Поредната кървава драма и деградацията на ценности


Поредната кървава драма и деградацията на ценности
Димитър Балабанов бе доведен в съдебната зала под строга охрана
05 Септември 2014, Петък


Кървава драма, завършила с отцеубийство потресе Добрич и Генерал Тошево. В областния център и малкото добруджанско градче вече втора седмица

Автор: Пламен Николов

 не спират да обсъждат трагедията, разиграла се в стая в добричката болница.
В ранните сутрешни часове на 23 август в Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич пристигат Недко Балабанов, съпругата му Емилия и 18-годишният им син Димитър. Родителите заявяват, че синът им е прекалил с психотропни вещества и искат да бъде настанен в болницата. Приемат го в Първо вътрешно отделение за детоксикация.

Докато бащата разговаря с дежурния лекар в коридора, от болничната стая се разнасят викове. Когато двамата мъже влизат, виждат, че Димитър е съборил майка си на пода и й нанася удари. Бащата се спуска да прекрати саморазправата, а лекарят хуква да повика охраната. Когато се връща, 57-годишният мъж вече е прострян на пода, под него има локва кръв, а синът му продължава да го удря с крак в главата. Недко Балабанов почива на място следствие нанесените му множество удари и получената черепно-мозъчна травма. Майката е в много тежко състояние, има хематом на мозъка, реална е опасността за живота й.

Според запознати, Димитър Балабанов системно злоупотребявал със стимуланти, дрога и психотропни вещества. Различни са версиите за необузданата агресия, проявена от момчето, и то спрямо най-близките, завършила със смъртта на единия от родителите му. Според една от версиите младежът бил в абстиненция, други пък казват, че е презобил със стимуланти. За да се изясни каква е степента на зависимост на Димитър Балабанов и в какво състояние е бил, когато е вдигнал ръка срещу родителите си, ще бъдат назначени съответните психиатрични експертизи. 

Работното обвинение срещу 18-годишния отцеубиец засега е причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда. На този етап няма данни обвиняемият да е желаел настъпването на смъртта на баща си, обяснява наблюдаващият прокурор Радослав Бухчев. За това деяние Наказателният кодекс предвижда от 3 до 12 години затвор. Районният съд в Добрич остави Димитър Балабанов зад решетките на следствения арест.

В съдебната зала младежът смънка, че баща му го тъпчел със стимуланти. В Генерал Тошево обаче категорично не вярват на тази защитна версия. Хората в малкото градче познават убития Недко Балабанов като тих, скромен и добър човек и не допускат, че е възможно да застави сина си да взема психотропни вещества. Димитър Балабанов е ученик. През лятото работил в Аквапарка в Албена. В обясненията си пред разследващите младежът не е дал насоки какво е предизвикало тази необуздана агресия спрямо родителите му, не е посочил и мотиви за извършеното от него престъпление, нито е изразил съжаление за стореното.

Поредната кървава драма поставя резонните въпроси за ценностите в нашето съвремие и по-точно за тяхната деградация и пълната им липса. Семейството, традиционният стожер на българското общество, вече явно не е светая светих за младите българи. Авторитетът на родителите и понятия като синовен дълг и признателност към хората, които са те създали, вече се смятат за отживелици. Затова и все повече стават случаите на моралното и дори психическо деградиране на млади наши сънародници. Размишленията върху въпроса какво бъдеще очаква България определено не са никак позитивни.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки