Номинирам братчеда, шурето и Къци от шестия етаж


Номинирам братчеда, шурето и Къци от шестия етаж
Младежи от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград публично възнегодуваха срещу вече предизвикващата подигравки инициатива на заливането с ледена вода
07 Септември 2014, Неделя


Да си поливаш с ледена водица кухата лейка

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Дори да сте неспасяемо старомодни и да не припарвате до интернет, пак със сигурност вече сте научили за тях. Те са вече милионите герои на най-новата кампания Ice Bucket Challenge. На родния ни език означава „Предизвикателството на ледената кофа”.
Измислиха го световноизвестни личности, които се заливат с кофа вода с ледени блокчета и така даряват големи суми за кампанията в борба срещу амиотрофичната латерална склероза.

Болестта е страшна, тя отнесе в гроба обичния на цяла България певец Гого от „Тоника”. Всъщност, това беше първата му диагноза, а се оказа, че е лаймска болест, но не това е важното, на него леко му небе.
Прочетете какво означава АЛС в енциклопедията или интернет и ще разберете за какъв ужас става въпрос. Та, хубавата и благородна идея зарази много прочути учени, общественици, артисти...

Можете да видите клипче, в което самият Бил Гейтс, господарят на „Майкрософт”, лее върху себе си ледени късчета. А вечният зевзек Чарли Шийн (чичо Чарли от „Двама мъже и половина”) направо се поля с кофа, пълна с... долари.
Не всички тъпотии по света са измислени у нас, да знаете.
Инициативата се изврати почти веднага, след броени часове. Мрежите за видеообмен, както и социалните такива се изпълниха със стотици хиляди изображения, на които някакви никому непознати хорица правеха същото като гореописаното и предизвикваха за следващи други свои приятели или познати.

„Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак”. Чували ли сте тази стара българска народна поговорка.
След около два дни от началото на голямата истерия вече всеки що-годе познат на населението на родните 111 хиляди квадратни километра беше сварил да се снима как изпразва съд с ледена вода връз себе си, обяснявайки кого и защо „номинира”.

Хайде, що се отнася до „звездите на шоубизнеса” у нас (без майтап, има, които се мислят за такива и други, които пишат, говорят за тях и ги снимат), работата е ясна. Те априори са си смешни плагиати и несръчни имитатори на тези, истинските, от истинския шоубизнес. Гледах разни нещастници от риалитита и подобни да го правят и да предизвикват други, също толкова несъществени хора.
Правилно си мислите, удобно бяха забравили, че жестът трябва да бъде съпроводен от щедро дарение. „Да си поливаш с ледена водица кухата лейка”, беше написал във Фейсбук един приятел. Това изречение ми хареса, затова го използвам и тук.

Най-противни са три клипчета, които последваха примера на първопроходилците. Пръв беше самопровъзгласилият се за нов месия Николай Бареков.
На ръба на басейн неговото синче го заля с един леген, а той самодоволно обяви, че ще даде пари за децата във варненския квартал „Аспарухово”. И предизвика „двама от най-богатите българи Бойко Борисов и Цветан Цветанов” също да дадат за децата.
Вторият от последно споменатите, за разлика от бучащия си партиен бос пое идеята и на свой ред се поля. Обявявайки с присъщата си интелигентност, че ще помогне на децата с „алутизъм”.

До ден-днешен хората спорят какво точно каза. В началото надделяха тези, чули „алтруизъм”. После стана ясно, че всъщност е имал предвид „аутизъм”. Интелект, споменах ви...
Най-пошъл от всички беше друг всеобщ български любимец – бившият външен министър и понастоящем редови натовец Соломон Паси. Той обяви, че парите му ще идат за Мизия, а да го последват номинира лекоатлетката Ивет Лалова, телевизионния синоптик Емил Чолаков... краля на Бутан и папа Франциск.

Ще ви спестя коментарите под трите гореописани клипчета. Не само че не са учтиви, ами направо са на коренно противоположния полюс на възпитаната реч. От десетките си спомням един малко по-приличен – „Сода каустик щеше да ви свърши отлична работа и на тримата!”

Следваше силно нецензурен израз, обозначаващ съдържание на презерватив, който се е спукал. Седях и се чудех да постна ли тези жалки палячовщини, при положение че все пак наистина техните автори ще дадат някой лев за добри цели (друг е въпросът дали са го мислили наистина) или изобщо да не се занимавам с тях. Докато не попаднах на една новина, която ме накара да подскоча.
Младежи от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград публично възнегодуваха срещу вече предизвикващата подигравки инициатива на заливането с ледена вода.

"Изразяваме своето несъгласие с разливането на толкова голямо количество живителна течност както в България, така и в световен мащаб, когато много деца в бедстващи райони не могат да получават необходимата питейна вода всеки ден. Предлагаме на всички, които наистина се вълнуват от съдбата на страдащите, да закупят чиста вода за децата, на които тя им е толкова необходима, и да обявят, че ще подпомогнат и заболелите от амиотрофична латерална склероза. Ние, децата от Благоевград и региона, настояваме, както при траките от Скаптопара и другите известни градове преди столетия, да се отнасяме с благодарност към водата вместо да я разливаме".

Това е официалното изявление на достойните момичета и момчета от благоевградския център за борба с дрогата. Те предлагат на всички свои връстници, вместо да се заливат с кофи вода и после да качват безсмислените си тъпи клипчета във Фейсбук, да купят минерална или изворна вода за Мизия и останалите наводнени неотдавна градове и села, които са лишени в момента от живителната течност.
И не номинираха никого конкретно, което прави най-силно впечатление. Има надежда май, щом някои от децата ни мислят по този начин.
Не е като да си поливаш с ледена водица кухата лейка.


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки