Витамините от групата В осигуряват имунитета на организма


11 Септември 2014, Четвъртък


Те са важни за жизнените функции на човека, включително за работата на нервната система

Автор: проф. Христо Мермерски

В този брой продължаваме да разглеждаме характеристиките на витамините от групата В, ролята им за нормалното функциониране на организма, както и най-важното – в кои популярни храни те се съдържат и в какви количества.

Витамин В6
Витамин В6 (пиоридоксин) е разтворим във вода. Той е важен както за физическото, така и за умственото здраве на човека. Тялото го складира в минимални количества и затова набавянето му чрез храната е постоянно необходимо.

Лечебни свойства
Особено е необходим за баланса на хормоналните промени при жените. Участва в растежа на клетките, подкрепя работата на имунната система, спомага за метаболизма на мастните киселини и въглехидратите (захарите), като по този начин се осигурява енергия за целия организъм.

Той е полезен и за нервната система и като такъв е важен за настроението и нормалното поведение на хората, особено на жените. Приет, той спомага за синтезирането в организма на витамин В3. Спомага за баланса на електролитите, особено на натрия и калция.
Участва в производството на червените кръвни телца, помага за изграждането и поддържането на антиканцерогенния (антираковия) имунитет на тялото. С негово участие организмът изхвърля много от отровните вещества и не се допуска натрупването им в тялото.

Храни, в които се съдържа вит. В6 (даден е процентът на задоволяване дневните нужди на възрастния човек в 200 г от съответната храна): телешки дроб – 46%, спанак (суров) – 40%, маруля – 6%, моркови – 19%, пилешко месо (крехко) – 50%, тиква – 12%, чушки (сурови) 24%, телешко месо (крехко) – 45%, моруна – 51%. В 30 г чесън се съдържат 25% от дневните нужди на възрастния човек, а в 100 г лук – 9%.

Витамин В7
Витамин В7 (биотин, витамин Н) е водноразтворим. Неговият недостиг или липса предизвиква изтъняване на косата и дори пълно оплешивяване.
Лечебни свойства
Необходим е за растежа на клетките. Помага за метаболизма и синтеза на аминокиселините, мастните киселини и въглехидратите. Необходим е за здравето на нервните тъкани, кожата, косата, потните жлези и костния мозък. Участва в поддържането на нормалните нива на кръвната захар.

Популярни храни, в които се съдържа витамин В7 (дадено е количеството и процентът на задоволяване дневните нужди на възрастния човек): фъстъци – в 50 г – 14%, бадеми – в 50 г – 10%, орехи – в 50 г – 3%, кашу – в 50 г – 2,5%, кисело мляко (2% масленост) – в 500 г – 5%, кокоши яйца – в 35 г (едно нормално по размер яйце) – 2%, сьомга – в 200 г – 3%, краве прясно мляко – в 500 г 3%.

Витамин В9
Витамин В9 (фолиева киселина, фолацин, фолат, птероглутамова киселина) също е разтворим във вода. Има съществена роля за физическото и умственото здраве на човека. Тялото може да го произвежда и го складира в черния дроб, но тъй като е водноразтворим, лесно се екскретира чрез урината и поради това постоянното му набавяне чрез храната е необходимо.

Лечебно действие
Необходим е за синтеза на ДНК и РНК, както и за растежа на клетките. Помага за синтеза и метаболизма на аминокиселините и въглехидратите.
Необходим е за формирането на червените кръвни телца, конкретно за създаването на хема, който е тази част на хемоглобина, която съдържа железния атом, който от своя страна „закачва“ кислорода от белите дробове, за да го достави до клетките и тъканите на тялото. Когато освободи кислорода, той пренася оттам въглеродния двуокис до белите дробове, за да бъде изхвърлен навън. Така че той е ключово важен за дишането.

Необходим е още за работата на нервната система, има съществена роля за нормалното й развитие в човешкия ембрион.
Храните, в които той се съдържа във високи количества, са следните (дадено е количеството и процентът на задоволяване дневните нужди на възрастния човек): спанак – в 270 г – 100%, маруля – в 200 г – 80%, телешки дроб – в 60 г – 100%, зеле – в 200 г – 15%, слънчогледово семе (сурово) – в 30 г – 20%, целина – в 200 г – 15%, камби (сурови) – в 200 г – 14%, патладжан – в 200 г – 10%, лук – в 160 г – 10%, леща – в 220 г – 100%.

Витамин В 12
Витамин В 12 (цианокобалрамин, кобаламин) често е наричан енергиен витамин. Като всички от групата В тъй също е водноразтворим.
По състава си той е много сложно вещество, който включва елемента кобалт в структурата си. Изследванията, които са посветени на него, са многобройни, а използването на хранителни добавки, в които той се съдържа – много популярно, особено сред професионалните атлети и физически високоактивните хора. Макар и в изключително малки количества, той е важен както за физическото, така и за умственото здраве на човека.

Лечебно действие
Необходим е за растежа и делението на клетките, както и за синтеза и поддържане нивото на червените кръвни клетки. Така и той се явява изключително важен за нормалното дишане.
Подпомага метаболизма на въглехидратите, аминокиселинити и мастните киселини, като по този начин се осигурява организмът с нужната му енергия. Спомага за почистването на човешкото тяло след инфекция.

Играе ключова роля за нормалното функциониране на нервната система. Съвсем не на последно място – съдейства във висока степен на човека да се бори с различните видове ракови заболявания и алергии.
Той не се синтезира в никое ядливо растение, поради което се съдържа само в храни от животински произход.

Продукти, в които се съдържа витамин В12 (дадено е количеството и процентът на задоволяване дневните нужди на възрастния човек): прясно мляко (2% масленост, сурово) – в 500 г – 30%, сьомга – в 200 г – 100%, телешки дроб – в 20 г – 100%, телешко месо (крехко) – в 200 г – 100%, агнешко месо – в 230 г – 100%, кокоши яйца – в 40 г (едно голямо яйце) – 10%, кисело мляко – в 500 г – 50%, скариди – в 100 г – 25%, моруна – в 100 г – 24%, бяла риба – в 100 г – 20%, миди (без черупките) в 100 г – 30%.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки