Няколко села в Хасковско още са откъснати от света


12 Септември 2014, Петък


Десетки наводнени къщи, евакуирани хора, скъсани диги и язовирни стени, разрушени пътища и блокирани села – такава бе картината в Хасковска област през почивните дни.

Автор: Христо Христов

В бедствено положение се оказаха Димитровград, Симеоновград, Харманли и Свиленград след последните поройни дъждове, буквално потопили цяла България.
Най-тежко бе положението в община Димитровград, където само за няколко часа се изляха 200 л на кв. м, по официални данни на синоптиците.

За по-малко от денонощие река Мартинка отнесе пътя Димитровград-Симеоновград в участъка между селата Брод и Злато поле, спря автомобилния трафик там, застраши над 300 къщи и заля хиляди декари земеделска земя. Стихията нанесе поражения и в село Странско, където голяма част от къщите още са необитаеми.

В началото на седмицата спешна помощ от държавата поискаха  кметовете на селата, които разрушеният път свързва с Димитровград. По най-бързия начин трябва да започне възстановяване на този участък, защото 4 села на практика са изолирани от общинския център, а над 50 деца от там пътуват ежедневно за училище до общинския център. Сега те ще трябва да ползват обходен маршрут, който е с 30 км по-дълъг, обясни кметът на Димитровград Иво Димов.

Пред риск от скъсване на язовирна стена бе и свиленградското село Лозен. Там се наложи в проливните дъждове спешно да се укрепва стената на водоема. Въпреки това 30 души, които живеят в непосредствена близост до язовира, бяха евакуирани. Общо 1000 души от областта бяха изведени от домовете им.

Опасност имаше и за хората в община Симеоновград. Край тамошното село Дряново реката е излязла от коритото си и е заляла няколко двора. Край село Троян река Луда Яна също е придошла, което стана причина в село Калугерово хората панически да напуснат къщите си. В село Бисер, което преди 2 години се наводни, пък биха камбана за тревога.

От Областна администрация уверяват, че до края на седмицата залетите къщи ще бъдат отводнени. Животът в региона бавно се нормализира. Навсякъде с машини се почистват улиците от наноси, тиня и кал. Хората отводняват и почистват домовете си с помощта на близки и роднини. Започна и кампания за набиране на материални помощи за пострадалите от наводненията. Необходими са: пакетирани трайни храни, пакетирана храна за директна консумация, почистващи препарати и дезинфектанти, дрехи, подходящи за предстоящия зимен сезон, завивки, спално бельо, мебели, домакински уреди и всичко от първа необходимост.

От Здравната инспекция посъветваха да не се пие вода от чешмата в пострадалите селища, докато не се установи дали тя е годна.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки