Изкуство на улицата


Изкуство на улицата
14 Септември 2014, Неделя


Западният парк в столицата става сцена за свободните артисти за трети път

Автор: Веселин Максимов

Третият Фестивал за изкуство в публичното пространство е на същата сцена, както в предишните години – Западния парк в София. Този път датите са 19, 20 и 21 септември. Ако се интересувате от нестандартни арт събития (или по-скоро особения начин на тяхното представяне), направете си труд да се разходите по алеите на парка през тези три дни.

И през тази година жители на квартала, случайни минувачи и съвсем умишлено пристигнали за целта ще станат свидетели на най-интересното от каквито се сетите визуални изкуства, театър, музика, съвременен и класически танц.
Отново е помислено за непосредствения контакт – всеки зрител има възможността да не наблюдава пасивно, а да се включи както може в изявите. Единственото условие е да има желание да се забавлява, твърдят организаторите.

Идеята е тази, която дава енергия и на целия фестивал – съживяване на Западния парк и промяна на мисленето, с което се възприема градската среда.
Тук важен е терминът „сайт спесифик”, който не означава нищо кой знае колко тайнствено. Буквално – това е специално разработен план за точно определени изяви на точно определени пространства в парка.
Галина Димитрова, един от вдъхновителите на тазгодишното издание, разказва, че този път програмата като участници и събития е по-сбита и стегната, но очакванията са по-големи. Тя е избрала 12 от над 30 предложения на самостоятелни артисти и организации, които работят в българското културно пространство.

И все пак в програмата на феста участват и доста авторитетни институции  - Националната художествена академия, Издателство „Български писател”, Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, интересното сдружение ЩИПКА и танцовият артист и хореограф Галина Борисова.
За по-малките зрители и участници са предвидени работилници за приложни изкуства и стоп кадър анимация, детски представления, викторини и много и различни игри. Интересни обещават да бъдат двата концерта – „Балкански денсхол” на сборна музикална формация „Глобъл вижън съркъл” с участието на оркестър "Факултета" и концерт на фюжън квинтета „Гус Бъмпс”.

Абсолютно всички събития от Фестивала за изкуство в публичното пространство Западен парк са безплатни, защото неговата водеща цел е да провокира творческо мислене и свободно изразяване на широката аудитория, която обикновено не участва в културния живот на града или ако участва е по-скоро безучастен зрител.


Запустелите чешмички и фонтани също оживяват по време на Фестивала Най-малките се забавляват до насита

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки