Лечебните качества на боровинката


11 Септември 2014, Четвъртък


Това е растението, което буквално може да промени живота на човека


Червената боровинка
Та има в състава си 8,6% въглехидрати, 0,7% белтъчини, 1,6% съединителна тъкан, 2 – 3 процента органични киселини, 0,3% пектинови вещества. Семената й съдържат ценни растителни масла.

Тя е особено ценна със съдържанието си на бензолова киселина (до 180 мг на 100 г плод). Тази киселина е силен природен консервант, благодарение на който плодовете могат да се съхраняват пресни почти цялата зима. Тя влияе на развитието на болестотворни бактерии, затова червената боровинка действа като антибиотик.

Витамините в червената боровинка не са много: вит. С – до 18 мг на 100 г плод, каротин – 0,3 мг на 100 г плод, вит. В – 0,5 мг на същото количество. Минералните вещества в 100 г от плода са, както следва: калий – 73 мг, калций – 40 мг, магнезий – 7 мг, желязо – 0,4 мг. Енергийната стойност на 100 г от червената боровинка е 40 калории.

Червената боровинка оказва диуретично и противовъзпалително действие. Тя има също така противораков, антисептичен и противоревматичен ефект. Препоръчва се и при авитаминоза, както и при лека форма на хипертония.
Добре действа за повишаване на апетита, както и при лечение на артрит в начален стадий. Също така при гастрит с понижен киселинно-жлъчен сок, при диария, подагра и ревматизъм. Има полезен ефект при цистит и при други заболявания на отделителната система.

Синята боровинка
Този плод има изключително лечебно действие. Особено е полезен при простудни и вирусни заболявания.
За да се унищожат микробите в пикочния мехур при цистит, се вземат 2 ч.л. листа от синя боровинка, заливат се с вода, сместа престоява 10 – 12 часа и се прецежда. Пие се по половин чаша от настойката два пъти на ден. Желателно е, когато се приема тя да е със стайна температура.

При нарушена обмяна на веществата и при простудни и заболявания на вирусна основа се смесват по равно синя и червена боровинка, френско грозде (касис), горска ягода, борови и брезови пъпки и листа и накрая – жълт кантарион. Една супена лъжица от тази смес се залива с чаша гореща вода, ври 2 – 3 минути в плътно затворен съд, изстудява се и се прецежда. От сместа се приема по една трета чаша три пъти на ден.
Синята боровинка е рекордьор по съдържание на витамин С и антиоксиданти. Тя е способна да пребори дори дизентерийния бацил.

Тя е много ценна като антимикробно средство, защото съдържа вещества като танин, флавоноиди, органични киселини, сребро и съединителна тъкан. Тези вещества много помагат на стомаха и на червата да се справят с вредните микроорганизми.
Пресните плодове и сокът от това растение оказват чудесно противомикробно действие. Сокът от синята боровинка действа диуретично, помага и при анемии. При треска и простуда е полезно да се пие прясно изцеден 100-процентов сок от този плод.

Тя може да се консервира в буркани и да се ползва през зимата и става прекрасно лекарство срещу неразположение и умора. Само не трябва да се забравя, че бурканите със синята боровинка никога не трябва да се излагат на слънчеви лъчи.
Не по-малки са лечебните свойства и на листата и клонките на това растение, дори и на младите израстъци (филизи). Те също имат силно изразено противомикробно въздействие. Неслучайно с прах от кората на синята боровинка се поръсват рани и те заздравяват много бързо.

Високото съдържание на дъбилни вещества в листата помага при диария и други стомашни проблеми. В тях се съдържа и веществото арбутин, който действа дезинфекциращо на пикочния мехур.
Най-ценното в това вълшебно растение е, че може да се използва във всякакъв вид – от кората, през листата и филизите, та до плодовете във вид на чай, сокове, мармалади и конфитюри.

Противопоказания
Поради високото им съдържание на дъбилни вещества хората,които страдат от запек, не трябва да ги ядат в големи количества. Обвивките на тези плодове пък са вредни за хората, които имат проблеми с храносмилателната система.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки