„Аспарухово” стяга денонощен протест заради ромски блок


„Аспарухово” стяга денонощен протест заради ромски блок
Квартал „Аспарухово” все още не е напълно възстановен от наводнението. Вместо да изчисти квартала, община Варна се чуди как да го застрои
12 Септември 2014, Петък


В социалните жилища, които уж се строят заради наводнението, няма да живеят пострадали от стихията

Автор: Илияна Христова

Жителите на квартал “Аспарухово” стягат денонощен протест срещу идеята на община Варна да изгради цигански блок в квартала им. “В деловодството на кметството са внесени 3800 подписа срещу проекта, но се събират и още, вече са над 4000”, съобщи председателят на инициативния комитет Петър Николов.
Протест срещу блока имаше в понеделник, стяга се и за днес – петък,12 септември. Но ще прерасне в постоянен, тъй като Общинският съвет реши да не се съобрази с мнението на хората  и даде зелена светлина на строежа.

Както “Десант” вече писа, идеята на общинарите е да усвоят 4 млн. лв. по европейската програма “Околна среда”, предназначени за т.нар. социален блок. Първоначално той трябваше да бъде построен в квартал “Възраждане”, но живеещите там правилно прецениха, че в сградата ще се настанят цигани, и просто е маскиран като “социален”.
Протест осуети строежа във “Възраждане”, а преди месец общината реши блокът да се появи насред улица “Горна студена” в “Аспарухово”, където водната стихия събори къщи и отне няколко живота.

За да тушира предстоящото напрежение, а и по-лесно да се добере до парите, кметството вече имаше нова версия – в жилищата ще се настаняват пострадали от наводнението.
Но и тази лъжа лъсна тези дни – стана ясно, че в социалните жилища ще се настаняват хора, които нямат недвижимо имущество.
Така автоматично отпадат почти всички пострадали от бедствието, тъй като това са хора, които все пак притежават имот.

Междувременно Министерството на регионалното развитие, което оперира с парите по програма “Околна среда”, разреши проектът да се премести от “Възраждане” в “Аспарухово”. Така примката около пострадалия квартал се затегна още повече.
“Решени сме категорично да продължим отпора срещу строежа.
Хората, които управляват Варна, най-после трябва да започнат да се съобразяват с общественото мнение. Ако трябва и референдум ще поискаме”, заяви живеещата в "Аспарухово” Детелина Тодорова.

Районният кмет Радослав Коев даде заеден и обяви, че ако недоволството расте, “социален блок” няма да има. Но градоначалникът Иван Портних настоява сградата да бъде построена. Блокът фантом, който общинската управа разхожда из кварталите, не е желан в нито един район.


Иван Портних отказва да чуе протестиращите и настоява циганският блок да бъде построен на всяка цена

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки