Приемат заявления за помощи заради руското ембарго


Приемат заявления за помощи заради руското ембарго
09 Септември 2014, Вторник


Във връзка със забраната, въведена от Русия за внос на някои селскостопански продукти от ЕС, Европейската комисия е предложила временни извънредни мерки


за подпомагане на производителите на зеленчуци и плодове.
Целта е намаляване на предлагането на общия пазар на ЕС чрез изтегляне на продукция от пазара или предотвратяване на пускането й там, за да няма натиск върху цените. Производителите могат да получат компенсации за изтеглени или непредложени на пазара реално произведени (може и неприбрани) и годни за консумация плодове и зеленчуци.

Общият бюджет на помощта заради руското ембарго за всички държави членки е в размер на 125 милиона евро плюс допълнителни 30 милиона за праскови и нектарини. Подпомагането се отнася за домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи, праскови и нектарини.
От 1 септември 2014 г. общинските служби по земеделие започнаха прием на заявления за намерение за участие в схемата. Подаването им се извършва, за да може Министерството на земеделието и храните да събере информация, която да бъде нотифицирана пред Европейската комисия. Въз основа на нея ще се определи и финансовият ресурс за България.

Земеделските производители трябва да подадат заявленията във възможно най-кратки срокове, тъй като ЕК ще приема нотификации до изчерпване на финансовия ресурс по схемата. Заявените намерения за участие могат да се отнасят и за по-дълъг период от време, но в тях трябва да бъдат включени само реално произведени количества и съществуващи насаждения.

Мерките ще се прилагат само след като в общинската служба по земеделие се получи съобщение от МЗХ за тяхното одобрение. Тогава производителите ще трябва да направят искане за сроковете и местата, на които ще ги приложат.
Подпомагат се само производители на зеленчуци и/или плодове, които са регистрирани по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители до 17 август 2014 г.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки