Доброволно изпълнение на парично задължение


Доброволно изпълнение на парично задължение
11 Септември 2014, Четвъртък


На 25 април 2012 г. купихме на кредит хладилна витрина за 1300 лв. Заемът беше от  БНП «Париба Пърсънъл Файненс» ЕАД. С оскъпяването сумата стана 1557,40 лв.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Беше ни даден погасителен план, по който трябваше да плащаме. Витрината ни трябваше за бизнес, но междувременно мъжът ми влезе в болница. Вноските бяха по 129,78 лв. на месец. Платихме първа вноска на 17 май 2012 г. и втора вноска на 19 юни 2012 г. След което вече нямахме възможност да плащаме. На мъжа ми му се отлепиха ретините на очите. Първо на едното, после и на другото око. Започна ходене по болници и плащане за лекарства.

Оставихме витрината при един човек да я продаде, за да върнем парите, но и досега тя не е  продадена. Поради неработоспособността на мъжа ми и това, че бяхме на квартира, се наложи да се преместим да живеем в с. Прибой, Радомирско, където родителите на съпруга ми си правят вила. Аз не можех да се справя сама с разходите.

На 28 ноември 2013 г. получихме заповед за изпълнение на парично задължение. Мъжът ми ме увери, че е говорил с родителите си и те са се заели с плащанията. На 28 март 2014 г. той влезе в болница и на 4 април почина. Изчаках до завършването на децата и на 1 юни 2014 г. се преместихме при родителите ми в Пловдив.

Какво беше учудването ми, когато на 20 август 2014 г. получихме известие за плащане на парично задължение, което междувременно е нараснало до непосилната за мен сума 2 284.50 лв. и вероятно още расте. Покана за доброволно изпълнение имаше както към мен, така и към двете ми деца. По съвет на баща ми не подписах поканата.
Как да постъпя? В най-кратък срок трябва да отговоря на съдия-изпълнителя.
Интересува ме също, ако аз се откажа от наследство, а лихвите продължават да текат до навършването от децата ми на 18-годишна възраст, има ли възможност да не се плащат парите на съдия-изпълнителя, а само дължимото.

Светла Ценова,
Пловдив

От описаното става ясно, че вие и децата ви сте получили покана за доброволно изпълнение на парично задължение в качеството ви на наследници на починалия ви съпруг във връзка със сключения преди това договор за кредит.

В случая имате следните възможности:
1. Да заплатите доброволно претендираното вземане като в този случай, съгласно приетата в края на месец юли промяна в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители - частният съдебен изпълнител няма да ви събере такса върху сумата, която сте погасили в срока за доброволно изпълнение.
2. Да оспорите вземането - предмет на изпълнителното дело пред съда, като направите възражение в 14-дневен срок от получаване на съобщението, ако изпълнителният лист е издаден въз основа на Заповед за незабавно изпълнение.

По отношение на въпроса ви за отказ от наследство следва да имате предвид, че ако децата ви не се откажат от наследство, те ще продължат да дължат сумата, която е дължал техният наследодател, включително лихвите върху нея, които ще продължават да текат до изплащане на вземането.
Ако нямате финансови средства да ангажирате адвокат, ви предоставям и следната връзка към интернет страницата на националното бюро за правна помощ: http://www.nbpp.government.bg/, както и номера на националния телефон за първична правна помощ : 0700 18 250.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки