Какво „светло бъдеще“ ни чака с ГЕРБ


Какво „светло бъдеще“ ни чака с ГЕРБ
05 Септември 2014, Петък


Един ден преди началото на предизборната кампания – в четвъртък, от ГЕРБ представиха управленската си програма, която ще следват, ако пак застанат на кормилото на власта.

Автор: Яна Славянска

„Време е отново за работа и е време за реформи, да заменим задкулисието с прозрачност, незнанието с експертиза, хаоса със стабилност“, призова евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев. Както се казваше в една предишна предизборна кампания на гербаджиите: „Гарантирано от ГЕРБ“.
Та да видим какво ни гарантират от Бойко-Борисовата партия този път.

Най-вероятният бъдещ финансов министър в следващия кабинет „Борисов“ - Владислав Горанов, се е фиксирал върху осигуряването на по-голяма финансова самостоятелност на общините, като за целта не скри намерението на ГЕРБ да въведе нов данък за физическите лица. От разясненията му по този повод става ясно, че ще се създаде някакъв митичен механизъм, с помощта на който общините сами ще могат да си определят някаква „добавка“ върху дохода на обикновените хорица, която да остава в полза на общинския бюджет.

За успокоение на българските поданици той се зарече, че доходите нямало да се замразяват, ами дори щели били да растат. С цел пък по-високата събираемост на приходите в държавната хазна Горанов е замислил сливането на Националната агенция по приходите (НАП) с Агенция „Митници“.
Що се отнася до структурата на държавните институции, от ГЕРБ имат идея и за няколко реформи в  министерствата – като  разделянето на Министерството на икономиката и енергетиката на две отделни, като закриване на наскоро разкритото Министерство на инвестиционното проектиране и пр.

Претоплена новост ще бъде извеждането отново като приоритет на електронното управление. Като знаем как нищо не бе предприето в това отношение през предишния мандат на Борисов, едва ли можем да очакваме кой знае каква пъргавост и при евентуалното следващо властване на неговите хора.

И за да не направят някой гаф, те за по-сигурно залагат на стари и изпитани действия, които досега са ги отрупвали (или по-точно сами се отрупваха) с лаври. Разбира се, че става въпрос за магистрали. Този път ще видим герберските министри да се потят и въртят кирки в копки по идзграждащите се аутобани „Хемус“ и „Струма“. Така че може да се очаква пак масово рязане на трикольорни лентички по българските друмища. И плетене на пуловери за премиера от признателни бабички.

Делян Добрев, който вероятно пак ще се насади в министерско кресло и ще оглави ведомството, отговарящо за енергетиката, даде дума, че либерализацията на пазара на електроенергия в следващите четири години ще бъде „пълна”. Че цената на тока следствие на това ще скочи стремглаво нагоре е повече от ясно, но и се потвърждава от утешителните му слова, че „ще има повече пари за енергийно бедните българи“, каквото и да значи този термин. 

И още една енергийна идея таят гербаджиите – да реализират мащабен проект на стойност около 2 милиарда лева за... саниране на повече от половината жилищни блокове у нас. Кого ще стопли това още не е ясно, но едва ли много ще помогне на тези, които не могат да си плащат сметките за ток и парно.

От ГЕРБ са се нацелили да реформират и образо-ванието ни, обещавайки светли перспективи пред младите хора (неясно какви), актуализиране на учебните програми (неясно как), повече разработени учебни програми съвместно с бизнеса (неясно кой) и т. н. Те щели да се погрижат и децата ни да учат по „интересни електронни учебници“.
Като имаме едно наум, че на лидера на тази партия „интересното” се изчерпва с книжките за Винету, можем да си представим накъде ще вървят работите и колко „светло“ ще е бъдещето ни с ГЕРБ начело на държавата.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки