Партия от Реформаторския блок открито подкрепя Ердоган, останалите мълчат


05 Септември 2014, Петък


Народната партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) е част от Реформаторския блок, регистриран с най-спорните листи за участие в предстоящите предсрочни избори

Автор: Христо Манолов

 за нов парламент. До момента никой не е гъкнал срещу яростната подкрепа за турската държава, управлявана от ислямистите на Реджеп Тайип Ердоган, която оказва тази политическа формация.

Най-активен в редовни и чести совалки между София и Анкара е учредителят на НПСД Касим Дал. Последно той бе в Анкара за участие в първия извънреден конгрес на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, състоял се веднага след безапелационната победа на Ердоган на президентските избори. Форумът се проведе в спортната зала „Анкара Арена“, а на следващия ден активистите на НПСД са присъствали на тържествената клетва на новия турски държавен глава.

Съществуват подозрения, че реформаторите разчитат на близките контакти на Дал както с държавните лидери на Турция, така и с бизнеса, и на финансиране следствие на това.
Касим Дал се включи и в предизборната кампания на Ердоган, като участва в митинг на управляващата в Турция партия в началото на август в истанбулския квартал Малтепе.
На предишните парламентарни избори у нас лидерът на НПСД Корман Исмаилов пък агитираше с флаери, на които бе изтипосана снимката му в кабинета на тогавашния турски премиер Ердоган. Това обаче не можа да му помогне да стане депутат в българския парламент.

На предстоящия вот Исмаилов е водач на листата на Реформаторския блок в Кърджали, Дал е пръв в Силистра и втори зад Радан Кънев във Варна. Защо ли Кънев, Кунева и останалите мълчат за топлите чувства между съратниците си и лидерите на ислямистка Турция, и каква е сделката, остава да се види.

Те си траят за това от момента на съешаването си в коалицията РБ, макар да знаят, че Исмаилов и Дал съпровождаха и турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на миналогодишната му обиколка из България – тогава той дойде да нагледа вакъфските имоти, а в българските съдилища тръгнаха 90 дела с реститутски претенции.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки