Масови протести в Гоце Делчев срещу „Свидетели на Йехова“


Масови протести в Гоце Делчев срещу „Свидетели на Йехова“
05 Септември 2014, Петък


Сектантите са плъзнали и в други градове на страната, смущавайки населението с досадни проповеди и нахълтване по домовете

Автор: Десант

Петима членове на опасната секта „Свидетели на Йехова“ обикалят от няколко месеца улиците на Гоце Делчев. Те пълнят пощенските кутии на жителите на града с брошури и списания, пресрещат ги дори пред входа на домовете им, като ги заливат със сладки приказки за библията и християнската религия.

Много хора се оплават, че сектантите идват по няколко пъти в домовете им. Йеховистите дори са наели зала, в която провеждат своите проповеди всеки четвъртък и всяка събота. Там те на висок глас сричат своите религиозни поучения на фона на силно звучаща музика, което смущава обитателите на сградата, в която се помещава молитвеният им дом.
По този повод група младежи, начело с Кристина Попова от ВМРО, са създали инициативен комитет и организираха подписка срещу дейността на опасната секта. За около седмица в нея вече са се разписали над 2000 души. Отскоро подписи се събират и в Благоевград, Петрич, Сандански, Хаджидимово и Гърмен.

„Надявам се скоро да се включат и още градове в България“, споделя Кристина Попова. Тя разказа и за нападение на членове на „Свидетелите на Йехова“ над 17-годишно момче от Гоце Делчев, което помагало за събирането на подписката.
Ангел Терзиев стоял при приятели в Попската градина, когато двама души – мъж и жена от датски произход, се приближили и влезли в конфликт с младежите. Опитали се да снимат подписката и да я скъсат. За случая е подаден сигнал в полицията. Районната прокуратура в южния град също работи по случая. Очаква се да бъде заведено дело срещу нападателите.

„Това е много опасна организация. Те търсят изгубени души. В това трудно време е лесно човек да се заблуди и да не може да намери пътя към себе си, а те точно това чакат. Готови са да заставят жертвите си да припишат имотите си на тяхната организация“, обяснява Попова и допълва, че сектата е регистрирана у нас след като е осъдила държавата в Международния съд в Хага.

Всеизвестно е, че йеховистите отричат кръвопреливането, дори и на умиращи хора, когато е животоспасяващо. Не признават и военната служба.
Присъствието им в Гоце Делчев буди притеснения. По непотвърдена информация преди две години е имало смъртен случай в град Хаджидимово на момче, за което се предполага, че е попаднало в лапите на сектантите. Затова целта на инициативния комитет е да не позволят пускането на корени на опасната секта в града.

Когато екипът ни пристигна пред молитвения дом на „Свидетелите на Йехова“ откри изпочупени стъкла и съобщение, че помещението вече не се използва от тях и се отдава под наем. В телефонен разговор с нас наемодателят обясни, че е дал двумесечно предизвестие за напускане на сградата. Йеховистите обаче може да я ползват още 60 дни.
Новината потвърди и Кристина Попова. „Научихме, че в нощта на петък срещу събота те са си взели нещата и са напуснали помещението и града. Но това не означава, че няма да се върнат.

Те са финансирани солидно и едва ли биха се отказали“, категорична бе тя.
Припомняме, че в началото на миналата година по повод тормоза на псевдорелигиозната секта „Свидетели на Йехова“ край морето бургаските съветници от НФСБ внесоха докладна записка в местния общински съвет  с предложение да бъде забранено извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите без изричното им предварително съгласие.

Патриотите тогава настояха и да се забрани религиозната агитация по улиците на морския град чрез раздаването на безплатни печатни материали.
Като по чудо тази инициатива на Националния фронт бе подкрепена и от съветниците от останалите политически сили в местния парламент, доминиран от представителите на ГЕРБ. Този пък обаче и те гласуваха „за“, с което предложението на НФСБ бе прието и вече е в сила, поне за Бургас.

„Свидетели на Йихова“ са религиозно движение, основано през 1876 г. в САЩ, като  сегашното си име носят от 1931 г. Самоопределят се за истински християни. Вярванията им се отличават от тези на всички други християнски деноминации, въпреки че има отделни сходства - например, христологичните им възгледи са близки до тези на арианите. „Свидетелите на Йехова” не признават Троицата, разделението на свещеници и миряни, вярват че Бог се нарича Йехова, а Исус Христос е Негов син.
Организацията е известна с евангелската си проповедна дейност. По нейни данни към 2013 г. по света имат над 7,96 милиона активни последователи.



В Благоевград пък действат мормоните

Сектата на мормоните, която от години извършва дейност на територията на Благоевград, вече взе „жертви“, успявайки да разбие живота на едно семейство само за шест месеца. 40-годишната Йорданка Солачка била заблудена от тях да се запише на безплатен курс по английски език. Но се оказало, че всъщност й чели само библията на Мормон.
Сектантите успели до такава степен да омаят жената, че тя дори докарала своя съпруг и дъщеря си на „курсовете“. За половин година обаче се научила само да брои от 1 до 10. После кръстили цялата фамилия – сложи ли им бели гащеризони и ги изкъпали в намиращия се в офиса басейн.

„След това поискаха десятък от всички доходи и имущество, които има нашето семейство. Искаха дори да им припишем един етаж от къщата ни или да я продадем и да им дадем половината от парите“, разказва Солачка. Тя пояснява, че мормоните са идвали в дома им и са ги заставяли да гладуват по една седмица в месеца, като искали да им бъдат давани на тях спестените пари от храна. Дъщеря й толкова се била повлияля от наставленията им, че не се хранила 3 месеца и колабирала. Наложило се да бъде потърсена лекарска помощ.

Мъжът на Йорданка напуснал семейното жилище и заживял на квартира с мормонка. Дъщерята също живее с тях и дори веднъж заплашила да сложи край на живота си, ако бъде накарана да се откаже от това съжителство.
Изпадайки в тежка депресия, 40-годишната жена направила опит за самоубийство, след което се лекувала известно време в психодиспансера в Благоевград.
„Бях само 5-6 месеца при тях, а те съсипаха живота ми“, ридае днес злочестата Йорданка.


Патриотичният фронт се опълчи срещу сектантите в Карлово
Камен Колев
Тази сряда десетки жители на Карлово излязоха на протест срещу религиозната организация „Свидетели на Йехова”. Мирната демонстрация в подбалканския град бе организирана от Коалиция „Патриотичен фронт“. Причина за проявата стана нагнетеното у карловци недоволство срещу навлизането на йеховистите в живота и в домовете им, изразяващо се в агресивно разпространение на религиозна литература и агитиране на гражданите да се приобщят към тяхната секта.

Бившият депутат Борис Ячев, който е водач на листата на Патриотичния фронт в Пловдивска област, подчерта, че усилено се е борил срещу дейността на сектантите от „Свидетели на Йехова“. Той увери, че ако коалицията на НФСБ и ВМРО влезе в парламента, ще работи за ограничаване дейността на подобни религиозни структури. Напрежението в Карлово срещу йеховистите ескалира от миналата година, когато пастори и доброволци тръгнаха да проповядват в града и околностите. Те чукат от врата на врата и разпространяват официалния орган на сектата - списанието „Стражева кула". 

Местните са силно обезпокоени от присъствието на „Свидетелите", тъй като се страхуват децата им да не бъдат привлечени от религиозната организация. Притесненията на карловци стигнаха връхна точка, след като пастор от „Свидетели на Йехова” започна да строи къща в близост до детска градина. Стените на постройката навлизат в имота на Гергана Рачева. Заради новата сграда са били изсечени клоните на вековен кестен в двора й без нейното знание и съгласие.

Жената се оплаква, че десетките й сигнали до общината остават без резултат. „Институциите в Карлово се опълчиха не срещу емисаря на сектата, а срещу мен… Аз се оказах вражески елемент за общината в родния ми град. Шефът на инспектората Семко Краев упорито твърдеше, че няма нарушения. Соня Ангелова, инспектор по незаконно строителство, каза, че ще ми посади кестени, и си затвори очите пред навлизането на строежа в моя двор.

Еколозите пък ми обясниха, че и без друго отрязаното дърво цяло да изсъхне. От полицията заявиха, че не може да се докаже кой е рязал клони и изкоренявал дървета, въпреки че извършителят сам ми каза: „аз го направих“. Адвокатката на сектата ме заплаши със съд – обвини ме, че не се държа гостоприемно. Изправих се пред стена от бездушие, цинизъм и наглост”.

Скандалният пастор, който гради незаконно, е Деймиън Дисни от Австралия. „Той продава литература на пазара всяка събота. Просто си е избрал местенце – срещу детската градина. Вероятно се кани да проповядва на децата още от малки”, опасяват се жителите на подбалканското градче.

Карловският градоначалник д-р Емил Кабаиванов е категоричен, че местната власт ще се бори с всички сили срещу агресивното разпространение на религиозна литература и срещу влизането на членове на движението в домовете на местните жители. В този дух на сесията на Общинския съвет, насрочена за 18 септември, ще бъдат предложени промени в Наредба 1 за опазване на обществения ред.




Докато събирал подписи срещу „Свидетели на Йехова“ в Гоце Делчев Ангел Терзиев бил нападнат от двама сектанти – мъж и жена от датски произход На много места в страната вече се организират подписки срещу опасната секта

В категории: Разследвания , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
И Вритти Фромма за рубежом
15.05.2016 14:28:07
0
0
И я думаю, что требуется : мир на земле и хорошо среди людей
1
българин
15.05.2016 14:26:12
0
0
Не трябва да нападнеш човек или хора (и/или да се присмиваш на това и т.н) с удари и т.н - само защото вярват в нещо грешно и т.н - видимо е нещо лошо и ужасно - на тези хора трябва спокойно да им се обясни кои неща в сектата "Свидетели на Йехова" противоречат на християнството (за неуспяли прогнози на Свидетелите на Йехова пише в уикипедия на английски език на тема "Criticism of Jehovah's Witnesses" и т.н) и после те сами да решат (без насилие, заплахи и т.н)- в какво искат да вярват. На много места в Интернет (като http://istinski.blogspot.com/2008/10/blog-post_12.html) и т.н пише, че теорията на Чарлз Дарвин е отдавна опровергана от съвременната наука.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки