И кметът на Куклен изгоря в корупционна схема


И кметът на Куклен изгоря в корупционна схема
Костадин Павлов в съда
05 Септември 2014, Петък


Взимал подкупи от скандалната бизнесдама Надежда Минчева, заради която вече разследват кметицата на район „Централен” в Пловдив Райна Петрова

Автор: Камен Колев

Костадин Павлов, изпълняващ длъжността кмет на община Куклен, е поредният арестуван за корупция, след като през юли в подобна схема изгоря кметицата на район „Централен” в Пловдив Райна Петрова. След разследване на ДАНС Павлов бе обвинен в корупция и длъжностно престъпление във връзка с провеждана от общината обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за детската градина и домашния патронаж в Куклен.

Обвиненията срещу него са четири – в периода април – юни 2013 г. той е получил 3000 лв. от бизнесдамата Надежда Минчева, която впоследствие печели обществената поръчка.
На 15 май м. г.  е превишил властта и правата си и е облагодетелствал фирмата на Минчева - „Надежда 2000” със 74 327 лв. Сумата е стойността на сключения едногодишен договор по обществената поръчка. 

На 10 юни тази година той е получил втори подкуп от Минчева - 1200 лв., за да упражни влияние върху член на комисията за провеждане на конкурса. Същия ден подменил офертите, с което облагодетелствал фирма „Надежда 2000” и ощетил фирма „Ес енд Ди Корпорейшън” – Пловдив, която реално подала по-добро предложение. Първоначално и. д. кметът бе задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Впоследствие съдът постанови да му бъде наложена постоянна мярка „задържане под стража”. Постоянен арест получи и Надежда Минчева заради дадените два подкупа.
Във вторник Пловдивският апелативен съд промени мерките за неотклонение на двамата с домашен арест. Надежда Минчева най-напред бе арестувана и пусната под гаранция в края на юни, след сигнал на бивш неин съдружник за злоупотреби в управляваните от нея дружества. Тя участва в няколко фирми за производство на хляб, търговия с хранителни стоки, зарежда с храни детски ясли и градини, млечни кухни,  училища, студентски столове и училищни лавки.

През юли прокуратурата съобщи, че Минчева е подарила ваучери на стойност 10 000 лв. за екскурзия в Тайланд на кметицата на район "Централен" в Пловдив Райна Петрова.
Ваучерите са оползотворени от Петрова и нейната дъщеря.
Райна Петрова бе арестувана и обвинена в длъжностно престъпление и търговия с влияние във връзка с договори за доставка на хранителни продукти в детските градини, яслите и млечните кухни на територията на район "Централен".
Договорът за доставка на храни за детските ясли и кухните е на стойност 376 000 лева. Той не е сключен от районната кметица Петрова, но според прокуратурата по него тя е упражнила търговия с влияние. Ваучерите са били подарени за благодарност от фирмата доставчик.

Другият договор за доставка на храни за детските градини е на стойност 1,354 млн. лева. По него са доставяни скъпи хранителни продукти на многократно завишени цени.
Петрова е с мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 5 000 лв. и бе отстранена от длъжност. Нейната дъщеря Даниела Драганова е била съдружник на Надежда Минчева от 2011 до 2013 г. в дружеството „Олимпия 2011” ООД.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки