Слепите прохождат, сакатите проглеждат...


Слепите прохождат, сакатите проглеждат...
Те се надяват на изцеление, той – на още пари от тях
13 Септември 2014, Събота


А един човек се превърнал в змия

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Когато хората не вярват в нищо, те са способни да повярват във всичко. Прочетох тази мисъл към средата на 90- те години на миналия век, когато уж не всичко още беше изпуснато до степен, в каквато е днес. И оттогава съм имал възможност много пъти да се убедя в нейната правдивост.

Последно – през тази седмица, около посещението в България на великия „изцелител и чудотворец“ Бени Хин. 11 септември, зала 1 и зала 3 на НДК са издути до пръсване от хора, очакващи Божията милост да се стовари връз тях веднага и в огромни количества чрез светлата личност на пастор Хин. Съвсем забравили онази заповед, дето „други богове освен мен да нямаш” и нейното продължение „не си прави други идоли”.
Не съм следил изкъсо изявите на слънцеподобния (каква нелицеприятна мисъл!), та затова не съм чул някой да се е изцелил по време на неговата проповед.

Ако направим една простичка сметка обаче, ще ни се изясни приблизително колко пари е спечелил на българска земя този благ посредник на Божия син. Аритметичното действие е прекалено лесно – местата в зала 1 плюс тези в зала 3 (ами правостоящите?) умножете по 10 лева, колкото е цената на билета.
Да добавя – при пастор Хин е абсурд да влезе някой, който не си е купил билет. Така де, християни, християни, ама сиренето е с пари.

Но, всъщност кой е Бени Хин?
Според автора на книги за християнството Ернест Херолд, Туфик Бени Хин е от арабско-арменски произход с малко гръцко от прадядо си. Младостта му е забулена в откъслечни тайни, но пътят му към славата и богатството тръгва от основаването на неговото служение.

Бенедикт Хин използва наивността на християните и проповядвайки изопачено евангелието с голям брой лъжедоктрини, иска те да му "посяват" пари, за да проповядва, като обещанието към тях е по този начин те самите да станат по-богати, успешни и честити.
Без да искам да правя генерални изводи от произтичащите от това обстоятелства, но само един определен вид хора биха се впечатлили от такива откровени глупости. Но, вижте пак първото изречение от този текст.

Досега няма случай беден негов последовател да е станал адски богат, сподели за „Десант” Ернест Херолд. Но има много примери, в които фанатични негови фенове са се разделили със сериозна част от своето имущество.
Самият пастор прекарва своя живот в тотален разкош. По време на така наречените си „крусейди” (проповеднически турнета из няколко страни) той спи само в петзвездни хотели, от по 5-6 000 долара на вечер, вечеря само в скъпи ресторанти и всички огромни разходи приписва на сметката на своето служение, където хората му „посяват” парите си и на практика плащат за царското му съществуване.

Всъщност, самият той нарича сам себе си „царско дете”, заявявайки че иска да ходи по улици от злато. Против лукса едва ли би възразил някой нормален човек, но Бени Хин точно тук удобно пропуска смирението и скромността, проповядвани от Исус Христос. И неговата притча за двете ризи и ближния.
Преди 17 години, на събрание на Конвенцията на няколко религиозни култа в Съединените американски щати той твърдо отказва да обяви каква заплата получава за разпространението на Божието слово на земята.

Тогава се е знаело, че става въпрос за сума между 700 000 и 1 000 000 долара годишно. А това е преди 17 години... Неговите критици разполагат с няколко десетки примери как нисши и страдащи люде, които поисквали от него да се помоли за тяхното изцеление, са били шокирани от грубия му отказ в момента, в който научавал, че те нямат пари, за да му платят за „частното” служение.

Нелепиците, които преподобният Хин твърди пък, биха разсмели до сълзи и невръстно дете, запознало се с живота преди няколко години. Като че ли най-шокиращо е твърдението му, че по време на негова проповед в Южна Америка един човек се превърнал в... змия.
Но ако това е втрещяващо и смехотворно, има други примери, които са направо зловредни и опасно помагат за разпространяването на фалшивия култ към тази тъмна личност. Като хвалбата му за италианско дете, което след сеанс се излекувало и му изпратило благодарности (и пари, разбира се). Само че изследователите твърдят съвсем друго – след няколко месеца детенцето починало от рак в твърде напреднал стадий.

През 1983 година Бени Хин катастрофирал с малък частен самолет във Флорида заедно с още пет души. Пред последователите си обявил, че заради особения си статут на помазан от Бога се разминал без драскотина.
Истината обаче е съвсем друга – той бил приет в болница с множество наранявания, охлузвания и прекарал там два дни, а вече бившата му съпруга – три дни.
При катастрофата дясното око на единия от пътниците пострадало, а Бени Хин разказал, че заради неговите молитви човекът се възстановил. Това обаче е станало след десетина операции в скъпи очни клиники.

Бени Хин има сподвижници и тук. Дори и тук, в невярващата, скептична и вече отдавна омерзена от лъжепророци България. Любопитно ми е, дали по време на неземната проповед, струваща 10 лева, са се сетили нещо важно, което Ернест Херолд цитира в своята книга за пастор Туфик Бенедиктус Хин:

„Защото никой не може да положи друга основа, освен положената, която е Иисус Христос. И ако някой гради на основата злато, сребро, скъпоценни камъни, дърва, сено, слама, всекиму работата ще стане явна каква е. Защото Господният ден ще я изяви, понеже тя чрез огън се открива и самият огън ще изпита работата на всекиго каква е” (1 Коринтяни 3:11-13)


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки