Вече е ясен съставът на новата Еврокомисия


Вече е ясен съставът на новата Еврокомисия
Момент от обявяването в сряда от Жан-Клод Юнкер на новия състав на ЕК и разпределението на отговорностите на еврокомисарите
19 Септември 2014, Петък


Нашият представител Кристалина Георгиева ще отговаря за бюджета и ще е един от заместниците на  Жан-Клод Юнкер


В сряда по обяд  председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви състава и разпределението на отговорностите в сформираната след изборите през май нова ЕК. Един от нейните зам.-председатели стана българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която също така ще отговаря за ресор бюджет и човешки ресурси.

На новия си пост тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, както и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Българката ще следи също разплащателните служби, както и тези, които се занимават с назначенията, инфраструктурата и логистиката.  Нейна отговорност ще са и Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.
Първи заместник-председател на новата ЕК стана холандецът Франс Тимерман, чийто ресор ще са междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са: Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката; Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар. Към тях се добавя и италианката Федерика Могерини, която бе избрана за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, но се явява и зам.-председател на ЕК по право.

Белгийската преса впрочем, още преди официалното представяне на новия състав на Еврокомисията, подхвърли, че заместникпредседателски места вероятно ще получат Латвия, Естония, Словения и Финландия, тъй като тези държави са излъчили кандидати за еврокомисари, които са бивши министър-председатели. Което в крайна сметка стана факт.
Предстои Европейският парламент да одобри комисията в нейната цялост. Преди това обаче евродепутатите ще изслушат в рамките на съответните парламентарни комисии кандидатите за еврокомисари.

След обявяването в сряда от Жан-Клод Юнкер на състава и разпределението на постовете в новата Еврокомисия, списъкът с 27-те представители следва да бъде изпратен за одобрение – при това с квалифицирано мнозинство – до Съвета на ЕС и до Парламента. Ако Европарламентът  го одобри, новата Комисия официално ще се назначи от Съвета и ще започне своята работа.Това се очаква да стане след 1 ноември тази година, тъй като мандатът на настоящата Комисия с председател Жозе Мануел Барозо приключва в последния ден на октомври.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки