инженерство от Университета на Синсинати - Виден Табаков. Той е един от малкото натурализирани в Страната на неограничените възможности европейци, на които се оказва такава чест.

Българинът е бил ръководител на наземния екип, изпратил на 20 юли 1969 г. космическия кораб „Аполо 11″ на знаменитата му мисия, когато на борда му лети първият човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг. След половин век на американска земя Виден Табаков продължава да е един от най-именитите инженери, допринесли за световната наука. Последните му научни проекти включват изследвания за американските военноморски сили и за корпорации като „Дженерал електрик", „Проктър енд Гембъл", „Ролс Ройс" и „Тексако“. Канен е като лектор из целия свят - от Англия, Германия, Испания до Египет и Индия.

Освен че участва в проекти на НАСА, той работи и за Националната научна фондация, министерството на енергетика и министерството на отбрана. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронафтика и на Американската асоциация на машинните инженери. В Университета в Синсинати той поставя началото на докторска програма по космонавтика, в която през годините при него се обучават повече от 50 докторанти и над 200 магистри.

Виден Табаков е роден през 1920 г. във видинското село Стакевци. Той е най-голямото от трите деца на заможен български търговец. Завършва гимназия във Видин и през 1939 г. се записва да следва машинно инженерство в Карловия университет в Прага, защото по онова време в България се изучава само специалността „Строително инженерство“.

В чешката столица изкарва едва един семестър преди немските окупационни власти да затворят всички чешки училища, а чуждестранните студенти да бъдат прехвърлени в германския университет в Прага. Младият българин знаел руски и френски език, но сега му се налагало да учи и немски. За да го овладеят по-добре, към чужденците „прикрепяли“ местни момичета, с които да упражняват говорна практика. Но всъщност това били служителки на немските специални служби, които шпионирали своите „подопечни“. с цел да бъдат привлечени на работа в немската оръжейна индустрия.

По заповед на властите, за да отпаднат колкото може повече чуждестранни студенти, те били подложени на изключително труден изпит по математика. Професорът не давал никакви шансове на нашия младеж: „Вие сте отскоро в Прага и не владеете нито чешки, нито немски език. Невероятно е да успеете!“ Само че за всеобщо удивление Виден Табаков изкарал отлична оценка.

Той успешно се дипломирал през 1942 г. и по препоръка на преподавателите си отишъл да прави докторска дисертация в Берлинската политехника, където предсрочно завършил и аеронавтика. Заради забележителните си теоретични познания в тази област става доцент по аероинженерство и сътрудничи на създателя на първия в света самолет с турбореактивен двигател Ханс фон Охайн. Същевременно започва работа в концерна „Сименс“. Българинът видял през 1944 г. първите засекретени чертежи на руски ракети. Тогава той е член на групата на главния конструктор на прочутите ракети „Фау“ Вернер фон Браун.

По същото време съветскотo разузнаване – НКВД, успява да вербува Табаков за свой консултант при дешифрирането на документи от сейфовете на Фон Браун. Българинът свършва добра работа за руснаците и през 1945 г. от благодарност те му издават изходна виза за САЩ, за да може да се присъедини към новосформирания екип на Браун, с който вече бил работил. Само че американските власти му отказват достъп до страната си като на гражданин, произхождащ от комунистическа държава.

Виден Табаков е принуден с неколцина свои немски колеги да замине за Аржентина, където през 1946 г. на власт идва Хуан Перон, известен със своите симпатии към нацистите. В страната на тангото нашенецът, заедно с италиански инженери, участва в разработването на първия аржентински свръхзвуков самолет. За Америка родният учен успява да замине чак през 1956 г. Три години по-късно президентът Джон Кенеди създава Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА). По това време и Виден Табаков, защитил вече професура по аерокосмическо инженерство, започва работа в Университета в Синсинати. Скоро след това Вернер фон Браун го взима в екипа по разработването на проекта „Аполо“, направил възможен стъпването на човешки крак на Луната.

Първите задачи на нашия учен са свързани с опитите около изстрелването на космическите ракети „Сатурн“, които трябва да са с достатъчно голяма мощност, за да се достигне Луната. Работи се и върху създаването на космически кораб, който да може да кацне на лунната повърхност във вакуум и след това да успее да излети отново.

Когато на 20 юли 1969 г. командирът на космическия кораб „Аполо 11“ Нийл Армстронг стъпва на земния спътник, в списъка на учените с огромен принос към успеха е и инженер Виден Табаков. Първият човек, стъпил на друго космическо тяло, и българският учен са добри приятели, а по-късно и преподават в едно и също учебно заведение. По този повод нашият сънародник споделя, че Армстронг отрича да се е натъквал на каквито и да било следи от извънземни на Луната, въпреки писанията на жълтите медии.

Професор Табаков изследва материал, който издържа на 6000 градуса по Фаренхайт и служи като изолация за отблъскване на огнената струя от реактивния двигател при излитане на ракетата. В лаборатория в Синсинати българинът намира такъв материал. Направена е поръчка за милиони долари, но когато ракетата стартира, последва взрив и от възпламеняването се стопява дори площадка на космодрума.
Военните започват дело във Федералния съд срещу фирмата, която не си е свършила качествено работата. Нашенецът е призован за свидетел, като собствениците на компанията се опитват да го подкупят, за да лъжесвидетелства. „Предлагаха да ми дадат заплата за седем години, за да не свидетелствам. Отказах и спечелихме делото“, спомня си нашият сънародник.

Научните интереси, с които българинът е познат в целия свят, са свързани и с разкриване на причините за ерозията и уврежданията на турбодвигателите. „Дали е прах от вулкан или внезапен сблъсък с птица, Табаков може да изчисли вредата, която се нанася на турбините на реактивния двигател“, разказват колегите на българина.
С помощта на американския военен отдел за изследвания професор Табаков създава тунел за симулация на аеродинамични условия, в който се установява ерозията на перките на турбодвигателите, изложени на висока температура. Това съоръжение се използва за изпитания на материали преди влагането им в реактивни двигатели.

Негово продължително изследване в тази област включва разработване на методи за предвиждане на местата, изложени на ерозия, в отделните двигателни компоненти. Цялата научна работа на нашия сънародник е важна за предотвратяване на аварии, а резултатите от изследванията му имат директно влияние за повишаване защитата на реактивните двигатели.

Табаков допринася и за създаването на веществото хлоропен, използвано активно в авиостроенето по цял свят. „За да е устойчив хлоропенът, трябва да се поддържа много ниска температура. Един от регионалните директори на „Байер“, където работех тогава, заяви, че я постигнал. Аз опонирах, че от това нищо няма да излезе“, споделя нашенецът. Никой не го подкрепил и българинът бил пред уволнение.
„Един ден телефонът в стаята ми звънна, оказа се, че ме търси генералният директор, който ме поздрави“, обяснява ученият. Шефът възложил на няколко сътрудници да проверят все пак дали е прав. В крайна сметка проф. Табаков получава солидно увеличение на заплатата и се издига в служебната йерархия.

Сред последните проекти, по които работи, е участието в международния екип на НАСА за създаване на грандиозен прототип на най-големия реактивен самолет в света, който ще може да превозва над 1000 пътници.
След края на Студената война и политическите промени в България през 1994 г. именитият ни сънародник успява да се завърне в родината си и оттогава почти всяко лято посещава Видин и Варна.


Проф. Табаков (в средата) в катедрата по ракетно инженерство в Синсинати, на която е ръководител Родната къща на учения във видинското село Стакевци

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
рот малкото родолббци
19.09.2014 05:42:30
0
0
ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ БЪЛГАРИТЕ СЕ ПРОЯВЯВАТ И ОЦЕНА ,КОГАТО РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА.У НАС ОТ ЗАВИСТ ГИ ЗАКОПАВАМЕ.ИЕМСМЕ УМНИ НО ЗАВИСТЛИВИ КОЕТО НИ ПРЕЧИ КАТО ДЪРЖАВА МНОГО.ВСИЧКО ТОВА Е ОТ ЛИПСА НА НАЦИОНАОНО САМОСЪЗНАНИЕ.И СЕГАШНИТЕ ПАРТИИ НЕ СА БЪЛГАРСКИ А ЧУЖДОПОКЛОНИЧЕСКИ.НАЙ МНОГ НИ ПРЕЧИ РУСРФИЛСТВОТООТ 1878 ДО ДНЕС.РОДЕНИЯ/РОБ ВИНАГИ ИСКА НЯКОЙ ДА МУ КАЕ КАКВОТДА ПРАВИ. ВИЖТЕ СЪСЕДИТЕ И СИ ПРАВЕТЕ ЗАКЛБЧЕНИЕ.АКО БЯХМЕ ЗАВЛАДЕНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА А НЕ ОТ ЕСТОКАТА ИСЛЯМСКА ТУРЦИЯ ЩЯХМЕ А БЪЛЕМ ДРУГ НАРОД.ВИЖТЕ УНГАРИЯ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки