Патриотичният фронт ремонтира параклис на Матей Преображенски


Патриотичният фронт ремонтира параклис на Матей Преображенски
Кандидат-депутатите от Патриотичния фронт от великотърновската листа с кмета на Ново село Христо Христов (в средата) пред параклиса на отец Матей Преораженски
12 Септември 2014, Петък


Патриотичният фронт заличи последствията от поредното вандалско посегателство, което беше направено върху паметника костница на отец Матей Преображенски - Миткалото

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

край великотърновското Ново село.
„С този жест даваме символичен старт на предизборната кампания на коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" във Велико Търново. Възстановихме открадната медна обшивка от купола на паметника", подчерта доц. д-р Милен Михов, водач на листата на политическото обединение. Той е дарил материалите, а друг кандидат-депутат от същата листа – строителният предприемач Венцислав Дончев, безвъзмездно е извършил монтирането на новата медна обшивка.

Дарението е за около 1000 лева. С него се възстановява параклисът, който освен че е символ на Ново село, е и един от знаковите паметници на главния път между Велико Търново и София.
„Така, както нашите възрожденци са жертвали собствен труд, усилия, време и работа, за да изграждат училища и църкви и да строят Нова България, така и ние правим малък жест към паметта на тези възрожденци, към онези родолюбци, които градиха Нова България.

Това е едно послание, че само със съгласие, с готовност да се работи в името на общата кауза можем да вървим напред, към каквото се стреми и  Патриотичният фронт. Националното съгласие е път към националното спасение и изход от тежката политическа и икономическа криза, до която ни доведоха всички управляващи в последните 25 години", изтъкна още доц. д-р Милен Михов.

„Посегателството срещу паметника е груб вандалски акт, защото върху параклиса са изписани все имена на хора, които са оставили костите си по бойните полета, и за тях патриотизмът и родолюбието не са били обикновени думички, както е сега в предизборните кампании, а са им коствали живота", заяви другият дарител и член на листата на Патриотичния фронт Венцислав Дончев. Той определи вандалите като хора, нямащи никакво достойнство като българи. "Паметникът затова се назовава паметник, защото е съграден в памет на хората, които са направили нещо от сърце и душа за България", допълни още той.

„Това, което направиха от Патриотичния фронт, е най-голямото дарение, което сме получавали в последните 10 години. Благодаря им от името на всички българи, защото този паметник е наша национална гордост", коментира кметът на Ново село Христо Христов.
Паметникът костница на отец Матей Преображенски - Миткалото е изцяло построен с парите, дарени от новоселци. През 1925 г. на освещаването на църковния храм в селото се създава инициативен комитет, чиято основна цел е за 100-годишнината от рождението на съратника на Левски през 1928 г. да бъде издигната костницата.

„За три години нашите съселяни успяват да съберат средствата и параклисът става факт. Днес се срамувам като българин, че е невъзможно от ръка на ръка, от левче на левче да съберем пари за ремонта на параклиса" – не скрива разочарованието си Христо Христов и цитира любимата фраза на Миткалото: „Каква полза, братя мои, ако вяра има, а дела не".


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки