Три човешки жертви взе стихията в Бургаско


Три човешки жертви взе стихията в Бургаско
В рибарското селище Ченгене скеле след потопа Снимка: offnews.bg
12 Септември 2014, Петък


Два месеца и половина след катастрофалното наводнение във варненския квартал „Аспарухово“ природният катаклизъм връхлетя с пълна сила Бургас и района на юг от него.

Автор: Огнян Марков

В продължение на повече от 12 ч., с малки прекъсвания, се изляха над 170 литра на кв. метър, а водата превърна в езера някои части на града – Морската градина, паркингите пред магазините на „Практикер“ и „Кауфланд“ в жк „Славейков“, района около гарата, кварталите „Победа“ и „Акациите“, където дори се наложи и спешна евакуация на част от населението.

В ранните часове на 6 септември пет коли са били повлечени от образувалия се бурен воден поток, пресичащ пътя Бургас – Созопол на около 100 метра източно от разклона за парк „Росенец“. Сутринта стана известно, че две жени - 69-годишната Недялка Русева Толева и 21-годишната Камелия Красимирова Желязкова, са загинали по време на бедствието.
Има и трета жертва на наводненията – 27-годишният пастир Юсуф И., обитавал каравана край село Ново Паничарево.

Милиони тонове от същата вода заляха малко по-късно рибарското селище Ченгене скеле. Повечето лодки там са отнесени или са потопени в морето, болшинството рибарски хижи плувнаха във вода, а една от къщите край рибарските канали е напълно разрушена. Пострадали и ранени от нощната водна стихия в рибарското селище като по чудо няма.
В Приморско бе обявено бедствено положение, тъй като и там градът се оказа потопен, а Дяволска река проби на две места пясъчната ивица на юг от града и нанесе  материални щети на заведенията по плажа и на местните рибари. Наводнен се оказа и къмпинг край Китен.

Като се обърне каруцата – пътища много

По стара нашенска традиция след поредното бедствие всички отговорни фактори стават много приказливи и знаещи какво е трябвало да се направи, за да бъдат избегнати човешките жертви и разрушенията. И пак по стар обичай и този път не отидоха по-далеч от това да отстраняваме последствията, а не причините. А главните обвинения бяха отправени към  дъжда, сякаш това природно явление за пръв път се случва по тези места.
Взетите от кмета на Бургас Димитър Николов мерки пък се изразиха в това, 8 септември да бъде обявен за ден на траур в общината.

А нещата са съвсем прости. Една мантинела да имаше на мястото, където бяха пометени от пороя колите по пътя Бургас - Созопол, жертви нямаше да има. Ако първата кола на „Пожарна безопасност и защита на населението“, пристигнала там, още докато давещите се хора са викали за помощ, потопени до шия във вода в близкото дере, е била съоръжена с по-мощни прожектори и с по-дълго въже, е можело да бъдат спасени всички.

Рибарските хижи в Ченгене скеле нямаше да пострадат, ако деретата бяха почистени, ако някой се беше сетил да направи хидроложка и геодезическа оценка на това, дали стената на язовир Маринка няма да бъде пробита от такъв силен валеж, както се твърди, че е станало.
В самия Бургас отдавна е известно, че при всеки по-силен дъжд, площадът около жп гарата и по-ниските квартали на града потъват под водата. Един от аргументите за извършения грандиозен ремонт на главната улица на града - „Александровска“, завършил преди три години, бе именно този – да се реши проблемът с наводняването на централната градска част.

След хвърлените в това преустройство европейски милиони, отишли всъщност в турски фирми за материали и технология, положението не само не се подобри, ами стана по-лошо. Което ясно пролича на 5 септември тази година.
Защото сега, след няколко години поголовно изсичане на дърветата в морския град, дъждовната вода се стича по ларгото като река в добре циментирано корито и залива цялото пространство от Бургаски свободен университет до Северния плаж, включително и пристанището.

Това е крайната констатация, която се налага и този път за работата на бургаската общинска администрация, начело със считания за най-успешен кмет в страната Димитър Николов. Тази управленска философия тук не е от вчера, нито пък ще бъде подменена сега с някакво по-обществено насочено мислене.
Причината за това не е никак трудна за разгадаване. Ако има далавера и възможност за лично и партийно обогатяване, тогава може и да се направи някаква поне козметична промяна. А ако няма, ще е както досега - керванът ще продължи да си лае, кучетата ще си вървят натам, накъдето са си наумили, и като всяко чудо по нашите земи, и това след три дни ще се забрави.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки