Сложат ли си слогана и... лъсват като маймунско дупе


Сложат ли си слогана и... лъсват като маймунско дупе
А какви лозунги имаше едно време... Снимка: Ретро музей
12 Септември 2014, Петък


Дали не е време предизборните лозунги на партиите да попадат под ударите на закона за заблуждаващата реклама

Автор: Ани Петрова

Линее наш’то поколение, както е казал поетът.  Всъщност линее и вашето поколение, доколкото всички партии разчитат на гласоподавателите от всички поколения. А някои разчитат дори и на тези, които са минали в друг полк, ако можем така да се изразим за армиите от мъртви души.
Това днешното слогани ли са? Едно време какви слогани имаше!

Всъщност едно време  тази слонски звучаща думичка я нямаше. Но днес вече е влязла не само в речника на политиците, но и в Тълковния речник. Там пише, че „Слоган е запомняща се фраза или мото, използвана в комерсиален, политически, религиозен и друг контекст, като водещ мотив в масова целенасочена кампания. Обикновено това е кратък текст, чрез който се създава връзка между казаното и целта на кампанията”.
В някогашните агитпунктове на това му казваха мото и го изписваха на хартии и платнища, които наричаха лозунги.

Едно време какви лозунги имаше?! Например: „Във всеки дом – говедо!” или „35 години големи яйца”… Или дори: „Грижата за човека – първостепенна грижа на партията”.
Младите вече дори не могат да се сетят за кой човек става дума…

Гениалните нямат шанс

В днешно време писачите на лозунги като че ли използват опростена до опростачване компютърна програма, в която са вкарани най-много 50 думи. Май използват същата програма и като измислят име на някоя партия от поредицата „Пременил се Илия – пак с тия”.

А едно време какви слогани имаше?! Хубави като името на партията-кандидат-мандатоносителка. Личните ми предпочитания са към така наречената Бирена партия, чието пълно название бе Партия за умерен прогрес в рамките на закона.
Нейният слоган гласеше: „Чрез светло пиво към светло бъдеще”.

Звучи еднакво гениално и еднакво реално от първата бира та чак до последната, преди да разбереш, че напиването със светло пиво гарантира тежък и мрачен махмурлук.
Днес такива слогани няма. Има други, променящи се през годините незабележимо като лицето на вечно млада фолк дива, изпаднала до употребата на нискобюджетен лифтинг.
Нещо като „Дързост и красота (…) като пътеводна светлина (…) докато свят светува, защото (…) имаме воля, (…) да бъдем на всеки километър (…) понеже времето е наше (…) дори и това да е последният ни валс.

Девизите на победителите

(Не)скромно казано, от ГЕРБ твърдят, че откакто ги има, винаги са победители. Някои свързват това с неизменното присъствие на Цветан Цветанов начело на предизборния им щаб, а други просто побесняват от това елементарно подменяне на ролята на лидера на партията с това, което върши мъжът, носил някога папките на главния секретар на МВР.
Ето и слоганите на ГЕРБ от най-новия към най-първия.
„Стабилна България – Време е”, гласи лозунгът, с който партията върви към вторите поред предсрочни парламентарни избори.

На евровота през пролетта слоганът звучеше така: „България няма време за губене”.
А по-преди, на 12 май 2013 година ГЕРБ спечели изборите с малко и недостатъчно, за да управлява, с кампания под мотото: „Имаме воля”. Тогава Станишев обърка посоката на четене и откри, че отзад напред този слоган може да се чете и като „Ялов е, мами”.
На местните и президентски избори през 2011 г. партията обяви: „Градим България”.
Слогани на ГЕРБ през годините бяха и думосъчетанията „България може” и „Открито управление”. Всъщност като слоган звучи и самата абревиатура ГЕРБ – „Граждани за европейско развитие на България”.

Странно е, че точно това послание не е използвано, въпреки че съдържа много по-силно послание от всички изброени слогани… довели през години България до трайно състояние на политическа нестабилност, резултат от хроничното и безогледно губене на време, липсата на воля за борба с корупцията по високите етажи и организираната престъпност, както и от затварянето на управлението в ръцете на един-единствен човек…

Усмивки от старите ленти

В БСП си смениха лидера (На Станишев май му омръзна да пада от Борисов, а всъщност да го бие Цветанов), името – от „Коалиция за България” на „БСП лява България”; и извадиха лозунг, скучен като отчетен доклад от времето на развития социализъм. И почти толкова дълъг…

„Достоен живот в справедлива държава!”.
Слоганът на клонинга АБВ е като клонинг на слогана на партията-майка: „За силна държава, за преуспяваща нация, за достоен живот на всеки”.
Звучи достатъчно швейцарски, за да е ясно от пръв поглед, че няма почва у нас, където „Мафията си има държава”, „Бедността не е порок”, но трае до гроб, а „Който изпревари – той и ще натовари”.

Преди година левицата апелираше „Да върнем държавата на хората” – лозунг, който някои допълваха така: „Да върнем държавата на хората от ДС”. На практика обаче държавата си остана в ръцете на ДПС. Крахът на опита и ДАНС да бъде харизана на ДПС не опровергава казаното за носителя на правата за ползване на държавата. Които в момента, според мнозина, са готови да дадат малко от България и на ГЕРБ, но само ако не си мешат слоганите.

Слоганът на ДПС гласи: „Свободата е в теб”. Звучи много силно и почти толкова абстрактно. А също така напомня един лозунг, посрещал лишените от всякаква свобода концлагеристи на входа на Освиенцим. Там пишело: „Трудът ще те направи свободен”.
На Евроизборите Движението агитираше с „ДПС в Европа. Европа в България”. А година по-рано, докато БСП връщаше държавата на хората, хората на Лютви Местан искаха своето със слогана „С ДПС за свободна и сигурна България”…

А после протестиращите цяла година питаха: „Кой предложи Пеевски?”.
Онези протести родиха и чудесният слоган: „Мразим ви безплатно!”.
За съжаление, оказа се, че част от протестиращите са били щедро платени. Други от тях бяха възнаградени с постове в поредното служебно правителство, чийто слоган би могъл да звучи така: „Не си купувайте електрически стол, ако не сте сигурни, че ще можете да си платите тока”.
Шегички…

Слоганът като коалиционно послание

Който има очи – вижда и написаното на редовете, а не само подтекста между тях.
По времето, когато Коалиция за България обещаваше „Да върнем държавата на хората”, от „Атака” призоваваха „Да си върнем България”, а партията на Местан припиликваше „С ДПС за свободна и сигурна България”.
На практика се получи тройна коалиция с опция „златен пръст”, къс живот и нови избори със стари муцуни и лозунги.

Всъщност „облъчването” на избирателите е цяло изкуство, (почти) цял бизнес, периодичен, но сигурен пазар и реклама, потенциално мощна като всяка добра реклама.
По време на кампанията за евровота през пролетта експерти в областта на политическата реклама и пиар коментираха, че партиите разчитат на агитация през "малкия човек, човека на село", а посланията им не говорят почти нищо за разположението на субектите по оста "ляво-дясно". Използваните от политическите сили слогани пък са толкова общи, че са почти неразличими.

Не се е случило нищо ново. Дори и вкарването на политическата реклама в общия ред на отговорност според закона за подвеждаща реклама.
И както се шегуват емигриралите навреме от България: „Животът е кратък, статуквото е безсмъртно”.


В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
отвратен
18.09.2014 04:03:48
0
0
-ПО СИЛАТА НА ЗЛОБА В ПРЕДАВАНМЯТА НА ТС.СКАТ НАЙ ГОЛЯМА Е НА НАЙ ЗОРЬНИЯ ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С''БИВИЯ ДИПЛОМАТ И НОМЕНКЛАТУРЧИК/ ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ,КОЙТО КЪЛЕТО И ДА СЕ КАНДАТИРАЛ ВСЕ Е ГУБИЛ.ЗАЩОТО НОРМАЛНИТЕ ХОРА СЕ ОТВРАЩАВАТ ОТ ЗЛОБА ТА МУ.ТОЙ Е ВРЕДЕННА СКАТ .И НФСБ И ЗАТОА ДО СЕГА НЯМА УСПЕХ.
1
измамен от обещания и билети.
18.09.2014 03:56:57
0
0
ПРЕДИЗБОРНИТЕ ЛОЗУНГИ И ОБЕЩАНИЯ СА КАТО НАЦИОНАЛНАТА ЛОТАРИЯ В КОЯТО МАТЕМАТИЦИТЕ/ПОЛИТИЦИТЕ/ ,ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН ЗАЩОТО ЯМАТ НИКАКВА ИСТИНА.КОЛКОТО ОБЕЩАНИЯТА СА ПО ГОЛЕМИ ,ТОЛКОВА ЛЪЖИТЕ СА ПО ГОЛЕМИ.В НАЦ.ЛОТАРИЯ МАТЕМАТИЦИТЕ СА НАПРАВИЛИ ТАКИВА КОМБИНАЦИИ,С ЧИСЛАТА Е ПОДВЕЖДАТ ХОРАТА /ВИНАГИ БЛИЗКИ НО НИКОГА С ТЕЗИ КОИТО СА ПОСОЧЕНИКУПИХ ЗА СТО ЛЕВА БИЛЕТО ОТ НАЦ.ЛОТАРИЯ/ПЕДЕСЕТ/ А СПЕЧЕЛИХ САМО ДЕСЕТ ЛЕВА.БРАТЯ ЗА БОГА НЕИ/ВЕРВАЙТЕ И НЕКУПУВАЙТЕ /НА ОЬЕЩАНЯТА И ТОМБОЛИТЕ.ТОВА СА Л Ъ Ж И.НА МОЩЕНИЦИ.ПОГЛНДНЕТЕ КОИ ОБЕЩАВАТ НАЙ МНОГО/ББЦ,БСП,АТАКА.ДПС/.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки